TVR vrea 50 de milioane de euro pentru digitalizarea a sute de mii de ore de imagini din arhivă

TVR vrea 50 de milioane de euro pentru digitalizarea a sute de mii de ore de imagini din arhivă
Publicat: 13/03/2015, 08:04

Jurnalista Irina Negraru, coordonatoarea cu atribuții de șef al Serviciului Arhiva Media și Documentare a TVR, a vorbit joi, pentru agenția MEDIAFAX, despre situația în care se află în prezent Arhiva Televiziunii Române, în contextul organizării la sediul Societății Române de Televiziune (SRTv) a Conferinței Internaționale „Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe”.

Potrivit Irinei Negraru, Arhiva TVR conține un total de 240.000 de ore de imagini, însă, dintre acestea, sunt digitalizate sub 10%.

„Se fac eforturi foarte mari. În ultimii ani am început destul de puternic și mai ales după finanțarea și proiectele pe care am reușit să le obținem de la Federația Internațională a Arhivelor de Televiziune”, a explicat aceasta, făcând referire la faptul că arhivele audiovizuale din estul Europei încep să devină accesibile online prin intermediul unor platforme precum euscreen.eu, europeana.eu și prin programe de finanțare precum cel al FIAT/IFTA – „Save Your Archive”, prin care și Televiziunea Română a primit sprijin pentru digitalizarea colecției „Revoluția Română în Direct”.

TVR a început digitalizarea cu colecția Revoluția Română, pentru că aceasta cuprinde unele dintre cele mai importante imagini deținute de Televiziunea Română, dar și pentru că această colecție era și una dintre cele mai afectate din punct de vedere tehnic.

Proiectul dedicat digitalizării colecției Revoluției Române a început la 1 iulie 2014 și se apropie de final. „Vorbim despre 400 de ore (de conținut digitalizat, n.r.)”, a explicat Irina Negraru.

Un alt proiect european de digitalizare în care Televiziunea Română a fost implicată este euscreen.eu, în cadrul căruia s-au digitalizat deja primele 4.000 de titluri. „A început în 2008 acest proiect, iar trailere din materialele mari sunt disponibile online pe portalul euscreen.eu”, a spus Irina Negraru.

Pe platforma euscreen.eu sunt disponibile în prezent înregistrări digitalizate furnizate de Televiziunea Română, între care „1st Decembre”, în care este prezentată sărbătorirea zilei de 1 decembrie 1918, „A Minute With Nichita Stanescu/ Un minut cu Nichita Stanescu”, „150 Years Of Technical Education/ 150 de ani de învățământ tehnic”, „1848, The revolutionary year in Muntenia/ Anul revoluționar 1848 în Muntenia”. Toate aceste înregistrări pot fi consultate de oricine dorește în mod gratuit.

În plus, TVR s-a alăturat proiectului EUscreenXL, care îl va continua pe cel al euscreen.eu și în cadrul căruia vor fi digitalizate 6.000 de titluri.

Nu în ultimul rând, potrivit Irinei Negraru, materiale din Arhiva TVR au fost puse la dispoziția utilizatorilor europeni pe platforma online europeana.eu. „Și acolo avem 4.000-5.000 de titluri”, a explicat Negraru.

Dar Televiziunea Română vrea să fie aproape și de publicul tânăr, pentru care a creat propriul canal de pe platforma YouTube. „Pe propriul canal de YouTube pe care îl are Arhiva TVR am ajuns la 300-400 de titluri. În general, acestea sunt puse (pe canalul de pe YouTube, n.r.) la cererea publicului”, a explicat Irina Negraru, precizând că există o comunicare permanentă cu publicul, pentru a vedea ce își dorește acesta, de la programe de divertisment până la programe culturale.

Totuși, deși se zbat să digitalizeze părți din Arhiva TVR, reprezentanții instituției se confruntă cu lipsa totală de finanțare din partea autorităților statului.

De altfel, la Conferința Internațională „Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe”, Stelian Tănase, președintele-director general al TVR, a spus că cea mai importantă sursă a TVR este arhiva, însă instituția nu are fonduri să o digitalizeze și să o poată prezenta publicului, iar Guvernul nu finanțează acest proiect și „uită că arhivele sunt o comoară națională”.

În mod concret, potrivit Irinei Negraru, nu există deloc fonduri pentru digitalizarea Arhivei TVR.

„Televiziunea Română are o situație dificilă din punct de vedere financiar, iar fonduri pentru Arhiva Televiziunii Române din păcate chiar nu sunt”, a explicat Irina Negraru. „Este vorba despre faptul că principalul obiectiv al Televiziunii Române este acela de a asigura transmisie și de a asigura emisie pe post. Acesta este obiectivul principal pe care Televiziunea Română îl are. Dar a creat această arhivă, care este o mină de aur și care este un patrimoniu național și care de fapt și de drept este responsabilitatea noastră a tuturor, pentru că este singura dovadă vie pe care o are această nație din ultimii 50 de ani”, a spus Negraru.

Televiziunea Română a avut obligația să creeze Arhiva TVR, însă, în ceea ce privește conservarea și păstrarea ei, instituția are nevoie de ajutor. „Și este absolut normal ca ajutorul să vină din partea statului, pentru că fondurile necesare pentru digitalizare sunt foarte mari. Nu vorbim de un milion, de două milioane de euro. Vorbim despre aproape 50 de milioane de euro. Televiziunea Română, din păcate, nu-și poate permite o astfel de sumă. Într-adevăr, am obținut până acum câteva finanțări și așa am reușit să digitalizăm, să ajungem la aproximativ 10% din arhivă digitalizată cu ajutorul partenerilor externi. Dar, din păcate, sumele pe care le avem în momentul de față din proiectele pe care le derulăm, patru la număr, sunt de până într-un milion de euro”, a mai explicat Irina Negraru.

Pe de altă parte, valorificarea financiară a Arhivei TVR este în prezent la un nivel scăzut. „Contractele de vânzare de imagini de arhivă nu sunt atât de multe. Există, dar piața în România este destul de restrânsă în acest sens din păcate. Televiziunile comerciale din România, deși există o lege, nu o respectă. Folosesc imaginile TVR fără niciun drept, fără niciun acord din partea Televiziunii Române. Am avut, avem procese pe rol în acest sens. Dar câte procese să avem? Ar trebui să facem în fiecare zi un proces unei televiziuni sau altei televiziuni. Ne pierdem în procese, se pare că nu-i deranjează și nu-i afectează”, a mai spus Irina Negraru.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern