Un fost corporatist le dă o lecție românilor. Ce poți face cu uleiul de la gătit pe care îl arunci frecvent în chiuvetă

Un fost corporatist le dă o lecție românilor. Ce poți face cu uleiul de la gătit pe care îl arunci frecvent în chiuvetă
Publicat: 12/09/2014, 18:26
Actualizat: 18/05/2015, 18:09

Marian Scafaru este foarte ușor de observat pe stradă, călare pe „bicicleta monstru” în care poate duce chiar și 80 de litri de ulei în același timp, scrie Stirile PRO TV.

Marian nu vrea să critice pe nimeni în privința obișnuinței de a arunca uleiul la chiuvetă, dar crede că mulți români pur și simplu nu știu că pot alege să nu arunce uleiul folosit la chiuvetă. Spune că importantă e campania de informare, ca oamenii să știe că uleiul este nu doar un factor care poluează canalizarea și solul, ci și o resursă de valoare, putând fi transformat în biodiesel.

Marian Scafaru a fost poreclit Uleiosul pentru proiectul lui cu ulei alimentar uzat, pe care l-a pornit in 2013.

Proiectul lui Marian îmbină mersul pe bicicletă, pentru o viață sănătoasă și un mod de deplasare ecologic, cu ideea reciclării uleiului alimentar uzat. Aruncare uleiului folosit la chiuvetă cauzează probleme pentru sistemul de canalizare în centralele de epurare, ceea ce duce la poluarea solului.

Fostul corporatist a declarat pentru Știrile PRO TV că, fiind membru al unei comunități de bicicliști, i-a fost destul de ușor să conceapă proiectul de reciclare a uleiului drept unul 100% ecologic.

Marian spune că ar avea nevoie să strângă cam 1.000 de litri lunar pentru a fi la nivelul salarial al unui loc de muncă convențional.

„Vreau să arăt prin proiectul ăsta că lucrurile se pot face în București și altfel decât cu o mașina. Că e chiar ușor și practic e mai eficient, mai economic”.

Marian recunoaște că financiar nu o duce tocmai strălucit, a mai scris Știrile PRO TV. Totuși, încrederea în proiectul lui și ambiția de a termina ceea ce a început îi dau puterea de a continua.

În ceea ce privește interacțiunea cu oamenii la care a fost pentru a prelua uleiul folosit, Marian are tot felul de povești, de la persoane care l-au privit cu suspiciune, la persoane care așteptau ca cineva să vină și să le scape de corvoada depozitării acestui ulei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase