• Publicat:
Magazin

URSUL DE AUR 2014: Filme de Richard Linklater și Rachid Bouchareb, printre peliculele care vor concura pentru trofeu

URSUL DE AUR 2014: Filme de Richard Linklater și Rachid Bouchareb, printre peliculele care vor concura pentru trofeu
Organizatorii celei de-a 64-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (6 - 16 februarie) au anunțat cele 15 titluri din competiție care completează selecția oficială de 23 de pelicule, din care 20 vor concura pentru Ursul de Aur și Ursul de Argint.

Organizatorii celei de-a 64-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (6 – 16 februarie) au anunțat cele 15 titluri din competiție care completează selecția oficială de 23 de pelicule, din care 20 vor concura pentru Ursul de Aur și Ursul de Argint.

În competiție se află 18 premiere mondiale și trei debuturi în lungmetraj, relatează Mediafax.

Află mai multe știri din lumea filmului pe pagina de Facebook „I like to movie-movie”.

Selecția include premiera internațională a peliculei „Boyhood”, regizată de Richard Linklater. Filmul, care va avea premiera la Sundance, a fost turnat în diverse perioade din 2002 până în 2013 și acoperă 12 ani din viața unei familii. Filmul îi are în distribuție pe Patricia Arquette, Ethan Hawke, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater.

Printre peliculele care vor avea premiere mondiale la Berlin se află „In Order of Disappearance”, de Hans Petter Moland, în care Stellan SkarsgÃ¥rd joacă rolul unui bărbat ce conduce un utilaj de deszăpezire. Moartea fiului său îl plasează în mijlocul unui război al drogurilor între mafia norvegiană și un grup de sârbi.

În afara competiției va avea premiera internațională pelicula fantasy „Beauty and the Beast”, regizată de Christophe Gans, cu Vincent Cassel și Léa Seydoux în rolurile principale.

Alte premiere mondiale includ filmul „La voie de l’ennemi”, de Rachid Bouchareb – despre un fost condamnat musulman care se împrietenește cu polițistul însărcinat cu supravegherea sa în perioada regimului de libertate condiționată. În distribuție se remarcă Forest Whitaker, Harvey Keitel și Brenda Blethyn.

Printre titlurile anunțate anterior de organizatorii Berlinalei se remarcă pelicula „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, care va deschide festivalul, dar și drama „71”, un film despre război regizat de Yann Demange.

Competiția de la Berlin include următoarele pelicule: „Black Coal, Thin Ice” (Yinan Diao, China), „Boyhood” (Richard Linklater, SUA), „The Little House” (Yojdir i Yamada, Japonia), „Historia del miedo” (Benjamin Naishtat, coproducție Argentina-Uruguay-Germania-Franța), „Jack” (Edward Berger, Germania), „Kraftidioten” (Hans Petter Moland, Norvegia-Suedia-Danemarca), „Kreuzweg” (Dietrich Brüggemann, Germania), „La belle et la bête” (Christophe Gans, Franța-Germania), „La tercera orilla” (Celina Murga, Argentina-Germania-Olanda), „La voie de l’ennemi” (Rachid Bouchareb, Franța-Algeria-Belgia-SUA), „Macondo” (Sudabeh Mortezai, Austria), „Praia do Futuro” (Karim Aïnouz, Brazilia-Germania), „Tui Na/ Blind Massage” (Ye Lou, China-Franța), „Wu Ren Qu/ No Man’s Land” (Hao Ning, China), „Zwischen Welten” (Feo Aladag, Germania), „71” (Yann Demange, Marea Britanie), „Aimer, boire et chanter” (Alain Resnais, Franța), „Aloft” (Claudia Llosa, Spania-Canada-Franța), „Die geliebten Schwestern” (Dominik Graf, Germania), „Stratos” (Yannis Economides, Grecia-Germania-Cipru), „The Grand Budapest Hotel” (Wes Anderson, Germania-Marea Britanie).

Alte filme deja anunțate și care vor fi proiectate în afara competiției sunt „The Monuments Men”, de George Clooney, și premiera mondială a versiunii necenzurate a filmului „Nymphomaniac Vol.1”, de Lars von Trier.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Berlinale Palast, pe 15 februarie. Festivalul se va încheia odată cu proiecția filmului ce va fi desemnat câștigător al trofeului Ursul de Aur.

Inchide