Vânzările romanului „1984” au explodat după dezvăluirile lui Edward Snowden

Vânzările romanului 1984 au explodat după dezvăluirile lui Edward Snowden
Publicat: 12/06/2013, 16:51
Actualizat: 29/03/2019, 14:52

Vânzările romanului „1984”, de George Orwell, care descrie un imaginar stat totalitar, au explodat pe site-ul Amazon.com, după ce Edward Snowden a dezvăluit informații despre un program secret care permite Guvernului american să colecteze date personale din activitățile online ale utilizatorilor.

Potrivit bloomberg.com, o ediție a acestei cărți, care a fost publicată pentru prima dată în 1949, a urcat pe locul al treilea în topul Movers & Shakers de pe site-ul Amazon, care reflectă cele mai spectaculoase creșteri în domeniul vânzărilor de carte într-o perioadă de 24 de ore. Romanul „1984” a ajuns pe locul 100 în topul vânzărilor de pe Amazon, după ce se aflase marți pe locul al 11.855-lea.

Creșterea vânzărilor pentru acest roman s-a produs după dezvăluirile făcute de Edward Snowden, un fost consultant în domeniul informațiilor, despre existența unui program secret de supraveghere electronică inițiat de Guvernul american, care permite Agenției Naționale americane pentru Securitate (NSA) și Federal Bureau of Investigation (FBI) să acceseze date personale din discuții audio și video, fotografii, e-mail-uri, documente și conectări ale utilizatorilor pe site-urile și platformele unora dintre cele mai mari companii americane din domeniul internetului.

Publicațiile The Washington Post și The Guardian au raportat existența acestui program secret, săptămâna trecută.

Romanul lui George Orwell portretizează o societate distopică, în care oamenii sunt supravegheați prin intermediul unor ecrane de televiziune și conduși de un lider care își spune „Big Brother”.

Acel program guvernamental american, cunoscut sub numele de cod „PRISM”, își are originea în eforturile de supraveghere electronică a populației, fără mandat, depuse în timpul administrației președintelui George W. Bush. Printre companiile afectate se numără Microsoft, Google, Facebook, Apple și Yahoo.

Pe site-ul Amazon, o altă ediție a romanului „1984” a urcat pe locul 179 în topul vânzărilor, după ce ocupase cu o zi înainte locul al 626-lea, iar o ediție combinată, incluzând „Ferma animalelor” – un alt roman de George Orwell – și „1984”, a urcat de pe poziția a 656-a pe locul al 228-lea în topul vânzărilor.

La librăria Strand Book Store din New York, vânzările pentru romanul „1984” au crescut cu peste 50 de procente, de la o medie de 12 cărți vândute pe săptămână. Potrivit unui cumpărător fidel, această creștere a vânzărilor poate fi atribuită dezvăluirilor făcute de fostul angajat al CIA, dar și faptului că romanul „1984” a fost inclus pe lista lecturilor recomandate elevilor americani în timpul vacanței de vară.

Acțiunea celebrului roman „1984” este plasată într-o societate distopică, în care se instalează o stare de paranoia generalizată. Propaganda, supravegherea, controlul minții și cultul personalității – concepte întâlnite în state totalitariste precum Germania nazistă și Uniunea Sovietică stalinistă – au atins culmi de neegalat în acest roman scris în 1948 și publicat în 1949.

Romanul prezintă viața personajului Winston Smith, care, deși lucrează pentru o agenție guvernamentală denumită Ministry of Truth (Ministerul Adevărului), se lasă cuprins, în secret, de dorința unei rebeliuni (ca și de dorința unei aventuri amoroase interzise). Ideile prezentate în roman au căpătat, de-a lungul anilor, o influență considerabilă în domeniul politicii și al artei, iar numele autorului este folosit adeseori cu valoare de adjectiv (orwellian).

Romanul „1984” a cunoscut deja câteva adaptări pentru televiziune și marele ecran, cea mai recentă dintre acestea fiind o versiune cinematografică regizată în anul 1984, de Michael Radford, în care rolurile principale au fost jucate de John Hurt, Richard Burton și Suzanna Hamilton.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York