Trupul neînsuflețit al scriitorului Gabriel Garcia Márquez a fost incinerat

Trupul neînsuflețit al scriitorului Gabriel Garcia Márquez a fost incinerat
Publicat: 19/04/2014, 13:36
Actualizat: 26/03/2019, 08:53

Ambasadorul Columbiei în Mexic a făcut acest anunț vineri și a refuzat să ofere alte detalii. Postul de radio columbian Caracol informa că trupul neînsuflețit al scriitorului laureat cu premiul Nobel pentru literatură pe 1982 a fost incinerat joi, chiar în ziua în care acesta a murit, și cita surse apropiate familiei.

Potrivit Caracol, cenușa scriitorului se află la casa funerară J. García López din Ciudad de Mexico. De altfel, reprezentanții firmei de pompe funebre au declarat pentru AFP că „serviciul funerar a avut loc”, fără să ofere alte informații.

Familia scriitorului columbian, stabilit în Mexic din anii 1960, nu a decis încă dacă cenușa va fi împărțită între Mexic și Columbia sau dacă va fi păstrată toată într-un singur cavou, a mai spus ambasadorul columbian.

„Au cenușa (familia, n.r.) (…) trebuie să se decidă dacă vor duce toată cenușa în Columbia sau doar o parte”, a explicat ambasadorul jurnaliștilor veniți la locuința văduvei scriitorului, Mercedes Barcha.

„Trebuie să înțelegeți că este vorba de o familie foarte simplă. Nici Márquez, nici familia sa nu au ținut să planifice ce vor face după moartea sa. Nu era stilul lui”, a subliniat Jaime Abello, directorul Fundației pentru un Nou Jurnalism Ibero-american (Fundación Nuevo Periodismo Iberoamericana, FNPI), înființată și prezidată de laureatul premiului Nobel.

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Márquez a murit, joi, „în jurul orei 10.00 GMT”, potrivit Radio Caracol. „Suferea de o insuficiență renală și respiratorie” care i-a fost fatală, potrivit postului de radio.

Un omagiu îi va fi adus lui „Gabo” luni, în Ciudad de Mexico. Președintele columbian Juan Manuel Santos va veni cu această ocazie în Mexic pentru a asista la ceremonia care va avea loc la Palacio de Bellas Artes, a mai spus ambasadorul columbian.

De altfel, după decesul scriitorului, Juan Manuel Santos a decretat trei zile de doliu național în Columbia.

Palacio de Bellas Artes din Ciudad de Mexico, oraș în care „Gabo” a trăit în ultimele trei decenii, a mai găzduit ceremonii de omagiere organizate în memoria unor mari artiști mexicani, precum scriitorul Carlos Fuentes, cântăreața Chavela Vargas și actorul de comedie Mario Moreno „Cantinflas”.

În ultimele zile de viață, scriitorul s-a aflat în compania familiei sale și avea o stare de sănătate „foarte fragilă”. Pe 8 aprilie, romancierul fusese externat dintr-un spital din Ciudad de Mexico, unde a fost tratat vreme de opt zile contra pneumoniei. Cotidianul mexican El Universal, citând „surse demne de încredere”, a anunțat la începutul acestei săptămâni recidiva cancerului limfatic cu care fusese diagnosticat Gabriel Garcia Márquez în urmă cu 15 ani și faptul că boala s-a extins la plămâni, ganglioni și ficat. Însă, două zile mai târziu, președintele columbian Juan Manuel Santos a dezmințit această versiune, afirmând că scriitorul „a suferit de o pneumonie”.

La rândul ei, familia scriitorului a precizat că acesta avea o stare de sănătate „foarte fragilă”, dar „stabilă”, fără să facă nicio referire la cancer.

Ultima apariție publică a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a stat la poarta reședinței sale din Ciudad de Mexico, unde locuia de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliștii veniți în vizită cu ocazia aniversării sale. Scriitorul și-a întâmpinat oaspeții zâmbitor, a primit cadouri și a acceptat să se lase fotografiat, fără a acorda însă interviuri.

În ultimii ani, Gabriel Garcia Marquez și-a redus aparițiile publice și declarațiile în mass-media din cauza sănătății sale precare.

Născut pe 6 martie 1927, în localitatea columbiană Aracataca, Gabriel Garcia Márquez a locuit în Mexic de câteva decenii și, slăbit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său, „Memoria de mis putas tristes” („Povestea târfelor mele triste”), apărut în 2004.

Gabriel García Márquez a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. În nuvelele și romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul și realitățile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulți critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai popular roman al său este „Un veac de singurătate” (1967), vândut în peste 30 de milioane de copii și tradus în peste 25 de limbi străine, dar foarte cunoscute sunt și „Cronica unei morți anunțate” (1981), „Dragostea în vremea holerei” (1985), „Generalul în labirintul său” (1989). Scriitorul era cunoscut, de asemenea, și pentru faptul că era un susținător al ideologiei comuniste.

La fel ca mulți autori sud-americani, Gabriel Garcia Marquez a depășit granițele universului literar. Romancierul columbian a devenit un veritabil erou al politicienilor de stânga din America Latină, definindu-se ca un aliat al liderului revoluționar cubanez Fidel Castro și un critic al intervențiilor violente ale Washingtonului în Vietnam și în Chile.

Considerat cel mai popular scriitor de limbă spaniolă de după Miguel de Cervantes, din secolul al XVII-lea, Gabriel Garcia Marquez a atins un nivel de celebritate literară care a generat comparații cu Mark Twain și Charles Dickens.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii