Trei capodopere furate de naziști, licitate pentru circa 20 de milioane de lire sterline. 40.000 dintre lucrările de artă rechiziționate de Reich, de negăsit

Redactor:
Razvan Tupa
Trei capodopere furate de naziști, licitate pentru circa 20 de milioane de lire sterline. 40.000 dintre lucrările de artă rechiziționate de Reich, de negăsit
Mai multe tablouri semnate de artiști francezi, furate de naziști vor fi scoase la licitație la Londra pentru un total estimat de 20 de milioane de lire sterline, arată The Guardian

Trei capodopere neo-impresioniste care au fost furate de naziști din casa unui colecționar evreu în timpul ocupației germane în Franța vor fi scoase la licitație de casa Sotherby’s.

Lucrările, semnate de Camille Pissarro și Paul Signac, au fost catalogate de specialiști drept „excepționale”. De curând, acestea au fost înapoiate moștenitorilor lui Gaston Lévy, un om de afaceri și colecționar parizian din anii 30´.

Lévy, care avea un apartament în care își adăpostea colecția de carte și opere de artă, pe Avenue de Friedland, la Paris, unde trăia alături de soția sa de origine engleză, Liliane, și de fiica lor, a supraviețuit Celui de-al Doilea Război Mondial după ce a fugit în Tunisia. Colecția sa de artă a fost risipită de ocupația nazistă.

Două dintre lucrările deținute de omul de afaceri au revenit în Franța după război și au fost expuse la Musee Musée d”Orsay din Paris. O a treia lucrare, furată din castelul deținut de Levy pe valea Loire, Château des Bouffards, aflat la 150 km la sud de Paris, a fost descoperit în colecția comerciantului german de artă Hildebrand Gurlitt.

Thomas Boyd-Bowman, care conduce departamentul de artă impresionistă și modernă la Sotheby”s, a afirmat că este pentru prima dată când lucrările sunt scoase la licitație.

Cel mai prețios dintre cele trei tablouri este „Gelée blanche, jeune paysanne faisant du feu” (Ger alb, țărancă tânără făcând focul), de Pissarro, pentru care specialiștii se așteaptă să adune până la 12 milioane de lire sterline la licitația programată pe 4 februarie.

Celelalte lucrări sunt tabloul lui Paul Signac, „La Corne d”Or” (Cornul de aur) estimat între 5 milioane și 7 milioane de lire sterline și „Quai de Clichy. Temps Gris” (Cheiul din Chichy. Vreme mohorâtă), pentru care se așteptă ca prețul să crească până la 800.000 de lire. Signac a fost prieten cu Lévy, care i-a oferit susținerea necesară pentru a picta 107 porturi în timpul unei călătorii prin țară care a durat 12 luni.

Germania a returnat „Quai de Clichy. Temps Gris” abia în 1887. Gurlitt a cumpărat tabloul undeva între 1943 și 1974. Fiul său, Cornelius a păstrat toate cele 1500 de lucrări adunate de-a lungul timpului. Lucrarea a fost descoperită după ce ofițerii vamali au verificat o locuință din Munchen și una din Salzburg. descoperind mai multe lucrări furate de naziști.

Germany returned Quai de Clichy to the Lévy family last year. The French authorities handed the Pissarro and second Signac back in 2018.

 

Inchide