Un asteroid din platină, care valorează 5,4 trilioane de dolari, va trece duminică pe lângă Pământ

Un asteroid din platină, care valorează 5,4 trilioane de dolari, va trece duminică pe lângă Pământ
Publicat: 19/07/2015, 13:13

Trecerea pe lângă planeta noastră a asteroidului 2011 UW-158 va putea fi urmărită pe internet, în direct, grație unui streaming live realizat de Observatorul din Insulele Canare, începând cu ora 21.00 (ora României, n.r.).

Acest corp ceresc a atras atenția companiei Planetary Resources, specializată în exploatarea minieră a asteroizilor, deoarece 2011 UW-158 are un nucleu de 100 milioane de tone alcătuit din platină.

Asteroidul 2011 UW-158 va trece pe lângă Terra la o distanță de 2,4 milioane de kilometri – de 30 de ori mai puțin decât cea mai apropiată planetă.

Asteroidul are un diamettru de aproximativ 1 kilometru și are o valoare economică uriașă datorită nucleului său din platină.

O organizație științifică denumită Slooh, care asigură legătura dintre telescoapele astronomice de pe Terra și internet, cu scopul de a realiza pentru publicul larg o serie de transmisiuni online în direct, va difuza pe site-ul ei imagini live cu acest asteroid, alături de o serie de discuții și comentarii despre posibila valoare comercială pentru firmele interesate de exploatarea minieră spațială.

Compania Planetary Resources a inclus 2011 UW-158 în clasa asteroizilor de „tip X”.

Asteroizii de „tip X” sunt compuși în principal din metal și par a fi rămășițe ale unor asteroizi mai mari, care au realizat o separare completă a nucleului de scoarța lor.

Mulți dintre ei au apărut în urma unor coliziuni puternice, produse în etapa inițială de formare a Sistemului Solar, care au dus la apariția acestor corpuri cerești, alcătuite doar din nucleul metalic al unor foști asteroizi.

Planetary Resources a lansat vineri într-o misiune de testare un vehicul spațial conceput pentru a efectua foraje miniere pe asteroizi. Prototipul a fost lansat de pe Stația Spațială Internațională (ISS) într-o misiune de 90 de zile ce va consta în testarea programelor software și a sistemelor de control prezente la bordul vehiculului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase