Tocăniță de ciuperci după o REȚETĂ de acum 100 de ani. Vezi cum gătesc sătenii din Dealu Negru, Cluj

Publicat: 02/09/2018, 16:44

Sătenii din Dealu Negru, județul Cluj, au gătit, duminică, la prima ediție a Sărbătorii ciupercilor și fructelor de pădure, o tocăniță de ciuperci cu usturoi și groșcior, după o rețetă veche de 100 de ani, pentru a reînvia tradițiile culinare în anul Centenarului.

Hribi și gălbiori

Violeta Crișan din satul Dealu Negru, comuna Călățele, județul Cluj, a cules hribi și gălbiori din pădurea din apropiere și susține că ciupercile sunt mai bune decât carnea, fiind mai sănătoase.

Violeta Crișan curăță hribii

„La noi, în zona de munte, se fac mai multe specii de ciuperci, cum sunt hribii sau pituce, care sunt traiul nostru, folosite de săteni în fiecare zi, și bureți galbeni, gălbiorii. Ciupercile se culeg dimineața. Se găsesc, de obicei, în pădurea de molid, ascunse la rădăcina copacilor. Am gătit o tocăniță de ciuperci moțească, după o rețetă veche de 100 de ani, pe care o știm de la bunici și străbunici. Astfel vrem să reînviem și să păstrăm tradițiile în anul Centenarului. La fiecare casă, se pregătește altfel. Hribii se curăță, se spală, se taie bucățele, cei mai mici sunt mai buni, după care se pun pe foc cu lemne, care îi dă preparatului un gust deoasebit. Ciupercile se călesc în untură, am pregătit sos de usturoi, după care punem groșcior, smântână de vacă de casă și amestecăm totul. Ciupercile sunt mai bune decât carnea, ajută și la imunitate, sunt mai sănătoase”, spune Violeta Crișan.

Pregătirea hribilor

Ea a pregătit și gălbiori cu smântână, tot după o rețetă moștenită de la bunici, iar înainte de masă i-a servit pe săteni cu câte un pahar cu afinată, în pahare în culorile roșu, galben și albastru.

La ceaun

„Sătenii din Dealul Negru învață să cunoască ciupercile de mici, astfel că nu este niciun pericol de intoxicare”, ne asigură femeia.

Hribi și gălbiori

Primarul comunei Călățele, Vasile Tripon spune că Sărbătoarea ciupercilor și fructelor de pădure a fost inițiată pentru a păstra tradițiile zonei.

Hribi și gălbiori

„Din ciuperci și din fructe de pădure au trăit moșii și strămoșii noștri ca să își ducă viața de zi cu zi și noi vrem să ducem tradiția mai departe. Se cultivă și se culeg ciuperci și fructe de pădure, dar se duc în străinătate, ca materie primă, după care se întorc procesate, sub formă de conserve, siropuri sau dulcețuri, la prețuri mari, din Italia sau Germania. Poate se va gândi cineva să facă o linie de procesare, ca să putem beneficia și noi, cei din zona Munților Apuseni, de roadele pământului, să ne putem și noi vinde noi direct produsele, nu să le cumpărăm din supermarketuri”, speră Tripon.

La Sărbătoarea ciupercilor și fructelor de pădure din Dealu Negru s-au mai gătit sarmale cu ciuperci și gulyas și a fost organizat un spectacol folcloric.