TVR vrea să încheie un parteneriat pentru a transmite postul Euronews în limba română

TVR vrea să încheie un parteneriat pentru a transmite postul Euronews în limba română
Publicat: 02/10/2012, 15:42
Actualizat: 01/02/2019, 17:56

Televiziunea Română va încheia un parteneriat cu televiziunea paneuropeană de știri Euronews, pentru transmiterea, în premieră în România, a postului Euronews în limba română, a anunțat marți, Claudiu Săftoiu, președintele-director general al Societății Române de Televiziune, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Cu ocazia Conferinței Mondiale Euronews, organizată marți și care marchează existența a 20 de ani de prezență în peisajul media european a Euronews, președintele-director general (PDG) al Societății Române de Televiziune (SRTv), Claudiu Săftoiu, a anunțat „demararea de discuții ferme pentru lansarea canalului paneuropean Euronews în limba română, prin preluarea acestuia pe frecvența TVR Info”, se spune în comunicatul remis MEDIAFAX.

„Lansarea Euronews – TVR Info, cu tot ceea ce presupune ca efort și implicare din resursă internă, va fi realizată după finalizarea procesului de restructurare de personal și reorganizare a activității în Televiziunea Română, estimată să se încheie la sfârșitul lunii noiembrie 2012”, se mai spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, „parteneriatul media presupune partajarea frecvenței TVR Info cu conținutul jurnalistic Euronews, alături de producția de emisiuni informative asigurate de Departamentul de Știri al Televiziunii Române, lucru care nu va necesita angajări suplimentare de jurnaliști”.

„Parteneriatul de prestigiu TVR – Euronews reprezintă o premieră pentru serviciul de televiziune publică din România, prin afilierea Televiziunii Române la principiile și valorile jurnalistice europene și prin împlinirea misiunii TVR de deschidere a telespectatorului român spre realitățile și actualitatea europeană”, se mai spune în comunicat.

Conferința de presă mondială Euronews de marți va transmite, în direct de la Paris, în 22 de capitale ale lumii, mesajul directorului general al Euronews, Michael Peters, privind orientările și misiunea pe care Euronews și-o stabilește pentru următorii ani. Conferința este intitulată „A prospera în universul mass-media”.

Euronews este o televiziune paneuropeană de știri, creată în 1993, cu sediul în Lyon-Ecully, Franța.

Potrivit comunicatului, Societatea Română de Televiziune este membru acționar Euronews din 18 octombrie 2004.

„Prin contractul semnat cu Euronews, TVR primește versiunea internațională a segmentului de știri și permisiunea de a traduce și difuza acest segment în limba română pe canalele sale”, se mai spune în comunicat.

Euronews, una dintre cele mai importante televiziuni de știri din Europa, emite în momentul de față în 155 de țări, programele sale fiind recepționate în 370 de milioane de case.

Directorul de știri și programe la Euronews este jurnalistul român Lucian Sârb.

Lucian Sârb declara încă din 1 decembrie 2009, pentru MEDIAFAX, că există discuții pentru extinderea Euronews în limba română. Până acum însă, lansarea versiunii române a Euronews nu s-a concretizat.

Pe de altă parte, în 15 aprilie 2009, Philippe Cayla, președinte al Euronews, declara, într-o conferință de presă, organizată la București, că Euronews plănuiește extinderea canalului în limba română. Cayla a explicat că lansarea unui serviciu Euronews în limba română ar putea avea avantaje atât pentru România, cât și pentru televiziunea europeană. Astfel, conform președintelui Euronews, serviciul în limba română ar putea reprezenta un avantaj pentru publicul român, pentru că ar oferi un acces mai bun la informațiile prezentate la nivel european, dar ar putea însemna și un avantaj pentru jurnaliștii români, care vor putea lucra în cadrul Euronews.

Philippe Cayla a făcut publică intenția dezvoltării Euronews în limba română în contextul prezentării lui Lucian Sârb ca nou director editorial al Euronews, funcție pe care jurnalistul român o ocupă din 4 mai 2009.

În prezent, Euronews difuzează program complet, simultan în 11 limbi – arabă, engleză, franceză, germană, italiană, portugheză, rusă, spaniolă, farsi, turcă și ucraineană – și are ca principali competitori CNN și BBC World.

Recent, Euronews a deschis un birou permanent în Washington, ca parte a strategiei televiziunii Euronews de extindere la nivel internațional. Deschiderea unui birou permanent la Washington a venit după ce Euronews și-a deschis redacții în Bruxelles, Londra, Doha, Cairo, Paris, Moscova și Kiev.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Consiliul de Administrație (CA) al SRTv a aprobat, în 28 septembrie, noua schemă organizațională a Televiziunii Române, care prevede desființarea a 872 de posturi, în instituție urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajați.

Totodată, CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administrație al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal și plata datoriilor fiscale în șase luni.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info și TVR Cultural trebuie să își înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) și de TVR 3.

TVR Info și-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural și-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat în 1 septembrie Memorandumul privind reeșalonarea obligațiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Mare surprize la Chefi la cuțite. Puțini se mai așteptau la așa ceva
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul