Trei nume grele ale cinematografiei românești au primit stele pe Aleea Celebrităților. „În sfârșit am fost deconspirat, nu voi mai lucra sub acoperire”

Publicat: 30/05/2015, 15:13

La același eveniment, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, le-a acordat Placheta Orașului București actorilor Alexandru Arșinel și Ion Dichiseanu, iar postum regizorului Sergiu Nicolaescu, în semn de recunoaștere și prețuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului și filmului românesc.

În deschiderea evenimentului, actorul Vasile Muraru a mulțumit audienței, organizatorilor, dar și colegilor săi, după care i-a dat cuvântul lui Alexandru Arșinel.

„Prin prezența dumneavoastră, apreciați gestul acesta superb care vine la inițiativa teatrului Metropolis și a domnului primar. Îi mulțumim domnului primar pentru tot ce a făcut pentru Teatrul Constantin Tănase, în numele teatrului, dar și al unuia din cei ce va primi astăzi o stea aici, Alexandru Arșinel”, a spus Muraru.

La rândul său, Alexandru Arșinel a mulțumit primarului Capitalei și organizatorilor și a glumit cu publicul.

„Vă mulțumesc pentru înaintarea la grad. În sfârșit îmi primesc și eu steaua. În sfârșit am fost deconspirat, nu voi mai lucra sub acoperire. Această stea reprezintă răsplata unei munci de peste 50 de ani, nu doar a mea, ci și a colegilor mei care contribuie la succesele mele și la trăinicia acestui gen de teatru, a Teatrului de Revistă Constantin Tănase. Îi mulțumesc lui (George, n.r.) Ivașcu, pentru Teatrul Metropolis, nu pentru stea. Vă mulțumesc dumneavoastră, care v-ați adunat, chiar și la fereștri, vă mulțumesc, doamnă, nu aveți clienți astăzi, lăsați că venim noi mai târziu (adresându-se unei femei ce privea de la geamul unei clădiri din apropiere, n.r.), și tuturor vouă celor care ne acordați aceste grade. Să vă dea Dumnezeu sănătate”, a spus Arșinel.

Primarul Capitalei a luat cuvântul după actorul de comedie și i-a mulțumit acestuia pentru prestația sa artistică de-a lungul timpului: „Maestre, dumneavoastră vreau să înțelegeți că, încă o dată astăzi, se exprimă respectul comunității pentru tot ce ați făcut. Vă iubim și vă respectăm, maestre, să ne trăiți”.

În continuare, regizorul și profesorul universitar Laurențiu Damian a făcut introducerea pentru actorul Ion Dichiseanu, și el recompensat cu o stea pe Aleea Celebrităților.

„Aduc salutul meu și salutul cineaștilor pentru un mare actor, un actor cu 55 de ani de activitate, 55 de ani de transfigurare în roluri de teatru și roluri de film. Dichiseanu a făcut 60 de filme de lungmetraj. A început ca un june prim și a îmbătrânit pe ecran în diverse ipostaze de bucurie, de extaz și țin să spun că este foarte grea transfigurarea. Pentru un actor este îngrozitor de greu să devină, seară de seară, alt și alt personaj”, a spus Damian.

Ion Dichiseanu a fost vizibil emoționat în timpul evenimentului și a mulțumit celor prezenți.

„Vă mulțumesc. Ce pot eu să mai spun în asemenea momente? Sunt emoționat. Este o încărcătură emoțională mare. Am cochetat cu filmul, cu muzica. Este foarte greu să vorbesc despre mine. Fiecare om are o steluță, are un destin. La mine a fost o stea norocoaă, foarte norocoasă. Am fost un răsfățat al teatrului și filmului. Am jucat roluri diferite și am ținut foarte mult la atitudinea actorului care se dăruiește publicului. Doresc să le mulțumesc celor care s-au gândit să îmi ofere steaua geamănă”, le-a spus Dichiseanu celor prezenți la eveniment.

La rândul său, actorul Vladimir Găitan a vorbit despre relația sa de prietenie cu regretatul regizor Sergiu Nicolaescu, pe care a catalogat-o ca fiind una „specială” și „adevărată”.

„Grea încercare, foarte grea. Să vă vorbesc astăzi despre Sergiu Nicolaescu mi se pare infinit mai greu decât să străbat în galop nebun în armura regelui Sigismund Cheile sălbatice ale Râșnovului, sub privirea necruțătoare a celui ce a fost marele regizor Sergiu Nicolaescu. Personalitate enigmatică asemuită de multe cu ori cu un uriaș aisberg, Sergiu Nicolaescu m-a onorat cu prietenia lui specială, fără efuziuni gratuite, dar cu o dragoste adevărată, extinsă cu multă tandrețe asupra familiei mele. Pe Sergiu Nicolaescu, ultraperfecționist, sever, profesionist de excepție, l-a cunoscut întreaga suflare artistică a României și, de ce nu, a Europei, să nu uităm filmele sale cu marii actori ai lumii”, a spus Găitan.

Sorin Oprescu a adus un omagiu personal regretatului regizor, spunând că oamenii păstrează cu demnitate și respect amintirea lui Sergiu Nicolaescu.

La finalul evenimentului, Oprescu și organizatorii ceremoniei au oferit flori apropiaților celor omagiați.

Alexandru Arșinel s-a născut în comunca Dolhasca, județul Suceava, pe 4 iunie 1939. Încurajat de mama sa, s-a prezentat la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din București. La absolvirea facultății, promoția 1962, a plecat la Târgu-Mureș unde s-a deschis secția română la Teatrul Maghiar. În 1964, a dat concurs la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din București, a jucat alături de Puiu Călinescu în spectacole de teatru de revistă și a făcut cuplu pe scenă cu Stela Popescu, dând viață cupletelor scrise de Puiu Maximilian. În prezent este directorul acestei instituții.

Are o bogată activitate în teatru, film, televiziune și teatru radiofonic. Pentru întreaga activitate artistică în teatrul de revistă, precum și cea managerială a primit numeroase premii, medalii, printre care trofeul special UNITER pentru teatrul de revistă (2000) și Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” (2004).

Ion Dichiseanu s-a născut la Adjud, pe 20 octombrie 1933, și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București, în 1959. Fiind student la Politehnică a fost îndrumat spre actorie de nepoata lui George Vraca. După absolvire, a plecat cu toată promoția la Teatrul din Botoșani. Este cunoscut datorită activității sale artistice în cadrul Teatrului Nottara din București, precum și pentru numeroasele roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru TV și teatru radiofonic.

A primit premiul ACIN pentru rolul din filmul „Clipa” (1979) și a fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, (2002), „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. În 1995 a publicat volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză”, la editura Arc. De asemenea, Ion Dichiseanu a fost ales cetățean de onoare al Adjudului.

Sergiu Nicolaescu s-a născut pe 13 aprilie 1930, la Târgu-Jiu, și a decedat la 3 ianuarie 2013, la București. A fost regizor, scenarist și actor. A debutat ca regizor în 1959, cu filmul de ficțiune de scurtmetraj „Scoicile nu au vorbit niciodată”. După succesul la Cannes cu scurtmetrajul „Memoria Trandafirului” a devenit cunoscut prin filmele istorice „Dacii” (1966) și „Mihai Viteazul” (1970), „Nemuritorii” (1974), „Osânda” (1976), „Zile fierbinți” (1976), „Razboiul independenței” (1977), dar și pentru „Nea Mărin miliardar” (1979), „Ultima noapte de dragoste” (1980), „Noi, cei din linia întâi” (1986), precum și pentru seria de filme polițiste care îl aveau ca personaj principal pe Comisarul Moldovan. A publicat mai multe cărți, precum și o autobiografie, „Viață, destin și film”, la editura Universitară.

Aleea Celebrităților (Walk of Fame) este un proiect cultural inițial de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei și Cocor și găzduiește stele ale celor mai cunoscuți artiști români din lumea filmului și a teatrului, în semn de prețuire a valorilor culturale din România.

Celebrul Walk of Fame românesc a fost inaugurat în ianuarie 2011. Pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului strălucesc deja stelele altor mari personalități, precum Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Ștefan Iordache (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuț, Marin Moraru, Iurie Darie, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Costel Constantin.

(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini de la eveniment)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom