Un pescar a descoperit o „vomă de balenă”, care îl va ajuta să iasă din sărăcie. Producătorii de parfumuri i-au bătut deja la ușă / Ingredientul-minune din ambergris

Un pescar a descoperit o „vomă de balenă, care îl va ajuta să iasă din sărăcie. Producătorii de parfumuri i-au bătut deja la ușă / Ingredientul-minune din ambergris
Publicat: 25/10/2019, 14:02

Jumrus Thiachot, în vârstă de 55 de ani, a observat bucata de ambergris cu o greutate de 6 kg în timp ce se plimba pe plaja din Koh Samui, în sudul Thailandei, la începutul acestui an, scrie dailymail.co.uk.

Pescarul sărac – neștiind despre ce e vorba – a dus „voma de balenă” acasă și a continuat să meargă la muncă, unde câștiga 400 bahți pe zi (circa 10,25 lire sterline).

Ambergris este denumit „aurul plutitor”, deoarece reprezintă un ingredient-minune pentru industria parfumurilor. Ambergris conține alcoolul inodor ambreină, care ajută la conservarea mirosului.

După ce a găsit voma în stare solidă, Jumrus și-a rugat un vecin să-l ajute la elucidarea misterului: e sau nu ambergris? Cei doi au tăiat formațiunea respectivă în două, dar Jumrus a primit o veste proastă: testele au fost neconcludente.

Oficialii guvernamentali l-au vizitat pe pescar la casa lui, marți, unde au confirmat că este vorba de o „vomă de balenă” autentică.

Prețul formațiunii respective ar putea fi de 320.000 de dolari. Se pare că „voma de balenă” are inițial un puternic miros de fecale, după care, în urma uscării, acesta dispare.

În aprilie 2016, o „minge” de ambergris de 1,57 kg, găsită în Lancashire, a fost vândută cu 50.000 lire sterline. În noiembrie, trei pescari din Omani au găsit 80 kg de ambergris și au vândut-o cu 3 milioane de dolari.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult