TVR nu mai poate plăti contractul cu Disney și vrea să angajeze avocați pentru negocieri

TVR nu mai poate plăti contractul cu Disney și vrea să angajeze avocați pentru negocieri
Publicat: 30/03/2015, 15:09

Consiliul de Administrație (CA) al Societății Române de Televiziune (SRTv) a decis recent să aprobe derularea unor negocieri între TVR și Walt Disney Company Limited, pentru modificarea condițiilor unui contract încheiat între cele două societăți pe 3 august 2009.

Prin aceste negocieri, TVR are mai multe obiective, între care scăderea prețului pe episod pe care Televiziunea Română trebuie să îl plătească companiei Walt Disney, dar și „renunțarea la clauza de commitment”, potrivit căreia SRTv trebuie să cumpere de la Walt Disney Company toate episoadele dintr-un serial care sunt produse.

De asemenea, TVR vrea să negocieze un calendar de plăți, sustenabil, începând cu anul 2016, către Walt Disney Company.

Termenul de finalizare a negocierilor este 15 mai 2015, însă, în cazul în care nu se poate ajunge la o înțelegere amiabilă, prin intermediul Societății de avocați Mareș, Danilescu, Mareș, va fi contactată o societate de avocați din Londra, în vederea reprezentării intereselor SRTv în raporturile cu Walt Disney Company Limited.

Surse din Televiziunea Română au declarat luni, pentru MEDIAFAX, că toate contractele pe care TVR le-a încheiat cu societățile gigant care produc și vând filme și seriale au „clauze înrobitoare”. „Te obligă să le iei toate episoadele care se produc dintr-un serial (…) Se dorește renegocierea contractului cu Walt Disney Company, pentru că este vorba despre milioane de euro care trebuie plătite. Cei de la Walt Disney Company vor fi notificați că TVR nu mai are suficiente fonduri pentru a plăti și sunt necesare reeșalonări”, au spus sursele citate.

Potrivit acestor surse, TVR ar trebui să plătească până la sfârșitul acestui an o tranșă de aproape 4 milioane de euro către Walt Disney Company.

Sursele citate au mai spus că TVR se află în imposibilitatea de a renunța la acest contract, întrucât ar trebui să plătească „sume uriașe” către Walt Disney Company.

Pe de altă parte, în septembrie 2014, TVR a demarat procedurile pentru a încerca să negocieze modificarea contractului de achiziție de filme și seriale și cu compania NBC Universal, la care televiziunea avea, la sfârșitul anului 2013, datorii de peste 9,5 milioane de lei.

Astfel, Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune a aprobat recent demararea procedurii pentru încheierea unui contract cu casa de avocatură Lăța & Associates, „în vederea negocierii modificării termenilor contractuali referitori la sumele și termenele de plată către firma NBC Universal”.

De-a lungul timpului, TVR a fost criticată și pentru achizițiile scumpe realizate, între care și pachete de filme și seriale de la cei mai mari distribuitori internaționali.

În acest sens, datoriile comerciale ale TVR erau, pe 31 decembrie 2013, de 161.323.543 de lei. Între aceste datorii se numărau și cele la Universal Studios International BV, care erau de 9.512.959 de lei, potrivit raportului de activitate al TVR pe anul 2013.

Contractul TVR cu Universal Studios International BV a fost considerat de-a lungul timpului unul dintre cele mai păguboase pentru TVR.

În 2011, Universal Studios International, parte a companiei NBC Universal, a dat în judecată TVR, la Curtea Superioară din Los Angeles, și a cerut daune de 11 milioane de dolari de la Televiziunea Română, care nu a plătit licențele pentru o serie de filme și seriale de televiziune, potrivit unui articol publicat la momentul respectiv în The Hollywood Reporter.

Alexandru Lăzescu, președinte-director general al TVR la momentul respectiv, a spus că acest contract a fost semnat de SRTv în anul 2004 (pe vremea când televiziunea publică era condusă de Valentin Nicolau, n.r.). „Printre cele mai costisitoare angajamente financiare asumate de către TVR este cel de achiziții de licențe pentru filme încheiat cu NBC Universal. Acest contract, care a început să se deruleze în 2004, conține și unele clauze dure pentru TVR, cum ar fi obligația de a cumpăra seriale atâta vreme cât acestea sunt produse”, se spunea într-un comunicat de presă al TVR remis MEDIAFAX în 2011, de reprezentanții lui Alexandru Lăzescu. Lăzescu a spus la momentul respectiv că „Televiziunea Română este deschisă la negocieri pentru găsirea unor soluții echitabile pentru toți cei implicați”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Cea mai mare minciună din istorie. Ziua în care oamenii au crezut că extratereștrii au...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!