Un canal TV va difuza programul „Misiunea Pluto”, dedicat „întâlnirii” dintre sonda New Horizons și Pluto

Redactor:
Madalina Cerban
National Geographic Channel va transmite documentarul "Misiunea Pluto" marți, de la ora 21.00, în ziua în care sonda americană New Horizons va trece la cea mai mică distanță de misterioasa planetă pitică Pluto, această "întâlnire" fiind considerată principalul eveniment spațial al anului 2015.

National Geographic Channel se alătură cercetătorilor de la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității „Johns Hopkins”, care, în colaborare cu NASA, au lucrat la misiunea istorică de a ajunge la marginea sistemului nostru solar în încercarea de a surprinde primele imagini și date clare despre Pluto, planeta pitică atât de misterioasă încât nici măcar lentilele extrem de puternice ale telescopului Hubble nu au reușit să-i descifreze aspectul, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Pluto ar putea deține cheia către dezlegarea unor noi mistere ale galaxiei noastre, iar întreaga lume așteaptă cu nerăbdare ca ultramoderna sondă spațială New Horizons să efectueze apropierea planificată pentru ziua de marți.

Difuzat în premieră pe 14 iulie, de la ora 21.00, documentarul „Misiunea Pluto” oferă o analiză detaliată a ambițiosului proiect, de la început până la la ultimele ore dintr-o călătorie ce a durat mai bine de nouă ani, a costat 700 de milioane de dolari și s-a desfășurat pe o distanță de peste patru miliarde de kilometri.

Documentarul este prezentat de Jason Silva, cunoscut publicului din populara serie „Îți joacă mintea?”, difuzată de National Geographic Channel.

„Ne aflăm foarte aproape de realizarea unor descoperiri profunde despre ultima piesă din sistemul nostru solar”, spune Jason Silva.

În 2006, New Horizons a fost lansată din Cape Canaveral, Florida, și a început călătoria sa de peste patru miliarde de kilometri în spațiu. Deplasându-se mai rapid decât orice alt obiect construit de om și lansat în spațiu anterior și propulsată fără gravitația Pământului, New Horizons a trecut în viteză pe lângă Marte, apoi pe lângă uriașii gazoși ca Jupiter și a continuat voiajul său către destinația finală, un obiect ce nu depășește Alaska în dimensiuni, având doar 2.250 de kilometri în diametru, și care este Pluto, după cum precizează National Geographic Channel.

Marți, atunci când sonda va ajunge la destinație, va trece prin dreptul planetei pitice cu aproape 14 kilometri pe secundă, fără nicio posibilitate de oprire. Etapa de optimă trecere prin dreptul lui Pluto durează mai puțin de două ore, ceea ce înseamnă un timp foarte scurt pentru ca sonda să poată fotografia corpul ceresc, să-i cartografieze suprafața, să-i analizeze atmosfera și să examineze geologia suprafeței acestuia. La viteza cu care se deplasează New Horizons, cea mai mică eroare de calcul ar putea avea consecințe catastrofale pe măsură ce sonda efectuează apropierea finală. Dar echipa de cercetători este încrezătoare, precizează National Geographic Channel.

Conducătorul misiunii, Alan Stern, un veteran al NASA, care a participat deja în 24 de misiuni anterioare, a comentat în cadrul interviului din documentar: „Majoritatea celor care fac parte din echipă a dedicat o parte foarte importantă a carierelor lor acestei misiuni. Când dedici atât de mult timp și efort unui proiect, ești foarte entuziasmat în momentul în care ajungi atât de aproape de Pluto”.

Jason Silva va fi cel care va ajuta telespectatorii să înțeleagă toate informațiile trimise de New Horizons către Terra, explicând știința din spatele misiunii și originile fascinației umane pentru Pluto. Când a fost descoperit Pluto? De ce Walt Disney a fost inspirat de Pluto și a botezat astfel unul dintre personajele sale de desene animate cele mai îndrăgite? De ce a decis Uniunea Astronomică Internațională să nege statutul de planetă al lui Pluto și de ce au fost oamenii atât de supărați din această cauză?

Pe de altă parte, potrivit National Geographic Channel, deși finalul și succesul misiunii sondei New Horizons sunt încă încerte, documentarul omagiază planeta Pluto și unul dintre proiectele cele mai ambițioase, mai îndrăznețe și mai periculoase întreprinse până acum de NASA.

„Misiunea Pluto” este produs de Bigger Bang Communications pentru National Geographic Channel. Iain Riddick este producătorul executiv pentru Bigger Bang Communications. Pentru National Geographic Channels International, vicepreședinte executiv și director al diviziei de conținut internațional este Hamish Mykura.

O companie deținută de National Geographic Ventures și FOX Entertainment Group, National Geographic Channels International (NGCI) se alătură Societății National Geographic în angajamentul acesteia de a explora, conserva și educa prin intermediul celor șase televiziuni ale sale: National Geographic Channel, National Geographic Channel HD, Nat Geo Wild, Nat Geo Wild HD, Nat Geo People și Nat Geo Mundo.

La nivel global, National Geographic Channel (inclusiv NGC US, care este un parteneriat al NGV și Fox Cable Networks Group) este disponibil în peste 479 de milioane de case, în 171 de țări și în 45 de limbi.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunț uimitor despre pensii: se întâmplă acum cu banii a milioane de români
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide