Un cineast a donat British Film Institute arhiva de obiecte din cariera sa de 40 de ani

Redactor:
Madalina Cerban
Un cineast a donat British Film Institute arhiva de obiecte din cariera sa de 40 de ani
Cineastul britanic Alan Parker, care a regizat filmul "Evita", în care a prezentat viața fostei prime doamne a Argentinei Eva Peron, a donat British Film Institute arhiva sa personală de obiecte pe care le-a strâns de-a lungul carierei sale cinematografice, potrivit contactmusic.com.

Totodată, cariera lui Alan Parker, în vârstă de 71 de ani, va fi prezentată într-o nouă expoziție organizată la British Film Institute (BFI), după ce regizorul și-a donat arhiva sa personală acestei prestigioase organizații.

Arhiva donată de Alan Parker cuprinde scenarii, fotografii, note de producție, postere, jurnale și alte obiecte pe care cineastul le-a strâns timp de patru decenii de când activează în această industrie. Acestea vor fi găzduite de acum înainte în arhiva națională a BFI, din orașul britanic Berkhamsted.

„Se pare că am strâns îngrozitor de multe lucruri în cei peste 40 de ani de cinema și nu-mi pot imagina o casă mai bună pentru ele decât arhiva națională a BFI”, a declarat Alan Parker, care a fost și președinte al British Film Institute, în perioada 1998 – 1999.

Totuși, Parker a precizat că sunt anumite obiecte și documente pe care a decis să le păstreze ca amintire și acestea nu se regăsesc în donația făcută BFI. Între acestea se numără și o scrisoare de șase pagini pe care cântăreața Madonna i-a trimis-o pentru a-l convinge să o distribuie în rolul principal al filmului „Evita” din 1996.

„M-am oprit pentru un moment și m-am gândit dacă să o arunc în cutia cu obiectele pentru BFI, dar am recitit-o și am decis să o păstrez pentru că m-a făcut să retrăiesc amintiri foarte intense. Este unul dintre puținele lucruri pe care le-am păstrat. Madonna a muncit din greu pentru ‘Evita’ și a reușit să facă tot ce a promis în scrisoare, deși, este adevărat, că au fost momente când am vrut să o strângem de gât”, a mărturisit Alan Parker.

Pe de altă parte, Parker va fi omagiat printr-o expoziție, proiecții speciale și evenimente la cinematograful BFI Southbank din Londra, între 24 septembrie și 4 octombrie.

Alan Parker a semnat titluri legendare, printre care „Evita”, care a câștigat un premiu Oscar în 1997, pentru cel mai bun cântec original. Totodată „Evita” i-a adus cântăreței Madonna, interpreta fostei prime doamne a Argentinei Eva Peron, un premiu Globul de Aur. Eva Peron, supranumită „Madonna celor umili” și venerată de milioane de argentinieni, a contribuit la introducerea în 1949 a dreptului femeilor la vot și a luptat pentru drepturile muncitorilor.

Pe de altă parte, Alan Parker a mai regizat filme precum „Bugsy Malone”, „Expresul de la miezul nopții/ Midnight Express”, „The Commitments”, „Mississsippi în flăcări/ Mississippi Burning” și „Pink Floyd: The Wall”.

Pe lângă activitatea de regizor, Alan Parker a mai fost președintele Consiliului British Film Institute, președinte fondator al UK Film Council, în 1999, și membru fondator al Sindicatului Regizorilor din Marea Britanie. A fost numit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, pentru serviciile aduse industriei de film britanice, în 2002.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide