Un „Sărut” de Brâncuși, scos la licitație la New York. Prețul de pornire e uriaș

Un „Sărut de Brâncuși, scos la licitație la New York. Prețul de pornire e uriaș
Publicat: 05/05/2014, 11:55
Actualizat: 25/03/2019, 19:56

Lucrarea, având dimensiuni de aproximativ 36 x 24 centimetri, realizată în ghips, este una dintre cele șase variante ale sculpturii, înfățișând doi îndrăgostiți îmbrățișați și uniți prin sărut, realizate de artistul român de-a lungul carierei sale.

Prețul de pornire este de 5 milioane de dolari, organizatorii estimând să obțină pe această sculptură între 5 și 8 milioane de dolari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Tema sărutului este atât de importantă pentru Brâncuși, a lucrat la ea aproape patru decenii. A ținut atât de mult la această temă încât a devenit emblematică pentru personalitatea sa, având simbolul inscripționat pe cărțile sale de vizită și pe scrisorile sale”, a declarat Sharon Kim, director internațional al casei de licitații Christie’s.

Aceasta este a doua lucrare a artistului român scoasă la vânzare de casa de licitații Christie’s la New York în ultimii doi ani. „Muza”, o altă lucrare de referință din creația lui Brâncuși, a fost vândută pentru 12,4 milioane de dolari în 2012, fiind achiziționată de un colecționar privat.

Conceptul sărutului ca simbol al uniunii perfecte dintre bărbat și femeie a fost tema prin care Brâncuși și-a marcat intrarea în galeria marilor creatori de artă modernă, după ucenicia în atelierul lui Auguste Rodin de la Paris, începând cu prima versiune realizată între 1905 și 1907. Pe parcursul anilor, motivul a fost reluat și abstractizat în forme simple și pure: de la forma alungită cu linii curbate pentru conturul trupurilor până la forma aproape cubică, în care trăsăturile celor doi îndrăgostiți sunt extrem de stilizate, într-o uniune perfectă și o formă aproape simetrică.

„Am dorit să realizez un obiect care să reprezinte nu doar un cuplu oarecare, ci toate cuplurile de îndrăgostiți care s-au iubit pe acest pământ vreodată”, declara Brâncuși.

Actuala versiune a „Sărutului” scoasă la licitație de casa Christie’s este una de maturitate, realizată de artist în anul 1946, fiind o reproducere fidelă a versiunii în calcar, din 1925, care a făcut parte dintr-un lot de 57 de sculpturi ale artistului român din prima sa expoziție individuală la New York, în 1933, și care în prezent se află la Muzeul de Artă Modernă din Paris. Aceasta este, totodată, penultima versiune realizată de artist, fiind considerată cea mai „calibrată” între abstracția formei și sensibilitatea artistică, potrivit informațiilor oferite de casa Christie’s.

Lucrarea provine dintr-o colecție elvețiană privată, în care a fost inclusă după ce a fost achiziționată de la Galerie de France, de la Paris, în 1987. Anterior, a aparținut familiei doctorului Pascu Atanasiu, căruia i-a fost dăruită de artist în 1954, potrivit datelor puse la dispoziție de Christie’s.

Alături de „Le Baiser”, în licitația de artă impresionistă și modernă organizată marți, la New York, sunt scoase la vânzare alte 53 de opere, incluzând lucrări de Pablo Picasso, Claude Monet, Pierre Auguste Renoir, Marc Chagall, Alberto Giacometti, Salvador Dalí și Vasili Kandinsky, precum și o colecție de opt opere din proprietatea magnatului Edgar Bronfman.

Valoarea totală estimată a lucrărilor scoase la licitație se ridică la peste 250 de milioane de dolari.

Alte două licitații organizate de Christie’s în cursul acestei săptămâni sunt rezervate artei moderne și contemporane, iar specialiștii se așteaptă la noi recorduri de preț, după tendințele manifestate în cursul anului trecut, valoarea vânzărilor estimate în această categorie situându-se în jurul a 500 de milioane de dolari.

Cealaltă casă de licitații majoră, Sotheby’s, organizează la rândul său licitații de artă impresionistă și contemporană la New York săptămâna viitoare. Reprezentanții Sotheby’s se așteaptă să obțină încasări de peste 600 de milioane de dolari, anticipându-se un nou sezon deosebit de bogat în lumea vânzărilor de artă.

Corespondență de la New York, de la Ilie Fugaru, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto