Una din cinci specii de păsări din Europa este amenințată cu dispariția

Una din cinci specii de păsări din Europa este amenințată cu dispariția
Publicat: 04/06/2015, 15:08

După o muncă de trei ani, un consorțiu condus de BirdLife International și finanțat de Comisia Europeană a publicat miercuri noua Listă Roșie a Păsărilor din Europa, ce constituie baza pentru acțiunile din anii următori pentru conservarea naturii.

Conform acestei liste, realizată după metodologia IUCN și recunoscută drept sistemul cel mai eficient și obiectiv pentru evaluarea riscului de dispariție a unor specii, 18% din cele 451 de specii analizate la nivelul Uniunii Europene sunt amenințate. Este vorba de 82 de specii, dintre care 11 sunt critic periclitate, 16 sunt periclitate și 55 sunt vulnerabile, relevă Societatea Ornitologică Română într-un comunicat de presă dat publicității joi.

De asemenea, 13% din cele 533 de specii analizate sunt amenințate pe tot continentul, nu doar în Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă 67 de specii, din care 10 sunt critic periclitate (cel mai înalt nivel de amenințare). Printre ele sunt specii precum culicul cu cioc subțire, specie care în trecut a fost semnalată și în România. Alte 18 specii sunt periclitate și încă 39 de specii sunt vulnerabile.

Un total de 29 de specii au ‘urcat’ în acest clasament negativ din 2004 până acum. Printre aceste specii se numără scoicarul, turturica, pufinul, fâsa de luncă sau rața cu cap castaniu. Specii despre care se știa de zece ani că au probleme încă nu și-au revenit: vulturul hoitar (care mai apare accidental în România), nagâțul, acvila țipătoare mare, lăcarul de pipirig și spârcaciul.

Alte 20 de specii care au fost considerate amenințate la nivel regional prezintă acum preocupare minimă în Europa, deși unele dintre ele încă sunt amenințate la nivel global. Printre ele se numără pelicanul creț, rața roșie, dropia, șorecarul mare. Alte 25 de specii sunt încă amenințate în Europa, dar la un nivel mult mai mic decât în anii precedenți.

Specii periclitate sunt acvila țipătoare mare, a cărei populație este în declin ca urmare a pierderii habitatelor și a persecuției (apare în România pe timp de iarnă), vulturul hoitar, vulnerabil la otrăviri dat fiind că se hrănește doar cu cadavre și este și victimă a electrocutării pe liniile electrice, a împușcării și a pierderii habitatului ca urmare a agriculturii intensive (nu mai cuibărește în România, apare doar accidental), păsări marine obișnuite cândva: pufinul și fulmarul (păsări din Atlanticul de Nord)

Specii vulnerabile includ păsări cândva comune pentru terenurile agricole din România și din Europa, dar care dispar ca urmare a agriculturii intensive. Printre acestea nagâțul, ciocârlia de stepă, turturica, culicul mare, spârcaciul.

Eforturile intensive de conservare au adus înapoi specii care erau pe punctul de a dispărea: codalbul — una din revenirile spectaculoase în Europa, după un declin care a durat zeci de ani, și pelicanul creț, care a suferit un declin major în ultimele secole ca urmare a pierderii habitatului, dar populația europeană își revine. Rămâne, însă, amenințat la nivel global, scrie Agerpres.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
💣 la Survivor! Au fost prinse pe traseu, în timp ce se sărutau cu foc!...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cher a descoperit elixirul tinereții! La 75 de ani arată ca la 20
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
VIDEO Moment bizar. Crezând că microfonul este oprit, Joe Biden a înjurat un jurnalist: "Fiu...
Ce probleme au posesorii de Dacia Logan după 100.000 de km?
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Un nou scandal în UK: „Boris Johnson a sfidat-o pe Regină”
💣 la Survivor! Au fost prinse pe traseu, în timp ce se sărutau cu foc!...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Mână criminală?! Preot găsit carbonizat în propria casă
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
CERTIFICATUL VERDE, TOTAL DESFIINȚAT de un celebru medic! Să revenim la ceea ce ştiam înainte
Rafila, veste uriașă pentru români în plin val 5. Este răsturnare totală de situație
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...