Un tablou de Winston Churchill, vândut pentru 2,2 milioane de euro – FOTO

Un tablou de Winston Churchill, vândut pentru 2,2 milioane de euro - FOTO
Publicat: 18/12/2014, 14:09

„Este un record de preț pentru pânzele lui Winston Churchill”, a anunțat casa Sotheby’s, care a pus în vânzare un total de 15 tablouri în ulei, ce oferă o nouă perspectivă asupra universului artistic al acestei personalități din secolul al XX-lea.

Mai multe obiecte aparținând fostului premier britanic au fost vândute la aceeași licitație, precum o mapă din piele roșie, adjudecată pentru 158.500 lire sterline (201.100 de euro) și un portțigaret al său din anii 1930, vândut cu 21.250 de lire sterline (26.960 de euro).

În total, licitația, unde au fost puse în vânzare 255 de loturi, a generat încasări de 15,4 milioane de lire sterline (19,5 milioane de euro).

Precedentul record de preț pentru un tablou pictat de Winston Churchill era deținut de „Chartwell Landscape with Sheep”, care a fost vândut cu 1 milion de lire sterline, la o licitație organizată tot de casa Sotheby’s, în 2007.

Licitația de miercuri a fost organizată pentru a comemora decesul lui Mary Soames, ultimul copil al lui Winston Churchill, care a murit în primăvară, la vârsta de 91 de ani.

Winston Churchill, de la a cărui moarte se vor împlini 50 de ani pe 24 ianuarie 2015, a pictat câteva sute de pânze impresioniste, reprezentând în special peisaje, marea și interiorul casei sale din Chartwell, la sud de Londra, și din Bleiheim Palace, unde s-a născut fostul premier britanic.

A început să picteze la vârsta de 40 de ani, după eșecul din 1915 al ofensivei navale din Dardanele, care l-a obligat să demisioneze din funcția de Prim Lord Amiral al Imperiului Britanic.

Pictura l-a ajutat pe Churchill „să înfrunte furtuni, să combată depresia și să treacă peste cele mai dificile episoade din viața politică”, a explicat fiica sa, care l-a însoțit pe tatăl ei cu ocazia mai multor vizite în străinătate, mai ales la Conferința de la Postdam din vara anului 1945.