VIDEO. Tributul adus de Loredana Groza românilor: un „duet” cu Maria Tănase. „Ea este inspirația mea supremă”

Publicat: 01/12/2013, 09:58
Actualizat: 29/07/2014, 19:19

„Scrisul și graiul românesc nu trebuie să moară, nu trebuie să fie mai prejos decât cele ale altor popoare. Asta e cea mai importantă valoare a noastră. Dincolo de minele de aur, de minele de cărbune și alte bogății subterane, comoara cea mai valoroasă este scrisul românesc. Pentru asta ar trebui să ne luptăm cel mai mult”. Nu este este un citat desprins dintr-un discurs, ci îndemnul uneia dintre cele mai apreciate cântărețe din România. Loredana Groza. Și cum altfel putea ea să aducă un omagiu limbii române și românilor, dacă nu printr-un recital special, un „duet virtual” cu Maria Tănase.

În fața celor peste 8.000 de spectatori care au umplut Sala Palatului din București în cele două concerte „MAGIC” de weekendul trecut, Loredana a conturat un moment cărora multora le-a adus lacrimi în ochi. Artista a interpretat celebrul cântec popular „Mărioară de la Gorj”, împletindu-și vocea cu cea a „Păsării Măiastre”.

„A fost ceva sublim, magic. A fost incredibil, emoționant, un moment pe care nu îl pot descrie în cuvinte”, a povestit Loredana Groza pentru gândul. „Am văzut oameni cu lacrimi în ochi, foarte emoționați. A fost o exaltare, o bucurie… Ne-am simțit cu toții mândri că suntem români și că avem pe umerii cui să ne ridicăm pentru a merge mai departe și să privim înspre viitor”, a adăugat ea.

A fost un tribut adus românilor, o încurajare pentru toți cei care în ultimii ani s-au lăsat deznădăjduiți sau, dimpotrivă, au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-și păstra fruntea sus. Dar, dincolo de toate acestea, publicul a fost martor și la îndeplinirea unui vis mai vechi al cântăreței, după cum ea însăși mărturisește.

„Maria Tănase este inspirația mea supremă. De când eram mică i-am cântat cântecele. Mama mea m-a învățat să cânt mai întâi muzică populară, apoi muzică ușoară”, a explicat Loredana.

„Visul meu de a cânta alături de Maria Tănase s-a împlinit, chiar dacă virtual”, a mărturisit Loredana. „Am străbătut o cale lungă pentru a ajunge la acest moment din viața mea ca artistă. În anul 2000 am scos un album care se numea , un disc care a avut ca inspirație cântecele Mariei Tănase și care, practic, a fost un prim pas. Am făcut și un film, un fel de concert-poveste, regizat de Ducu Darie, și atunci am avut prima dată curaj să ies în fața publicului cântând muzică populară. Acum, faptul că Maria Tănase a fost cu mine acolo, pe scenă, și împreună ne-am unit vocile cântând , a fost ceva incredibil”, a adăugat artista.

Nu a fost simplu însă. „Cred că trebuie să păstrezi pasiunea și simplitatea pentru că Maria Tănase, cu vocea ei inegalabilă și cu stilul ei de interpretare, facea să pară foarte simplu de cântat, când, de fapt, e foarte dificil să ajungi la o la asemenea măestrie și simplitate… Cred că trebuie să muncești extrem de mult și, totodată, să ai sufletul extrem de deschis și de curat”, a explicat Loredana pentru gândul.

Pregătirea spectacolului „MAGIC”, un show live de peste două ore, cu zeci de invitați, a început în urmă cu mai multe luni. Atunci au fost puse pe hârtie primele idei, au fost conturate primele schițe ale scenografiei și au fost alese piesele care în cele din urmă au devenit coloana vertebrală a evenimentului.

„Ne-am gândit foarte mult cum să transmitem acest concert, uneltele pe care le putem folosi”, a spus cântăreața. „Apoi m-am gândit la muzică, pentru că ea este structura pe care am construit totul. A fost punctul cel mai important, practic, scenariul pe care am construit poveștile prezentate în acest spectacol”, a completat ea.

Sala Palatului a fost plină două seri la rând, deși inițial nu fusese programat decât un singur concert. „La cererea publicului, cu doar o săptămână înainte, am pus în vânzare și biletele pentru al doilea spectacol. Ne-am bucurat foarte mult să umplem a doua sală în timp record. Așadar, în final, am avut în total 8.000 de spectatori „, a arătat Loredana.

Foto: Mediafax (Răzvan Lupica)

În primăvara anului viitor, spectacolul va „călători” atât în țară, cât și în străinătate. Artista va susține un turneu în mai multe orașe din România în primăvara lui 2014, la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie. Urmează apoi un turneu internațional, de aproximativ două săptămâni, ce va include concerte în Portugalia, Olanada, Belgia, Franța, Marea Britanie și Danemarca.

„Îmi doresc să mă întâlnesc cu cât mai mulți fani și să împărtășescu cu ei magicul”, spune cântăreața.

Până atunci însă, spectatorii o pot revedea pe scenă pe Loredana Groza chiar în noaptea de Revelion, când artista are programate peste 15 concerte în Capitală.

Cine este Loredana Groza

Loredana Groza s-a născut pe 10 iunie 1970, în Onești, județul Bacău. A început să cânte pe când avea doar trei ani. În ciuda pasiunii sale pentru muzică, a urmat Liceul de Matematică-Fizică nr. 1 din orașul natal.

Vocea sa deosebită a fost remarcată de Dumitru Moroșanu și Jolt Kerestely în anul 1984, când Loredana a ajuns în faza națională a concursului „Cântarea României”, de la Focșani. Cei doi au chemat-o la București, la preselecția pentru competiția „Steaua fără nume”, competiției din care a ieșit învingătoare pe când avea 16 ani.

La aceeași vârstă Loredana Groza participa pentru prima dată la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia, unde a câștigat „Marele Premiu”. După acest moment, compozitorul Marius Țeicu îi oferă piesele „Când iubești”, „Să nu-mi spui bun rămas”, „Nu pot trăi fără dor” și „Cine crede în iubire?”.

Cântăreața devinea din ce în ce mai cunoscută și mai apreciată și este deseori invitată la emisiunile de la radio și Televiziunea Română. Până 1990, împrimase aproximativ 100 de piese. Primul videoclip din cariera sa a fost cel al piesei „O inimă la 16 ani”, regizat și filmat de Cătălin Cățoiu.

Un imens succes are albumul de debut „Bună seara, iubito”, înregistrat în 1987 și lansat în 1988 la casa de discuri Electrecord. A fost vândut în peste 1 milion de exemplare.

Până în prezent, Loredana Groza a lansat 19 albume, a susținut peste 2000 de concerte live în țară și în străinătate și a fost dinstinsă cu numeroase premii, printre care Trofeul Festivalului Mamaia pentru hitul anului (1992) – „Ce va fi cu iubirea mea”, Premiul Criticilor de Muzică, Discul de aur pentru „Tomilio” și „Jamparalele”, Premiul Radio România pentru cel mai bun album „Zig Zagga Extravaganza”, Premiul Radio România pentru cea mai bună interpretă a anului 2007 și Premiul Radio România pentru artistul anului 2008.

De asemenea, a jucat și în câteva filme și seriale de televiziune, precum „A doua cădere a Constantinopolului”, „Paradisul în direct”, Asflat tango”, „Modigliani”, „Supraviețuitorul”, „Daria, iubirea mea”, „Inimă de țigan”, „Regina”, „Aniela”, „Moștenirea”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”