Trupul actriței Ilinca Tomoroveanu va fi depus la Biserica Mavrogheni și apoi la TNB

Trupul actriței Ilinca Tomoroveanu va fi depus la Biserica Mavrogheni și apoi la TNB
Publicat: 03/05/2019, 14:50

Uniunea Teatrală din România (UNITER) își exprimă profundul regret și este alături de familia actriței care a încetat joi din viață, se arată în comunicatul remis Mediafax.

La final lunii februarie, Senatul Uniunii Teatrale din România a primit o scrisoare plină de emoție din partea actriței Ilinca Tomoroveanu, se arată într-un comunicat remis Mediafax.

„Am fost mulți ani împreună. Am luptat, ne-am certat, ne-am contrazis și ne-am împăcat pentru binele comunității teatrale. Acum sunt obligată să mă retrag, dar puteți să contați pe mine dacă este nevoie.”, spunea actrița care după 20 de ani de prezență activă, a decis să se retragă din structura de conducere a UNITER. „Demnă, dar atât de tristă”, notează cei de la UNITER.

„Atentă la fiecare coleg din breaslă, corectă, preocupată de ce se întâmpla în lumea culturală românească, mereu cu o vorbă bună pe buze, o Doamnă a Teatrului românesc, o voce cu o tonalitate inconfundabilă, căreia îi vor simți lipsa mulți oameni de teatru și de cultură”, se arată în comunicat.

Ilinca Tomoroveanu s-a născut pe 21 august 1941, la București. A studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1964, clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar și a fost colegă cu Valeria Seciu, Mariana Mihuț, Ion Caramitru, Rodica Mandache, Florina Cercel, Ovidiu Iuliu Moldovan, Costel Constantin, Ștefan Radof, Virgil Ogășanu. A debutat pe scena teatrală în anul 1964, la Teatrul Național București în rolul Cristinei din piesa „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu, în regia lui Horea Popescu. Cariera ei este legată în totalitate de Teatrul Național din București, teatru cu a cărui activitate s-a identificat.

Mărturisea că se simțea apropiată de rolurile Oana din „Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, regia Sică Alexandrescu și Marietta Sadova (1967), Celesta Finley din „Dulcea pasăre a tinereții” de Tennessee Williams, regia Mihai Berechet (1972), Berta din „Generoasa fundație” de Antonio Buero Vallejo, regia Horea Popescu (1978), Florence din „Cavoul de familie” de Pierre Chesnot, regia Sanda Manu (1980), Natașa Golubeva din „Între patru ochi” de Alexandr Ghelman, regia Dan Necșulea (1983), Clitemnestra din „Trilogia antică” după Euripide și Sofocle, regia Andrei Șerban (1990), Doamna Alving din „Strigoii” de Henrik Ibsen, regia Nicolae Scarlat (1998), Ana Dmitrievna Karenina din „Cadavrul viu” de Lev N. Tolstoi, regia Gelu Colceag (2001), Irena Romescu din „Jocul ielelor” de Camil Petrescu, regia Claudiu Goga (2007), Bătrâna din „Avalanșa” de Tuncer CücenoÄŸlu, regia Radu Afrim (2010).

A fost nepoata lui Octavian Goga și s-a simțit foarte atașată de Rășinari, locul unde s-a născut poetul, și pe care îl considera a fi „cel mai frumos de pe lume (…) Livada mea de vișini”. În 1999, pentru a-i păstra vie memoria și opera poetului a înființat alături de alți descendenți și de câțiva importanți oameni de cultură din București, Sibiu, Cluj și Rășinari o Fundație culturală care îi poartă numele lui Octavian Goga, cu sediul la Rășinari, a cărei președintă de onoare a fost.

Ilinca Tomoroveanu a fost distinsă cu Medalia Comemorativă Mihai Eminescu (2000) și decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor (2004). Din 2005 a fost director artistic al Teatrului Național din București.

Înmormântarea actriței Ilinca Tomoroveanu va avea loc sâmbătă, la orele 13.30, la Cimitirul Bellu Ortodox.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto