TVR dă în judecată MediaSind, Ministerul Muncii și Patronatele presei

TVR dă în judecată MediaSind, Ministerul Muncii și Patronatele presei
Publicat: 07/08/2015, 13:41

Societatea Română de Televiziune, sub semnătura președintelui-director general Stelian Tănase, a directorului Departamentului Juridic, Marin Drumcea, și a avocatei Ștefania Duțu, a acționat în judecată Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Patronatul Presei din România – ROMEDIA și Uniunea Națională a Patronatului Român – UNPR, invocând „încetarea existenței și a efectelor” contractului colectiv de muncă unic la nivel de ramură mass-media (CCM), potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de MediaSind.

Totodată, reclamanții solicită instanței să constate „nulitatea eventualelor acte prin care s-a stabilit prelungirea existenței și efectelor CCM Mass-media, după termenul de 24 de luni, cu deosebire a actului adițional nr. 2 din 14.04.2008 și a actelor adiționale următoare acestora”.

Documentul a fost depus la Tribunalul București Secția a VIII-a Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale pe 29 iunie.

FRJ MediaSind susține că demersul SRTV este unul „forțat, abuziv și tardiv”, întrucât aceeași speță a fost judecată și în cazul Radioului Public (SRR), instituție care, prin semnătura președintelui-director general Ovidiu Miculescu, a solicitat același lucru, și anume ca instanța să constate încetarea valabilității CCM din Mass-Media.

În cazul Radioului Public, atât Tribunalul București, prin sentința civilă nr. 10967 din 20.11.2014, cât și Curtea de Apel București, prin decizia civilă nr. 2326 din 16.06.2015, au respins cererea SRR, constatând valabilitatea CCM din Mass-Media până pe 14 ianuarie 2014. Decizia este definitivă și irevocabilă.

MediaSind spune că, prin aceste acțiuni, șefii SRR și SRTV urmăresc să nu le plătească salariaților celor două instituții drepturile prevăzute în CCM din Mass-Media, fiind vorba, în special, de sporul de fidelitate în cuantum de 25% din salariul de bază lunar, câștigat deja în instanță pentru o parte dintre salariați de Sindicatul 2002 din SRTV și solicitat în cadrul mai multor acțiuni introduse în justiție de Sindicatul Unit al Salariaților – Radio România, ambele organizații fiind afiliate la Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind.

Organizația adaugă că, pentru această acțiune în instanță, fără să aibă acceptul Consiliului de Administrație și nici pe cel al Comitetului Director, Stelian Tănase a apelat la serviciile unui avocat plătit, deși SRTv dispune de un departament juridic mamut.

FRJ MediaSind îndeamnă salariații SRR și SRTV să acționeze în judecată, prin sindicatele afiliate la FAIR-MediaSind sau individual, conducerile celor două societăți, pentru a-și recupera drepturile din Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media.

Totodată, FRJ MediaSind solicită Curții de Conturi a României și Direcției Naționale Anticorupție să ancheteze toate acuzațiile de corupție aduse administrației celor două instituții, inclusiv modul în care s-au cheltuit banii proveniți din taxa radio-TV, plătită de cetățeni, în diverse procese demarate împotriva propriilor salariați.

În ultimele săptămâni, au avut loc mai multe proteste spontane ale angajaților TVR în curtea instituției, după ce negocierile purtate cu administrația Televiziunii Române pentru semnarea unui nou contract colectiv de muncă au eșuat. Negocierile au fost purtate în contextul în care pe 1 iulie a expirat vechiul contract colectiv de muncă în TVR.

După eșuarea negocierilor, angajații SRTv au inițiat procedura pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă în instituție, după cum a confirmat, pe 6 iulie, pentru MEDIAFAX, Dragoș Bocanaciu, președintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaților TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din Televiziunea Română. Dragoș Bocanaciu a mai spus la momentul respectiv că notificarea în ceea ce privește declanșarea conflictului de muncă a fost trimisă deja la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) și la Ministerul Muncii.

„Urmează celelalte proceduri, mediere, conciliere, și de abia după aceea vom intra efectiv în conflict de muncă. Momentan suntem în faza procedurală (…)”, a completat Dragoș Bocanaciu.

El a precizat că nu a fost semnat un nou contract colectiv de muncă în TVR, din cauză că angajații televiziunii publice nu pot să facă „ceea ce doresc șefii” din SRTv.

„Au venit cu solicitări de a reduce drastic toate câștigurile salariale ale oamenilor, ale personalului de execuție, în timp ce privilegiile șefilor voiau să rămână neschimbate. Așa ceva nu este acceptabil. Oamenii din TVR știu cât de grea este situația. Dar, în momentul în care tu, șef, vii și-mi ceri să renunț, la 5%, la 10% din ceea ce câștig – cam asta era oferta lor -, tu vrei să-ți păstrezi intactă indemnizația de conducere?”, a spus Dragoș Bocanaciu.

El a precizat că administrația SRTv dorea ca sporurile angajaților instituției să fie reduse, iar șefii din TVR să își păstreze absolut toate beneficiile.

El a mai spus că reducerea sporului de sâmbătă și duminică ar fi însemnat o diminuare a câștigurilor salariale pentru foarte mulți dintre angajații TVR. De asemenea, potrivit lui Bocanaciu, conducerea TVR dorește să taie și sporul de ore suplimentare și să-l ducă la nivelul din Codul Muncii, care este de 75%.

Acesta a mai spus că la fel de periculos este faptul că în propunerea conducerii de contract colectiv de muncă nu se mai regăsesc salariile compensatorii în caz de concedieri colective și individuale.

El a adăugat că nu angajații sunt vinovați de situația financiară dificilă în care se află TVR.

„În condițiile în care Televiziunea Română a acumulat și acumulează zilnic astfel de datorii, cred că o parte din vină este a managementului, că nu un șofer sau un operator sau un reporter sunt cei care au provocat aceste pagube. În aceste condiții, cei care sunt penalizați sunt tot angajații. Niciun șef nu a fost tras la răspundere până acum pentru deciziile proaste care au fost luate”, a spus Bocanaciu.

De cealaltă parte, pe 7 iulie, reprezentanții SRTv au transmis agenției MEDIAFAX că „Televiziunea Română respectă dreptul angajaților de a-și susține interesele pe toate căile legale”.

„Semnarea unui Contract Colectiv de Muncă cu clauze corecte pentru salariați și sustenabile pentru instituție este prioritară pentru administrația televiziunii publice. Pe parcursul discuțiilor, angajatorul a acceptat toate revendicările care vizau drepturile bănești aferente prestării muncii. Nu a fost luată în calcul diminuarea salariilor de bază”, au spus reprezentanții SRTv.

Aceștia au precizat că administrația SRTv a răspuns notificării sindicatului reprezentativ, „expunând, punctual, argumentele sale pentru clauzele aflate în divergență”.

„Conducerea TVR și-a arătat disponibilitatea de a continua negocierile în vederea ajungerii la un acord, luând în considerare situația financiară dificilă a instituției, care dictează într-o mare măsură limitele negocierii. Comisia de negociere din partea administrației a fost formată din cinci membri. Președintele-director general nu a făcut parte din comisie și nu a participat la negocieri”, a precizat SRTv.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condițiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei și cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanții instituției pe 6 aprilie, într-o conferință de presă la care a participat și Stelian Tănase. În conferința de presă au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.

Tot atunci, reprezentanți ai TVR au anunțat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârșitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu