TVR s-ar putea închide în această primăvară

TVR s-ar putea închide în această primăvară
Publicat: 28/08/2014, 07:57

Stelian Tănase a făcut aceste afirmații în timpul audierii sale în Comisia de Cultură din Senat, în contextul în care a vorbit despre relația pe care o are conducerea TVR cu sindicatele din această instituție.

Tănase a precizat că, dacă nu se va găsi un mod de a dialoga cu sindicatele, TVR nu va supraviețui financiar. „(…) dacă nu se întâmplă nimic și rămânem doar așa să ne acuzăm unii pe alții, la primăvară se închide TVR. Nu va putea supraviețui financiar. Orice scamatorii sau îngăduință am avea de la un Guvern sau altul, se închide. Lucru cu care sunt de acord, dar să o deschidem după o lună, cu o nouă schemă, cum s-a întâmplat și în Grecia și în alte țări. Dacă nu găsim cu sindicatele un mod de a dialoga și de practica soluții economice, nu văd nicio ieșire. Cred că ultima discuție între liderii sindicali la care a participat și domnul Dumitru Costin (președintele Blocului Național Sindical, n.r.) să fie de bun augur și să trecem spre soluții, nu înspre confruntare”, a spus Stelian Tănase.

El a precizat că se așteaptă să aibă în liderii de sindicat „un partener”, alături de care să rezolve problemele.

„Cineva a spus în Consiliul de Administrație, certându-se cu liderul de sindicat, că suntem în aceeași barcă. Nu prea văd așa situația și spun că treaba lor nu este să dea soluții. Trebuie să dea și ei soluții, trebuie să ne așezăm la masă și în urma unui dialog – pentru că trebuie făcute sacrificii și la nivelul companiei și la nivelul sindicatului – să găsim împreună soluții. (…) Atitudinea lor este intratabilă în acest sens, ei spun ‘Avem drepturi, avem contract colectiv de muncă’. Acum ne-au dat și în judecată pentru indexarea unor drepturi salarile, 700.000, pentru tot sindicatul, ceea ce va împovăra și mai mult sarcina noastră”, a mai spus Stelian Tănase.

De asemenea, președintele director-general a prezentat în fața membrilor Comisiei pentru Cultură din Senat situația financiară a televiziunii publice.

„Un singur lucru aș spune acum că, datorită a două situații ivite una la sfârșitul lunii decembrie și una în aprilie, ne-am potcovit cu o creștere a datoriei cu încă 30 de milioane de lei de fiecare dată. Vreau să vă spun că prima dată a fost în legătură cu vacanța Consiliului de Administrație și a doua a fost următoarea situație. A fost o coincidență, pe care nu am putut să o suportăm financiar, vorbesc de cash-flow, ratele pe care a trebuit să le plătim la EBU (European Broadcasting Union, n.red.), cu salariile și cu rata au fost prea mult pentru cât putea televiziunea să suporte. Am primit o solicitare puternică ca să achităm la EBU ca să fim siguri că vom primi Campionatul Mondial, ceea ce s-a întâmplat (…) și atunci am avut un hop, am pierdut eșalonarea, am avut și o zi restantă la salariu, dar am am plătit 1.500.000 de euro la EBU și am primit meciurile”, a mai spus acesta.

Totodată, Stelian Tănase a precizat că a fost săptămâna trecută la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să discute situația TVR și a primit promisiuni că se va încerca o soluție în legătură cu pierderea eșalonării plății datoriilor către stat.

Acesta a spus că TVR s-a confruntat și cu o a treia problemă, nereușită, respectiv aceea „de a produce anumite măsuri economice de parcurs sau anumite restructurări care să îndrepte puțin mecanismul financiar”. În acest context, Stelian Tănase a amintit de propunerea de reducere a săptămânii de lucru de la cinci la patru ore „pentru că nu exista producție”. El a precizat că această măsura ar fi adus o economie de un milion de euro, bani care ar fi putut fi investiți în grila de programe pentru această toamnă.

Pe de altă parte, acesta a spus că a făcut eforturi „de a face economii la sânge”. „Am tăiat drastic orele suplimentare, sporurile de weekend. (…) Facem reduceri. Când am discutat grila, în toate emisiunile, toate departamentele, am tăiat cu pixul. Tot timpul tăiem, tăiem. E o situație ușor schizofrenică. Nu facem decât să reducem cheltuielile. Până la urmă, soluția indexării taxei e o soluție de fond. Ce facem noi acum sunt peticiri”, a spus Stelian Tănase.

În privința grilei de toamnă a TVR, Stelian Tănase a declarat că aceasta este „foarte ieftină”. „Vom ridica această grilă. Desigur, dacă am fi avut un suport financiar mai consistent, lucrurile ar fi mers mult mai bine. E o grilă foarte ieftină, încercăm mai mult cu imaginația și cu inovația, decât cu un suport real de resurse, să ridicăm această grilă care concide cu campania electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie anul acesta”, a declarat Stelian Tănase.

La rândul său, Irina Radu, coordonator cu atribuții de director al Direcției de Programe din TVR, a declarat în Comisia de Cultură că grila de toamnă a Televiziunii Române păstrează formatele de succes, precum „O dată-n viață”, „Viața satului”, dar și emisiunile realizate de Moise Guran și Mircea Dinescu, dedică prime time-ul chestiunilor social-politice și alegerilor, iar telejurnalul principal va fi scurtat.

„Noi trebuie să conștientizăm românii că trebuie să vină la alegeri, nu trebuie să-i învățăm cu cine trebuie să voteze. Asta e misiunea televiziunii publice”, a spus, la rândul său, Cristian Zgabercea, coordonator cu atribuții de producător general în SRTv.

Pe de altă parte, Zgabercea a amintit că SRTv a comandat un sondaj în urma căruia se va stabili strategia TVR. „SRTv a comandat un sondaj pentru că au fost multe divergențe între noi, membrii Comitetului Director, și cu Consiliul de Administrație, care este viitorul televiziunii publice, ce ar trebui să se întâmple, care va fi conținutul canalelor. Sondajul ne va spune ce își dorește lumea de la televiziune publică. În urma lui, televiziunea publică va avea o strategie”, a mai spus Zgabercea.

Pe de altă parte, în privința grilelor care au fost transmise Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) fără avizul Consiliului de Administrație (CA) al TVR, Stelian Tănase a precizat: „A fost o încurcătură sau o bâlbâială. În primul rând că problema grilelor, ca grile, este problema strictă a Comitetului Director. CA nu are nimic a face cu politica editorială a televiziunii, așa este în lege. (…) Numai dacă se schimbă (strategia, n.red.) se duce la CA”, a mai spus acesta.

„Legea, dacă vă uitați la acel text, este foarte neclară și nu se spune ce înseamnă strategie de program. Ce înseamnă asta că avem un concept, venim cu un text sau discutăm bob cu bob, emisiune cu emisiune, de ce e acolo și nu e acolo? Tentația este mare a unor membrii din CA să facă acest tip de discuție pe care eu am refuzat-o întotdeauna și i-am barat când au dovedit prea multă poftă să se uite în bucătăria emisiunii cutare sau cutare. Nu este treaba CA să se intereseze de chestiuni editoariale, pentru că atunci ce rost ar mai avea Comitetul Director. Lucrurile sunt foarte clare. CA se ocupă de buget, de organigramă, tot ce doriți. Comitetul Director este statul major, acela care hotărăște, discută în amănunt probleme de politică editorială. Dacă amestecăm aceste lucruri, și tendința e mare, trebuie să vă spun acest lucru, atunci ar fi un haos. Și așa este un haos, dar s-ar accentua”, a mai spus Tănase.

El a vorbit și despre emisiunile noi din grila TVR, una fiind realizată de Dragoș Pătraru și alta de Sorin Avram.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni