Tot ce trebuie să știi despre Ziua Internațională a Fericirii

Tot ce trebuie să știi despre Ziua Internațională a Fericirii
Publicat: 19/03/2019, 18:25
Actualizat: 25/03/2019, 19:07

Modalitățile de a măsura fericirea sunt mult mai vechi decât sărbătoarea dedicată acesteia. În 1972, al patrulea rege al Bhutanului, Jigme Singye Wangchuck, a declarat, într-o conferință internațională, că „fericirea națională brută este mult mai importantă decât produsul intern brut”. Conceptul său presupunea că dezvoltarea sustenabilă trebuie să țină cont și de aspectele non-economice ale bunăstării. Acesta a fost materializat prin crearea conceptului Fericirii Naționale Brute și impunerea a patru piloni de dezvoltare: buna guvernare, dezvoltarea socio-economică sustenabilă, conservarea și promovarea culturii și protecția mediului.

În anul 2005 a apărut primul index global al fericirii. Acesta a fost creat de către International Institute of Management, o instituție din Statele Unite ale Americii. Anul 2006 a marcat lansării conceptului Genuine Progress Index(GPI), care avea ca scop măsurarea și a bunăstării, și a fericirii.

În 2010, cei patru piloni de dezvoltare din Bhutan au fost împărțiți pe nouă domenii: standardele de viață, educația, sănătatea, mediul, vitalitatea comunității, folosirea timpului, bunăstarea psihologică, buna guvernare și capacitatea de adaptare și promovare culturală.

Modelul indexului fericirii a fost preluat și de alte țări. În 2007, Thailanda a creat o măsurătoare proprie, denumită Green and Happiness Index. Doi ani mai târziu, Statele Unite au pus bazele indexului bunăstării, prin intermediul sistemului de sondare Gallup. Acesta avea la bază șase criterii: evaluarea vieții, sănătatea emoțională, mediul de muncă, sănătatea fizică, comportamentele sănătoase și accesul la necesitățile de bază.

În 2010 a fost creat Indexul Multidimensional al Sărăciei. El a luat naștere în cadrul Inițiativei Sărăciei și Dezvoltării Umane, care aparține universității din Oxford, Regatul Unit, și cuprindea cinci teme de evaluare, printre care se numără calitatea muncii, emanciparea, siguranța pe plan fizic și bunăstarea psihologică.

Anul 2011 a marcat apariția Raportului Mondial al Fericirii, lansat de Organizația Națiunilor Unite, dar și a unui index al fericirii în Canada. Modelul măsurătorii a fost adoptat și în Coreea de Sud în 2012, iar inițiative și strategii similare au mai fost propuse în orașul american Seattle, dar și în regiunea indiană Goa.

Cum s-a stabilit Ziua Internațională a Fericirii

Inițiativa de a marca o zi internațională a fericirii a venit din partea lui Jayme Illien, un filantrop și activist american. Acesta deținea funcția de consiler al Națiunilor Unite și era menbru al organizației „Economiști pentru pace și securitate”, afiliată ONU. Illien și-a prezentat conceptul în fața oficialilor Organizației Națiunilor Unite în 2011 și a primit atât sprijinul Secretarului General, Ban Ki moon, cât și cel al celor 193 de state membre.

Data de 20 martie a fost aleasă de Illien pentru că ea coincidea cu echinocțiul de primăvară. Acesta este un fenomen resimțit pe plan universal, care are loc atunci când soarele se află exact pe ecuatorul ceresc.

În 2011 este adoptată rezoluția 65/309 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Aceasta purta titlul „Happiness: towards a holistic approach to development” și încuraja guvernele statelor membre să recunoască existența altor modalități de măsurare a bunăstării, o integrare mai bună a politicilor economice și sociale și dezvoltarea de politici dedicate protecției mediului și alcătuirea unor indicatori care să servească drept ghid în alcătuirea politicilor publice.

Sărbătoarea a devenit oficială pe 28 iunie 2012, o dată cu adoptarea rezoluției 66/281 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Aceasta proclama data de 20 martie ca Ziua Internațională a Fericirii, iar modurile recomandate de a celebra această zi erau activitățile cu caracter educațional și de creștere a gradului de conștientizare asupra conceptului.

Cum a fost sărbătorită Ziua Internațională a Fericirii

Prima Zi Internațională a Fericirii a fost celebrată pe 20 martie 2013, în cadrul unei conferințe susținute în New York sub edgida TedXTeen. La eveniment au participat Ndaba Mandela, nepotul fostului președinte sud-african Nelson Mandela și Chelsea Clinton, fiica fostului președinte american Bill Clinton.

În anul 2014, celebrările au fost promovate de muzicianul american Pharell Williams și Fundația Națiunilor Unite prin lansarea primului videoclip de 24 de ore. Acesta a fost realizat pentru piesa „Happy” a lui Williams și a constat din filmări trimise de oameni din toată lumea. Artistul a jucat un rol important și în cadrul festivităților din 2015, când a susținut un discurs în fața Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite în cadrul căruia a proclamat că fericirea este un drept din naștere și a făcut un apel la acțiune împotriva schimbărilor climatice.

Cum poți sărbători Ziua Internațională a Fericirii anul acesta

Site-ul oficial al evenimentului, happinessday.org, recomandă mai multe modalități de a celebra această zi. Printre acestea se numără promovarea sărbătorii pe rețelele de socializare fie prin postarea logo-ului evenimentului pe Facebook, fie prin hashtag-urile #tenbillionhappy, #internationaldayofhappiness, #happinessday, #choosehappiness, #createhappiness sau #makeithappy pe Instagram.

Participanții mai sunt sfătuiți să facă ceva ce le aduce fericirea. Mai sunt recomandate promovarea rezoluțiilor care au stat la baza adoptării Zilei Internaționale a Fericirii, participarea la evenimente desfășurate în lume cu ocazia Săptămânii Fericirii (17-23 martie), a căror listă completă poate fi găsită pe site. Depunerea de angajamente legate de creșterea fericirii în lume și promovarea țelurilor globale ale Națiunilor Unite (printre care se numără asigurarea egalității de gen sau a apei potabile, dar și eradicarea sărăciei sau foametei mondiale) sunt și ele susținute.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial