Viața pe tărâmul în care nu se fac selfie-uri. Zona din România care i-a fascinat pe britanici

Publicat: 07/03/2016, 13:44

Fotograful Alex Robciuc a colindat peste o sută de sate răzlețite în regiunea muntoasă pe care occidentalii o numesc „Alpii Transilvăneni”, printre care Bârsana, Strâmtura și Breb, meleaguri unde localnicii refuză să se racordeze la tehnologia și industria modernă. Pe toată întinderea ținutului maramureșean, oamenii își trăiesc viața după tradițiile ancestrale, relatează tabloidul britanic Daily Mail.

Fotografiile percutante, cu impact pătrunzător realizate de Alex Robciuc, înfățișează modul de viață prezervat din Evul Mediu, cu săteni ce își desfășoară viața cotidiană, mână și călăresc animale de povară și cai, se deplasează în căruțe rudimentare înțesate cu nativi de toate vârstele din zonă și cu cheflii care sărbătoresc după tradiții. În viața lor nu există nicio interferență a tehnologiei moderne, în afara cauciurilor pneumatice pe care le-au adoptat pentru a face mai lină călătoria de-a curmezișul zonelor muntoase.

„Portretele zugrăvesc oameni din mai multe sate răsfirate în Maramureș, ducându-și viața de zi cu zi, muncind, sărbătorind, contemplând, meditând, sperând – la fel ca toți oamenii. Particular în aceste fotografii este faptul că, spre deosebire de majoritatea oamenilor, imersați continuu în lumea tehnologizată, sătenii nu sunt obișnuiți cu aparatele de fotografiat. Expresia chipurilor este complet naturală, ei nu știu să-și contruiască o imagine, nu vor să pară ce nu sunt. Grimasele captate de aparatul de fotografiat sunt pure și arată cât de complex poate fi un om în esența și simplitatea lui”, se spune în materialul din Daily Mail.

Prima imagine publicată în materialul din Daily Mail arată doi bărbați călare care se îndreaptă spre o sărbătoare de nuntă urzită în pas cu o tradiție veche de 800 de ani. Alte fotografii ilustrează munca oamenilor care duc o existență precară în zona Carpaților, veșmintele consacrate de tradiție pe care le poartă sătenii, satul Breb, unde au poposit membri din monarhia britanică și în care însuși Prințul Charles și-a petrecut vacanțele.

În seria de fotografii prezentată de jurnaliștii de la Daily Mail există și o imagine cu o mamă care își pregătește fiul pentru o sărbătoare tradițională, în timp ce îl îmbracă într-un costum creat după asemănarea celor vechi de mai multe generații. Într-o altă imagine, bărbații din sat trudesc la fermă cu forța lor și a animalelor, fără tractoare și mașinării contemporane.

„Breb e un sat faimos, Prințul Charles i-a oferit primului său nepot o moșie ticsită de flori de munte din zona transilvăneană”, spune Alex Robciuc, în materialul din Daily Mail.

Satele datează din secolul al XII-lea și se numără prin ultimele vestigii ale culturii medievale europene, fotograful mărturisind că a vrut să documenteze acest mod de viață ce s-a pierdut în spațiul european.

„Aș vrea ca oamenii ce vor vedea fotografiile mele să aprecieze sătenii din imagini, pentru că ei sunt ultimii ce prezervă viața așa cum se trăia acum multe secole. Nu e ușor să trăiești așa, știm că e mult mai simplu să alegi să te pliezi în zilele noastre după stilul de viață modern, în toate aspectele vieții. Vreau ca oamenii să privească cu atenție chipurile acestor oameni și să priceapă că viața poate fi trăită în multe feluri și condiții și că fericirea sălășluiește în interiorul unui om și nu în realitatea care-i împrejurul lui”, a adăugat fotograful Alex Robciuc, care a străbătut satele izolate din Maramureș în decembrie, în timp ce oamenii se străduiau să traverseze iarna apăsătoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Hailey Bieber este însărcinată cu primul copil! Anunțul emoționat făcut de Justin Bieber | Foto
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Apare un NOU buletin de identitate. Decizie doar pentru cei cu telefon mobil
Veste proastă pentru mulți români. Nu mai pot merge în vacanță aici
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Țările care ar putea recunoaște statul palestinian în următoarele săptămâni