TRADIȚIE din moși-strămoși. Cu „CALUL” la colindat. FECIORII dintr-un sat din Timiș merg să le ureze fetelor NEMĂRITATE să-și găsească jumătatea

Redactor:
Adriana Mit
Video/ Foto. Tinerii merg cu "calul" la colindat la fetele de măritat, într-un sat din județul Timiș, iar într-o altă localitate, colindătorii poartă cu ei "Beethlemul". Vezi în ce constau aceste tradiții din moși-strămoși

O tradiție din moși-strămoși este încă păstrată în satul Pesac, din județul Timiș, de Crăciun. Tinerii din sat merg la colindat cu „calul” la fetele de măritat,  a declarat corespondentului Mediafax, viceprimarul comunei, Mihail Lungu. Băieții se costumează și interpretează o scenetă a celor trei magi, cărora li se alătură și un cititor în stele.

De asemenea, alți colindători sunt îmbrăcați în haine de oșteni, iar unul dintre ei poartă un cal realizat din lemn în jurul brâului. Acesta interpretează rolul lui Irod călare, iar un alt colindător este Irod pe jos. Un altul are rolul de „cătană”, care trebuie să „păzească” coada calului, astfel încât să nu o taie cineva.

Tradiția spune că tinerii merg la colindat cu „calul” la fetele nemăritate, astfel încât acestea să-și găsească repede jumătatea.

„Feciorii din sat merg cu calul la fetele tinere, de măritat, este o tradiție foarte veche care încă se păstrează la noi în sat. Se strâng șapte- opt băieți, care merg prima dată la biserică, iar apoi pornesc prin sat la colindat, prima dată la casele tuturor feciorilor din formație, dar și la rude. Feciorii sunt îmbrăcați în costume populare, cătana, îmbrăcat în haine de armată, ține o sabie de lemn în mână. De asemenea, colindătorii merg cu un cal din lemn după ei. Este o tradiție care se practică în seara de Ajun a Crăciunului, iar în schimbul mersului cu calul, feciorii primesc prăjituri, țuică”, a explicat Mihail Lungu.

De asemenea, în comuna Dudeștii Vechi, tot din județul Timiș, încă se păstrează tradiția „colindatului cu Beethleemul”. Obiceiul învățat de la strămoși este unul practicat de bulgarii catolici din sat, care însă a fost preluat și de românii din localitate.

Tradiția

Merg la colindat cu Beethleemul copiii și tinerii din sat, cu scopul de a le ura sătenilor belșug și sănătate în anul care vine. Interesant este faptul că aceștia merg la colindat purtând o iesle în miniatură cu ei, care este într-o bisericuță de lemn. Tradiția spune că de Crăciun merg la colindat cu Beethleemul doar băieții.

„Merg la colindat cu Beethleemul grupe de câte cinci copii sau tineri, dintre care doi sunt îngeri, doi sunt păstori, iar unul este ajutor de păstor, care interpretează o întreagă scenetă, care durează șapte, opt minute. Colindătorii intră în casă, iar păstorii se culcă pe jos. Îngerii încep să cânte, apoi cel mai mic dintre păstori îi trezește, spunând că a auzit un glas de înger, care i-a zis că s-a născut Mesia. În timpul scenetei, se hotărăsc să plece către Beethleem și se închină în fața pruncului Iisus și îi oferă daruri. De asemenea, colindătorii cântă în casa gazdelor și un cântec de urare la sfârșit de an, le urează oamenilor să fie mai buni la suflet. Este un obicei vechi de cel puțin o sută de ani, care încă se mai păstrează”, a afirmat Pavel Velciov.

Inchide