Tomatina 2014. Cum arată străzile unui oraș din Spania după ce mii de oameni s-au bătut cu roșii

Tomatina 2014. Cum arată străzile unui oraș din Spania după ce  mii de oameni s-au bătut cu roșii
Publicat: 27/08/2014, 18:07
Actualizat: 27/09/2018, 22:19

„A fost o nebunie totală, să strivești roșii și apoi să le arunci. A plouat cu roșii”, spune Jessica Sims, o turistă americană în vârstă de 27 de ani, după ce a participat la evenimentul anual „Tomatina”, unde tricoul ei, înainte alb, s-a transformat într-o pânză șifonată în nuanțe de roșu. „A fost și puțin înfricoșător și periculos. Dacă te apleci pentru a ridica o roșie, riști să nu mai poți să te ridici”, a adăugat ea.

Locuitorii din Buñol s-au amestecat cu numeroșii turiști străini veniți din țări precum Marea Britanie, Japonia și Australia, pe străzile din centrul acestui oraș aflat la 40 de kilometri de Valencia, devenit celebru în lumea întreagă pentru această tradițională „orgie” cu pulpă de tomate, înființată în 1945 în urma unei bătăi generale izbucnite între mai mulți tineri într-o piață.

Cu pahare uriașe de sangria și de bere în mâini, petrecăreții au început să strige de plăcere odată cu sosirea în piața centrală a camioanelor din care alți tineri au aruncat asupra lor 125 de tone de roșii coapte, alimentând astfel „bătălia” timp de o oră.

„În Japonia, mulți oameni își doresc să participe la Tomatina, pentru că este o sărbătoare nebună”, a spus Ayano Saito, o japoneză de 25 de ani din Tokyo, care a venit la Buñol însoțită de opt prieteni.

Considerată una dintre sărbătorile spaniole cele mai renumite și atrăgând mii de turiști, Tomatina a fost tulburată însă în acest an de o controversă referitoare la privatizarea evenimentului.

De un an, participarea la această sărbătoare se face contra cost, cu excepția locuitorilor din Buñol care primesc 5.000 de bilete gratuite.

Majoritatea celor 17.000 de bilete vândute de compania Spaintastic, căreia primăria i-a încredințat dreptul de organizare, au fost cumpărate de turoperatori, care își aduc clienții cu autobuzul, furnizându-le sangria și paella.

Municipalitatea afirmă că această privatizare a permis întărirea securității evenimentului. Participarea a fost astfel limitată la 22.000 de persoane, în condițiile în care edițiile anterioare ale Tomatinei au atras uneori chiar și peste 40.000 de oameni, o mulțime considerată imposibil de controlat pentru acel mic oraș spaniol.

„În ultimii ani, spiritul Tomatina se pierduse. Nu exista suficient spațiu și era periculos”, a declarat primarul adjunct al orașului, Rafael Perez. „Acum totul e mult mai amuzant, iar populația locală, care evita să participe, a început să ia parte din nou la eveniment”, a adăugat Perez.

Vitrinele magazinelor și parterele imobilelor au fost acoperite miercuri dimineață cu folii mari din plastic de către locuitorii din Buñol care au încercat să protejeze astfel fațadele clădirilor de cantitățile uriașe de suc de roșii.

Venit în fața cafenelei sale preferate pentru a vedea dacă aceasta a fost închisă și protejată de sucul de tomate, Giordano Mahr, în vârstă de 75 de ani, spune că nu este deranjat de acest uriaș „gazpacho” uman.

„Suportăm foarte bine. Este o sărbătoare unică și ea aduce orașului nostru beneficii mari”, a spus el.

De când accesul se face cu plată, Tomatina a permis umplerea vistieriei orașului Buñol, care se confruntă cu datorii de milioane de euro, la fel ca multe orașe spaniole după declanșarea crizei economice mondiale.

Însă opoziția locală a făcut din privatizarea sărbătorii un fel de „casus belli” și cere o anchetă care să investigheze acuzațiile de corupție ce vizează modul în care a fost aleasă compania Spaintastic. Susținând principiul introducerii accesului cu plată, opoziția critică absența altor oferte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice