Un meteorit a trecut, noaptea trecută, deasupra României. Imaginile care au rămas în urma lui

Un meteorit a trecut, noaptea trecută, deasupra României. Imaginile care au rămas în urma lui

”Asta s-a văzut azi-noapte pe cerul României. Clar a fost vorba despre un meteorit care a explodat în aer”, scrie autorul clipului, pe blogul piticu.ro.

Filmările de mai sus au fost realizate în localitatea Obrejița (jud. Vrancea), însă meteoritul a fost observat și în Buzău sau Mureș.

”A fost o lumină alarmant de puternică, de zece ori mai puternică decât farurile de mașină”, scrie un utilizator pe forumul chanon.ro.

Mediafax: Specialiștii în domeniu au păreri împărțite

Un fenomen similar unui meteor, produs deasupra României în noaptea de marți spre miercuri, a generat păreri împărțite în rândul specialiștilor, președintele ROSA declarând pentru MEDIAFAX că nu știe dacă a fost un meteorit, în timp ce un oficial al Observatorului Astronomic a confirmat supoziția.

În noaptea de marți spre miercuri, la serviciul 112 Buzău au fost înregistrate patru apeluri de la persoane care au spus că au văzut o lumină pe cer, urmată de un zgomot puternic, potrivit unei declarații pentru MEDIAFAX a purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Buzău, Vasile Prahoveanu.

Potrivit sursei citate, apelurile au venit de la persoane din localitățile Pârscov, Râmnicelu, Cernătești și Beceni, între orele 3.15 – 3.31. Potrivit lui Prahoveanu, fenomenul a fost sesizat inclusiv de angajații ISU care lucrau la dispeceratul instituției în acel moment.

În acest context, specialiștii în domeniu au vorbit pentru agenția de presă MEDIAFAX despre fenomenul care s-ar fi înregistrat în noaptea de marți spre miercuri în anumite zone din România.

„Nu știu dacă este vorba de un meteoroid”, a spus președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso. „Din ce am văzut, pur și simplu a fost o lumină. O astfel de lumină poate fi produsă de un joc de artificii mai intens sau de o rachetă militară, rachetă de iluminat”, a spus Piso.

El a precizat că nu există în acest moment alte informații, precizând că lipsa unui zgomot „exclude ideea unei explozii de tip meteoroid”. Întrebat dacă ar fi trebuit să se audă un zgomot chiar și în cazul în care meteoroidul ar fi fost de mici dimensiuni, Piso a spus că ar fi trebuit să se audă „cât de cât, dacă ar fi fost o explozie”.

„Noi nu avem aici nicio raportare de astfel de obiecte. În Europa, nu există o rețea foarte consecventă pentru astfel de meteoroizi mici, care să urmărească acest lucru. În Statele Unite există, iar NASA, în noaptea de 5 spre 6 la ei, a observat 34 de astfel de fenomene și este o situație normală. din acestea 34 6 sunt cunoscute, adică meteoriți care vin din Leo Minor, Bootes, din Hydra, constelațiile respective, dar restul de 28 sunt, cum se spune, mai sporadici, adică pietricele care ard pur și simplu”, a spus Ioan Piso.

Întrebat dacă ar putea fi printre cei 28 și cel din România, acesta a spus că nu crede, precizând că „nu s-a auzit nimic”. De asemenea, Ioan Piso a spus că nu se poate confirma un astfel de lucru pentru că nu a fost însoțit de zgomot, iar acest fapt exclude o dimensiune mare. „Dacă dimensiunea nu este mare, atunci obiectul a ars complet și nu lasă urme, iar confirmările sunt la nivel de amatori sau de Google, ceea ce, pentru noi, nu are importanță”, a spus acesta.

„Nu știu dacă a fost, dacă nu am informații. (…). Instrumentele de măsură îți dau capabilitatea să monitorizezi ceva până la o anumită importanță, este mai mic decât acea importanță pe care o atribuim în acest moment”, a spus Ioan Piso.

Pe de altă parte, Adrian Șonka, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, întrebat dacă este vorba despre un meteor care a explodat deasupra României, a declarat pentru MEDIAFAX: „Da, este un meteor”.

„Am văzut filmul care a fost pus pe internet și, în afară de faptul că se vede o lumină care circulă foarte repede, ceea ce înseamnă o stea căzătoare, pentru că avioanele și elicopterele nu circulă atât de rapid, se vede și reflexia lui în luneta mașinii. Se vede clar forma unui meteor. Atunci când un meteor, însemnând o dâră luminoasă pe cer, e foarte strălucitor, spunem că avem de a face cu un bolid. (…) Ideea este că la aceste obiecte, cu cât este mai mare strălucirea, cu atât e mai mare obiectul care intră în atmosferă și produce dâra luminioasă”, a spus Șonka.

De asemenea, el a precizat că, probabil, a fost un obiect de la zeci de centimetri până într-un metru, maximum doi metri. „Nu putem spune exact dacă nu avem o dâră luminoasă văzută clar”, a completat acesta.

„Efectele calculate ar putea exista numai dacă obiectul ar fi fost foarte mare, noi știm că, dacă obiectul este mititel, atunci când vedeți izbucnirea aceea finală, îl vedeți cum se fragmentează și se produc bolizi mai mici. Ideea este că, dacă obiectul ar fi mai mare, de vreo cinci metri, ar rămâne pietricele, roci care ar cădea pe pământ, dar ar fi mititele”, a mai spus Șonka.

El a spus că, în mod normal, „mai mereu ar trebui să vedem bolizi”, precizând că „în fiecare zi intră în atmosferă foarte multe obiecte care se rotesc în Sistemul Solar”. „Numai că Pământul este foarte mare și, dintr-un loc anume, de unde stăm noi, de exemplu, vedem rar astfel de lucruri, de câteva ori pe an. Nu este extraordinar (fenomenul, n.r.) așa cum l-au făcut cei de la televizor, dacă vă uitați pe internet o să vedeți multe fenomene de genul acesta”, a spus acesta, completând că este un fenomen „frumos”.

„Am văzut o stea căzătoare, poate ne atrage și nouă atenția înspre cer că poate vine ceva mult mai mare”, a precizat acesta. Întrebat de ce nu a putut fi observată apropierea acestui meteor de Pământ, Șonka a spus că a fost vorba de un obiect „foarte, foarte mic”. „Aceștia nu se pot vedea în mod normal prin telescop. Ei sunt luminoși când intră în atmosferă, dar acolo când sunt în spațiu nu reflectă foarte multă lumină”, a declarat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția