Top 10 cele mai spectaculoase evadări peste Zidul Berlinului. De la trenul deviat, la balonul cu aer cald

Timp de 28 de ani, Germania de Est, controlată de comuniști, a fost separată de enclava capitalistă a Berlinului de Vest printr-o barieră de beton, sârmă ghimpată și paznici înarmați până în dinți.

Primele baricadele a ceea ce avea să devină Zidul Berlinului au apărut în august 1961, după ce numărul de est-germani care părăseau Republica Democrată Germania (RDG) prin Berlinul de Vest a ajuns la niveluri record. Pentru următoarele trei decenii, bariera a divizat familii și cartiere care odată erau în același oraș.

Pe 9 noiembrie 1989, zidul a fost doborât aproape la fel de repede cum a apărut. Atunci când un funcționar est-german a anunțat deschiderea frontierei, mii de est-germani euforici s-au îndreptat către zid și au început să îl dărâme bucată cu bucată. Profesorul universitar britanic Timothy Garton Ash a descris scena ca fiind „cea mai mare petrecere în stradă din istoria lumii.”

Zidul a fost o barieră letală în cele trei decenii cât a existat. Polițiștii de frontieră aveau ordine stricte: „Nu ezitați să folosiți arma chiar și atunci când femei și copii încalcă frontiera”, potrivit unui document al serviciilor secrete est germane din 1973. Cel puțin 138 de oameni au murit încercând să treacă granița din Germania de Est în cea de Vest.

Nu se cunoaște exact cât de mulți oameni au ajuns în partea de vest, trecând peste zidul Berlinului. Unele estimări susțin că 5.000 de est-germani au ajuns în Berlinul de Vest, trecând de Zid. Bărbați, femei și copii s-au strecurat prin punctele de control, ascunși în vehicule și trecând prin tunele construite sub beton.

Pentru a celebra 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Business Insider a selectat 10 dintre modalitățile cele mai curajoase prin care oamenii și-au riscat viața și au reușit să treacă din Germania de est în cea de vest.

1. Devierea unui tren

La patru luni de la ridicarea Zidului Berlinului, un tânăr inginer de cale ferată din Berlinul de Est a identificat o breșă în barieră. Harry Deterling a descoperit o cale ferată dezafectată, care încă ducea dintr-o suburbie a Berlinului de Est în Berlinul de Vest. Pe 5 decembrie 1961, Deterling și-a urcat familia și prietenii în trenul pe care îl conducea și a accelerat la maximum spre Berlinul de Vest, lăsând în urmă polițiștii de frontieră terifiați. Odată ajunși de cealaltă parte a graniței, unul dintre pasageri a sunat la poliția din Berlinul de Vest pentru a informa: „Tocmai am evadat, cu un tren.” Germania de Est a blocat linia de cale ferată a doua zi după incident.

Foto captura businessinsider.com

2. Într-un tanc furat

În aprilie 1963 Wolfgang Engels, un soldat german, a furat un tanc est german și a intrat cu el în zidul de beton, strigând: „Plec de aici în Vest, mai vrea să vină cineva?”. Vehiculul nu a străpuns zidul, iar tânărul a încercat să escaladeze peretele, dar s-a blocat în sârma ghimpată și a fost împușcat de două ori de grănicerii est germani. Într-un final, câțiva vest germani, aflați la un bar din apropiere, l-au salvat pe tânărul soldat aflat din sârma ghimpată. Ulterior, Engels a descris momentul în care și-a recăpătat cunoștința : „Când am întors capul, am văzut toate tipurile vest germane de lichior pe un raft și mi-am dat seama că reușisem să trec de zidul Berlinului”.

3. Într-o mașină decapotabilă

Dragostea a fost cea care l-a determinat pe un austriac să recurgă la o metodă inedită de a trece în Berlinul de Vest. În timp ce lucra în Berlinul de Est, Heinz Meixner s-a îngrăgostit și a dorit să se căsătorească cu Margarete Thurau, din RDG, dar autoritatile i-au refuzat tinerei permisiunea de a se căsători cu el în țara ei de origine. Așa că Meixner a închiriat o decapotabilă, i-a îndepărtat parbrizul, i-a scos aer din pneuri pentru ca vehiculul să fi aibă o cât mai mică înălțime și, împreună cu iubita sa și mama acesteia ascunse în spate, Meixner a trecut cu mașina pe la postul de frontieră numit Checkpoint Charlie. Când Meixner a ajuns la punctul de control, el s-a aplecat și a trecut pe sub barieră în Berlinul de Vest.

4. Înot

În 1966, Hartmut Richter, în vârstă de 18 de ani, a înotat timp de patru ore peste Canalul Teltow pentru a trece din Germania de Est în Berlinul de Vest. „O lebădă m-a atacat, câinii lătrau, a trebuit să bag capul în apă pentru a mă feri de grăniceri. Aveam hipotermie și eram epuizat atunci când am ajuns în sfârșit și am ieșit pe mal”, a povestit Richter mai târziu pentru Agence France Presse. Câțiva ani mai târziu Richter s-a întors în Germania de Est și a început să îi treacă granița pe prietenii săi, ascunși în portbagajul mașinii. Mai mult de 30 de persoane au scăpat din Germania de Est cu ajutorul lui. În 1976 a fost prins și condamnat la 15 ani de închisoare. După patru ani de închisoare a fost eliberat cu ajutorul autorităților din Germania de Vest.

5. Pe o saltea pneumatică

Ingo Bethke era obișnuit cu malurile râului Elba, la nord de Berlin, pentru că lucra ca polițist de frontieră în Germania de Est. Atunci când a decis să fugă din Berlinul de Est, în 1975, Bethke a revenit la râu cu un prieten și o saltea pneumatică. Mai întâi cei doi au avut de trecut printr-un gard de metal și să traverseze un teren minat. Vâslind în tăcere, tinerii au trecut pe saltea în Germania de Vest.

6. Peste zid

Familia lui Ingo Bethke a intrat în vizorul autorităților est-germane după dezertarea lui. Fratele său, Holger, a decis în cele din urmă să-l urmeze și a pus la punct o evadare îndrăzneață. Holger s-a instruit în domeniul tirului cu arcul, a găsit o clădire înaltă, cu vederea spre Berlinul de Vest. În mai 1983, el s-a strecurat în podul clădirii, a împușcat un cablu de sârmă peste zid, folosind un arc și săgeți. Ingo aștepta pe partea cealaltă. Cu un scripete de metal, Holger a reușit să treacă peste zid și s-a alăturat fratelui său în Berlinul de Vest.

7. În false avioane sovietice

Doi frați au pus la cale un plan îndrăzneț cu scopul de a-l aduce în Vest pe cel de-al treilea lor frate, Egbert. Ei au învățat să piloteze și au pictat două avioane ultraușoare, cu stele roșii de tip sovietic. În luna mai 1989 totul au fost gata. Îmbrăcați în uniforme militare au zburat cu avioanele peste zid în Berlinul de Est, de unde l-au luat pe fratele lor Egbert și s-au întors înapoi în Vest. Frații fuseseră separați în urmă cu un deceniu.

8. Într-un balon cu aer cald

Mecanicul de aeronave Hans Peter Strelczyk s-a inspirat pentru evadarea sa dintr-un program de televiziune est-german despre baloanele cu aer cald. Împreună cu prietenul său Gunter Wetzel, el a construit un balon cu aer cald pentru a transporta ambele familii în vest.
După o primă încercare eșuată, cele două familii în cele din urmă au trecut peste zid, pe 16 septembrie 1979, aterizând după 30 de minute de zbor într-un tufiș de mure pe pământul Germaniei de Vest.

Foto captura Business Insider

9. Pe o sârmă

Trapezistului Horst Klein îi era interzis să performeze în Germania de Est din cauza convingerilor sale anti-comuniste. Astfel, el și-a folosit abilitățile sale de echilibrist să fugă în Berlinul de Vest. În decembrie 1962, Klein s-a urcat pe un stâlp de energie electrică în apropierea Zidului Berlinului și a trecut pe deasupra patrulelor de pază, pe un cablu dezafectat. Pentru că mâinile i-au amorțit de frig, a căzut și și-a rupt ambele brațe, dar el a aterizat în interiorul Berlinul de Vest.

10. Prin tunel

Câteva sute de est-germani au scăpat din Germania de Est printr-o rețea secretă de tunele pe sub Zidul Berlinului. În 1962, mai mulți est germani în vârstă au reușit să treacă în Berlinul de Vest prin ceea ce avea să se numească mai târziu „Senior Citizens Tunnel” (Tunelul seniorilor). În 1964, un număr de 57 de persoane au scăpat printr-un alt tunel, care a devenit cunoscut sub numele de „Tunelul 57.” Aceasta a fost cea mai mare evadare în masă din istoria Zidului Berlinului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Decizia luată de Guvern. Când se plătesc pensiile de Paște
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom