Top 10 invenții care au schimbat lumea. Una dintre ele aparține unui român

Top 10 invenții care au schimbat lumea. Una dintre ele aparține unui român
Publicat: 04/06/2017, 00:12

Carla Hayden, bibliotecara Congresului din Statele Unite ale Americii, a întocmit o listă a inovațiilor care au schimbat lumea, informează National Geographic.

1. Presa de tipar

Presa de tipar a fost inventată în timpul Sfântului Imperiu Roman de către Johannes Gutenberg, în jurul anului 1440. La sfârșitul societății medievale, în Europa a avut loc o creștere exponențială a economiei și a culturii. O altă invenție realizată de către Gutenberg a fost cerneala pe bază de ulei. Soluția era mult mai durabilă decât variantele precedente.

Tiparul a ajutat la răspândirea informațiilor mult mai rapid, de la singura tipografie existentă în Mainz, Germania, tipografiile au început să apară în peste 270 de orașe din Europa.

2. Becul

Începând cu anul 1878, Thomas Edison a început să lucreze intens la conceperea unui sistem de iluminare electric care să poată fi folosit la scară largă – practic, ceea ce astăzi numim bec.

Primele becuri începuseră să apară încă de la începutul secolului XIX, unii dintre cei mai de seamă oameni de știință ai lumii au creat câte o variantă, însă ficare dintre acestea avea carențe serioase: fie durata de „viață” era mult prea scurtă, fie producerea lor necesita cheltuieli exagerate, fie aveau un consum de curent electric mult prea mare.

3. Avionul

În 3 septembrie 1950 a încetat din viață inventatorul, constructorul de avioane și motoare Traian Vuia (n.17/29 august 1872), membru de onoare al Academiei Române. În 1906, a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul.

Ziua de 18 martie 1906 va înregistra primul succes aviatic al lui Traian Vuia, precum și primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decât aerul, care s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii. Prioritatea unui astfel de zbor îi este atribuită în mod eronat francezului Santos-Dumont, care a obținut această realizare doar la 13 septembrie, același an 1906.

4. Computerul personal

Computerul a fost utilizat inițial pentru realizarea unor calcule matematice, acestea fiind de dimensiuni mari. Primul computer personal a devenit operațional din 1946. Primul computer utilizat de o singură persoană a fost LGP-30, creat în 1956 și vândut pentru 47.000 de dolari, echivalentul a 414.000 de dolari din prezent.

5. Vaccinul

Despre Pasteur au auzit mulți, și poate sunt destui cei care știu că el a creat vaccinul împotriva turbării. Unii au auzit, poate, și despre Edward Jenner, care a contribuit, prin munca sa, la eradicarea variolei – singura boală umană care a fost eradicată vreodată. Dar despre Maurice Hilleman câți știu? Și totuși, el a contribuit hotărâtor la dezvoltarea acestui domeniu al cercetării medicale – vaccinologia. A inventat sau îmbunătățit peste 25 vaccinuri – printre ele, mai mult de jumătate dintre cele 14 recomandate în mod obișnuit în schema de vaccinare a copiilor în țările occidentale -, iar omenirea îi datorează salvarea a multe milioane de vieți umane. Și totuși, a rămas aproape necunoscut…

6.Automobilul

Precursoarele automobilelor moderne au fost cele acționate de motorul cu abur, realizat în 1672 de către Ferdinand Verbiest. În unele accepțiuni Karl Benz este considerat inventatorul automobilului, în 1886. Acesta a fost și inițiatorul primei construcții de automobile în serie, în Germania.

7. Ceasul

Primele ceasuri au apărut în Europa în jurul secolului XV, ceasurile de mână începând să devină populare în 1920, la început fiind purtate doar femei. Abia apoi bărbații au început să poarte ceas de buzunar, militarii fiind primii bărbați care au purtat ceasuri de mână.

8. Telefonul

Folosim telefonul pentru a vorbi, pentru a trimite mesaje, pentru a face fotografii și pentru a naviga pe internet. Fără imaginația unui inventator născut în Scoția, nici unul dintre aceste obiceiuri ale omului modern nu ar fi fost posibile.

Alexander Graham Bell a devenit prima persoană care a brevetat un dispozitiv capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite. În transmițătorul lui Bell, undele sonore loveau o diafragmă flexibilă de care era atașat un magnet.

9. Refrigerarea

Anterior construirii frigiderelor, oamenii utilizau beciurile în care era stocată gheață sau zăpadă din perioada iernii. În secolul XVIII, William Cullen a realizat prima refrigerare artificială. Însă primele mașinării de acest tip au fost inventate de către experții americani și britanicii în secolul XIX.

10. Aparatul fotografic

Anterior inventării aparatului fotografic a fost camera obscură, utlizată chiar din antichitate. Prima fotografie a fost realiată în 1839 de către Louis Daguerre. Încă de la realizarea primelor fotografii, inventatorii încercau să realizeze imagini color. Primele fotografii de acest tip au fost realizate 1861 de către fizicianul James Clerk Maxwell.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor