Top 5 recomandări de lectură făcute de Bill Gates pentru perioada verii: De la capitalism, la Revoluția Bolșlevică și conflictele din Vietman

Top 5 recomandări de lectură făcute de Bill Gates pentru perioada verii: De la capitalism, la Revoluția Bolșlevică și conflictele din Vietman
Publicat: 23/05/2019, 18:57

O parte dintre cărțile pe care le recomandă par să sugereze anumite schimbări de direcție care ar putea să îi intereseze pe investitorii din lume.

De altfel lista pe care o propune pentru vara anului 2019 pare concentrată asupra ideii de subversivitate. Și nu numai în materie de afaceri.

„M-am simțit atras în ultimul timp de cărți despre răsturnări (chiar acesta este titlul unuia dintre volume)- fie că e vorba despre Uniunea Sovietică de după Revoluția Bolșevică, despre Statele Unite în vremuri de război sau despre o reevaluare a sistemului economic”, a notat Gates.

Primul titlu recomandat de Bill Gates este „Upheaval” de Jared Diamond, cunoscut și în România pentru pentru volume ca „Viruși, Arme și Oțel”, „Al treilea cimpanzeu”, la editura All, și „De Ce E Sexul O Placere? Evolutia Sexualitatii Umane”, la Humanitas. Noul său volum investighează impactul pe care îl au schimbările majore de direcție în economie și politică. Gates spune că îl interesează toate cărțile lui Diamond, dar aici este vorba despre felul în care „societatea reacționează în vremuri de criză și folosește o serie fascinantă de exemple care arată cum reușesc națiunile să răspundă provocărilor din timpul războaielor civile, din momentele de amenințare străină și față de situațiile delicate”.

Cea de-a doua carte este „The Future of Capitalism” de Paul Collier. Economistul britanic, care a lucrat la Banca mondială între 1998 și 2003, trece în revistă amenințările și oportunitățile pe care le prezintă sistemul economic de azi. Collier cercetează problemele capitalismului, inclusiv discrepanța dintre orașe și zone rurale și are în vedere soluții de viitor. Gates o descrie ca pe o carte provocatoare și, chiar dacă nu este de acord cu tot ce spune autorul, „cred că analiza problemelor este mai bună decât soluțiile pe care le propune- specializarea lui în economie îi oferă o perspectivă îndreptățită asupra direcției în care se îndreaptă capitalismul”.

Volumul jurnalistului britanic Rose George, „Nine Pints: A Journey Through the Money, Medicine, and Mysteries of Blood”, este cea de-a treia recomandare pe care o face fostul șef de la Microsoft. „Studiul este plin de detalii super-interesante care te vor face să apreciezi într-un fel noi importanța pe care o are sângele”, arată Gates.

Cel de-al patrulea titlu este „A Gentleman in Moscow”, de Amor Towles, investitorul care spune povestea contelui Alexandr Rostov, condamnat în 1922 de un tribunal bolșevic la arest la domiciliu în Moscova. „Chiar dacă nu guști așa tare ca mine lecturile despre Rusia (am citit toate cărțile lui Dostoievski), «A Gentleman in Moskow»este o poveste uluitoare de care se bucura oricine”. Volumul este publicat în română cu titlul „Un gentleman la Moscova”, de editura Nemira.

Ultima recomandare făcută de Gates este „Presidents of War”, noua apariție semnată de Michael Beschloss, istoricul care se concentrează asupra președinților americani. În volumul la care a lucrat timp de un deceniu. „Faptul că mă interesează tot ce are legătură cu Războiul din Vietnam m-a făcut să pun mâna pe această carte. Dar, după ce am citit-o, am aflat multe nu numai despre Vietnam, dar și despre celelalte opt mari conflicte în care au intrat Statele Unite din secolul XIX până în anii ´70. Perspectiva vastă pe care o folosește Bechloss îți permite să înveți multe lucruri din zone foarte diferite privind manierele de conducere ale președinților”, explică omul de afaceri.

Gates este membru al Consiliului de Administrație al fondului de investiții Berkshire Hathaway, deținut de un alt miliardar, Warren Buffett, cu care este bun prieten, și care a donat miliarde de dolari fundației pe care cofondatorul Microsoft o conduce alături de soția sa, Melinda.

Bill Gates a renunțat la funcția sa de CEO al Microsoft în anul 2000 și și-a asumat postul de președinte al companiei, dorind să se dedice mai mult fundației sale de caritate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația