Topul celor mai fericite țări de lume. Poziția României nu este prea fericită

Topul celor mai fericite țări de lume. Poziția României nu este prea fericită
Publicat: 24/04/2015, 14:18
Actualizat: 26/03/2019, 07:51

Potrivit acestui raport, cele mai fericite zece țări din lume sunt, în ordine, Elveția, Islanda, Danemarca, Norvegia, Canada, Finlanda, Olanda, Suedia, Noua Zeelandă și Australia.

Exceptând Siria și Afganistanul, afectate de conflicte armate, cele mai nefericite zece țări din lume se află toate în Africa subsahariană și sahariană, informează bloomberg.com. Astfel, cele mai nefericite zece state din lume, din cele 158 incluse în raport, sunt, în ordine, Togo, Burundi, Siria, Benin, Rwanda, Afganistan, Burkina Faso, Coasta de Fildeș, Guineea și Ciad.

Raportul pare să indice faptul că țările aflate la latitudini mari sunt mai fericite, dar aparenta regulă este încălcată de Israel și Costa Rica, clasate pe locurile al 11-lea, respectiv al 12-lea.

În ceea ce privește țările din coada clasamentului, gradul redus de fericire al populațiilor lor are, cel mai probabil, de-a face cu sărăcia și violența, nu cu proximitatea față de ecuator.

Statele Unite ale Americii se află pe locul al 15-lea în acest raport, care a fost întocmit, în principal, pe baza datelor din Sondajul mondial Gallup (Gallup World Poll). SUA se află în urma Mexicului, care ocupă locul al 14-lea.

Brazilia se află pe locul al 16-lea, Marea Britanie, pe al 21-lea, Japonia, pe al 46-lea, Rusia, pe locul al 64-lea și Iranul pe locul al 110-lea.

Moldova ocupă poziția a 52-a în acest top.

Raportul Mondial al Fericirii este rezultatul unui proiect din Bhutan, un regat budist cu aproximativ 700.000 de locuitori situat la est de Himalaya, al cărui premier, Jigmi Y. Thinley, a dorit să evalueze gradul de fericire al populației.

Thinley a convins ONU să adopte, în 2011, o rezoluție prin care țările membre ale organizației erau invitate să măsoare nivelul de fericire al locuitorilor lor, ca ghid de îmbunătățire a politicilor publice ale acestor state. Studiul dat publicității joi este a treia ediție, primele două fiind publicate în 2012 și 2013. Raportul nu a fost niciodată planificat să fie unul anual, de aici lipsa unui astfel de studiu în 2014.

Potrivit studiului, femeile tind să fie mai fericite decât bărbații în America de nord, Australia, Noua Zeelandă, Asia de sud și Asia de est, printre alte regiuni. Pe de altă parte, bărbații sunt mai fericiți în Europa de est, în statele din fosta Uniune Sovietică și regiunea Africii subsahariene.

În cazul ambelor sexe, nivelul de fericire scade de la vârsta adolescenței până la 40 sau 50 de ani și apoi se stabilizează.

Nicaragua și Zimbabwe au înregistrat cea mai mare creștere a nivelului de fericire, din 2012 până în 2014, în timp ce Grecia a cunoscut cea mai mare scădere din acest punct de vedere, urmată de Egipt, Italia și Arabia Saudită.

Chestionarul Gallup este bazat pe scala Cantril, în care oamenii sunt rugați să se autoevalueze, pe o scală de la 10 la zero, zece însemnând „cea mai bună viața posibilă, iar zero însemnând cea mai proastă viață posibilă”. Astfel, sondajul măsoară mai degrabă modul în care vede fiecare persoană condițiile de trai de care beneficiază și nu starea lor de spirit la momentul intervievării. Raportul folosește medii ale valorilor obținute în urma sondajelor efectuate în perioada 2012 – 2014.

Raportul a fost publicat de Sustainable Development Solutions Network, un program lansat de secretarul general al ONU Ban Ki-moon în 2012, dar, potrivit precizărilor ONU, a fost întocmit de experți independenți și nu reflectă în mod obligatoriu punctul de vedere al ONU.

World Happiness Report 2015 poate fi consultat la adresa: http://worldhappiness.report/wp-content/uploads/sites/2/2015/04/WHR15.pdf.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers