Un muzician rom care a cântat cu Madonna spune că românii și cehii sunt ostili comunității sale

Un muzician rom care a cântat cu Madonna spune că românii și cehii sunt ostili comunității sale
Publicat: 12/08/2012, 20:31
Actualizat: 26/06/2013, 12:42

Chitaristul rus de etnie romă Vadim Kolpakov, care a cântat cu Madonna, în turneul ei mondial din 2008-2009, inclusiv la București, a declarat că românii și cehii sunt deosebit de ostili față de romi, într-un interviu postat pe site-ul Russia Beyond the Headlines, rbth.ru.

Vadim Kolpakov este rom, născut în Rusia, și un artist de excepție, muzica lui unind continentele și genurile muzicale. El a cântat (chitară și voce) și dansat alături de muzicieni din lumea întreagă, inclusiv alături de Madonna, cu care a colaborat la turneul ei mondial din 2008-2009, ce a inclus și Bucureștiul.

În calitate de membru al grupului Kolpakov Trio, Vadim a cântat pentru Madonna, la aniversarea vedetei, în reședința londoneză a acesteia. Un bun prieten și colaborator al său, Eugene Hutz, liderul trupei gypsy punk Gogol Bordello, i-a oferit cântăreței americane un CD al grupului Kolpakov Trio, iar apoi Madonna i-a invitat să o însoțească în turneul ei mondial „Sticky & Sweet”.

Cel de-al treilea act din show-ul în patru acte pus în scenă de Madonna în cadrul acestui turneu s-a intitulat „Gypsy” și a inclus un remix al piesei „La Isla Bonita” realizat pe ritmul țigănești, dar și câteva secvențe solo ale muzicienilor din grupul Kolpakov Trio.

Turneul Madonnei a durat nouă luni, iar celebra artistă americană a susținut 85 de show-uri pe patru continente. Reacțiile publicului față de muzica țigănească nu au diferit prea mult de la o țară la alta, spune Vadim. „Oamenii nu recunoșteau neapărat acele pasaje ca fiind muzică romă. Ea era atât de plină de energie, de puternică și de emoțională, încât toată lumea iubea acea muzică, fără să știe de la început de unde venea ea”, mai spune acesta.

Vadim Kolpakov a apreciat însă că există însă și oameni nefamiliarizați sau chiar ostili culturii rome, despre care unii cred că aparține unor familii care poartă haine colorate, cerșesc și fură. În țara lui natală Rusia, situația nu este chiar așa de rea, spune Kolpakov, dar oamenii din anumite țări din estul Europei, precum România și Republica Cehă, sunt deosebit de ostili față de această minoritate.

Vadim și-a reamintit incidentul produs la București, când Madonna, care susținea primul ei concert în capitala României, în august 2009, a făcut o declarație pe scenă în sprijinul comunității rome și a altor minorități. Declarația cântăreței americane a fost întâmpinată cu fluierături și înjurături, își amintește Vadim.

„Am aflat din presă că există multe cazuri de discriminare a țiganilor în Europa de Est și acest lucru mă întristează foarte tare, în special pentru că noi credem în toleranță – țigani, homosexuali, oameni care sunt diferiți. Toți trebuie tratați la fel, nu uitați asta”, a spus atunci Madonna.

Mulți dintre cei 60.000 de spectatori aflați la concert și-au arătat dezaprobarea prin huiduieli, însă Madonna nu a reacționat.

Vadim spune că deși romii din Statele Unite nu se confruntă cu același nivel de „antițigănism” – un termen ce definește ostilitatea față de cultura romă – ca în Europa, cultura lor este încă destul de neînțeleasă și portretizată în filme documentare în care abundă stereotipurile.

Kolpakov spune că s-a născut și a crescut în tradiția orală, un aspect remarcabil din cultura romă, și a învățat să cânte nu după note muzicale, ci după ureche. El regretă faptul că în Rusia această tradiție a muzicii live este tot mai mult abandonată în favoarea muzicii pop.

Ca mulți chitariști ruși de etnie romă, Vadim Kolpakov cântă la chitară cu șapte coarde. Originar din Saratov, el este nepotul și protejatul apreciatului și celebrului chitarist, compozitor și cântăreț rom Sasha (Alexander) Kolpakov.

Vadim Kolpakov a înregistrat multe discuri cu unchiul său și cu grupul său Via Romen. În prezent, acest grup înregistrează un album cu cântăreața în vârstă de 75 de ani Rada Volshaninova, o actriță celebră din filmele sovietice și totodată o cântăreață renumită din vechea școală muzicală romă.

Vadim Kolpakov și-a părăsit casa din Saratov la vârsta de 14 ani și a studiat chitara la Moscova alături de unchiul său care era directorul Teatrului Romen în acea vreme. Un an mai târziu, cânta deja pe scena acestei instituții, unde a devenit în scurt timp o figură foarte cunoscută și îndrăgistă. În 2004 a acceptat postul de profesor la Universitatea North Caroline din orașul american Charlotte, unde a predat cursuri de chitară, dans și cântece rome. A rămas în Statele Unite, unde și-a înființat propria familie, dar și propriul grup, Via Romen, cu care a susținut de curând un turneu în Israel, alături de cântăreața Svetlana Portnyansky. Deși celebrul său unchi aproape s-a pensionat, acesta mai cântă uneori alături de nepotul său în grupul Kolpakov Trio.

Nu a fost ușor pentru comunitatea romă pe vremea Uniunii Sovietice, unde această populație era doar una dintre multele grupuri de minorități discriminate. Și în zilele noastre romii din Rusia se confruntă cu numeroase probleme sociale și stereotipuri. În același timp însă, cultura romă era și este în continuare foarte populară în Rusia. Unul dintre cele mai cunoscute și mai vechi teatre rome din lume, Teatrul Romen din Moscova, construit în 1931, s-a bucurat de mare succes de-a lungul deceniilor și a celebrat anul trecut cea de-a 80-a aniversare.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne