TRADIȚIE din moși-strămoși. Cu „CALUL” la colindat. FECIORII dintr-un sat din Timiș merg să le ureze fetelor NEMĂRITATE să-și găsească jumătatea

TRADIȚIE din moși-strămoși. Cu „CALUL la colindat. FECIORII dintr-un sat din Timiș merg să le ureze fetelor NEMĂRITATE să-și găsească jumătatea
Publicat: 25/12/2018, 15:43

O tradiție din moși-strămoși este încă păstrată în satul Pesac, din județul Timiș, de Crăciun. Tinerii din sat merg la colindat cu „calul” la fetele de măritat, a declarat corespondentului Mediafax, viceprimarul comunei, Mihail Lungu. Băieții se costumează și interpretează o scenetă a celor trei magi, cărora li se alătură și un cititor în stele.

De asemenea, alți colindători sunt îmbrăcați în haine de oșteni, iar unul dintre ei poartă un cal realizat din lemn în jurul brâului. Acesta interpretează rolul lui Irod călare, iar un alt colindător este Irod pe jos. Un altul are rolul de „cătană”, care trebuie să „păzească” coada calului, astfel încât să nu o taie cineva.

Tradiția spune că tinerii merg la colindat cu „calul” la fetele nemăritate, astfel încât acestea să-și găsească repede jumătatea.

„Feciorii din sat merg cu calul la fetele tinere, de măritat, este o tradiție foarte veche care încă se păstrează la noi în sat. Se strâng șapte- opt băieți, care merg prima dată la biserică, iar apoi pornesc prin sat la colindat, prima dată la casele tuturor feciorilor din formație, dar și la rude. Feciorii sunt îmbrăcați în costume populare, cătana, îmbrăcat în haine de armată, ține o sabie de lemn în mână. De asemenea, colindătorii merg cu un cal din lemn după ei. Este o tradiție care se practică în seara de Ajun a Crăciunului, iar în schimbul mersului cu calul, feciorii primesc prăjituri, țuică”, a explicat Mihail Lungu.

De asemenea, în comuna Dudeștii Vechi, tot din județul Timiș, încă se păstrează tradiția „colindatului cu Beethleemul”. Obiceiul învățat de la strămoși este unul practicat de bulgarii catolici din sat, care însă a fost preluat și de românii din localitate.

Tradiția

Merg la colindat cu Beethleemul copiii și tinerii din sat, cu scopul de a le ura sătenilor belșug și sănătate în anul care vine. Interesant este faptul că aceștia merg la colindat purtând o iesle în miniatură cu ei, care este într-o bisericuță de lemn. Tradiția spune că de Crăciun merg la colindat cu Beethleemul doar băieții.

„Merg la colindat cu Beethleemul grupe de câte cinci copii sau tineri, dintre care doi sunt îngeri, doi sunt păstori, iar unul este ajutor de păstor, care interpretează o întreagă scenetă, care durează șapte, opt minute. Colindătorii intră în casă, iar păstorii se culcă pe jos. Îngerii încep să cânte, apoi cel mai mic dintre păstori îi trezește, spunând că a auzit un glas de înger, care i-a zis că s-a născut Mesia. În timpul scenetei, se hotărăsc să plece către Beethleem și se închină în fața pruncului Iisus și îi oferă daruri. De asemenea, colindătorii cântă în casa gazdelor și un cântec de urare la sfârșit de an, le urează oamenilor să fie mai buni la suflet. Este un obicei vechi de cel puțin o sută de ani, care încă se mai păstrează”, a afirmat Pavel Velciov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers