ZACUSCĂ DE FASOLE. Trei moduri simple de a o prepara

ZACUSCĂ DE FASOLE. Trei moduri simple de a o prepara
Publicat: 21/09/2012, 10:01
Actualizat: 21/08/2014, 16:18

Zacusca de fasole poate reprezenta aperitivul ideal în sezonul rece. Aceasta poate fi mâncată imediat după ce s-a răcit sau se poate păstra în cămară.

Zacusca de fasole are o complexitate medie și poate fi preparată în 2 sau în 5 ore, în funcție de cantitatea pe care o doriți.

Mai jos puteți regăsi trei rețete simple de zacuscă de fasole.

ZACUSCĂ DE FASOLE – rețetă 1

Ingrediente:

● 2 kilograme de ceapă

● 1,5 kilograme de gogoșari

● 2 kilograme de roșii

● 600 grame de morcov

● 1 kilogram de fasole boabe

● 1 litru de ulei

● 5 foi de dafin

● 1 lingură de cimbru uscat

● piper

● sare

Mod de preparare:

Fasolea se fierbe în mai multe ape. Se pune fasolea la fiert în apă fără sare, cu o ceapă care a fost curățată, până dă în primul clocot, după care se schimbă apa. Se dă și în al doilea clocot, iar apoi se schimbă apa. Se mai lasă să mai dea un al treilea clocot. Apa în care a fiert se scurge și se păstrează pentru mai târziu.

Între timp, se curăță morcovii și se dau pe răzătoarea mare. Apoi se curăță ceapa de coajă și gogoșarii de cotorul cu semințe și se taie totul cubulețe sau julienne. Roșiile se toacă cu tot cu coajă și se strecură de sâmburi.

Apoi, se încinge uleiul într-o oală mare de 10-12 litri. Se adaugă ceapa, morcovul

în ulei și se sotează până când ceapa începe să devină sticloasă, după care se adaugă gogoșarii, iar atunci când s-a înmuiat, se stinge totul cu suc de roșii.

Întreaga compoziție se lasă la foc mic timp de p jumătate de oră. La final se adaugă boabele de fasole, cimbrul, foile de dafin, sarea și piperul. Se fierbe totul până când fasolea s-a înmuiat și uleiul s-a ridicat deasupra. Dacă fasolea nu e fiartă, mai adăugați apă în care a fiert, dar care să fie caldă.

După ce fasolea s-a fiert, zacusca fierbinte se toarnă în borcanele calde și uscate. Se legă bine borcanele cu celofan sau cu un capac și se învelesc în prosoape sau pături calde.

Sursă: cevabun.ro

ZACUSCĂ DE FASOLE – rețeta 2

Ingrediente:

● 2 kilograme de fasole uscată

● 3 kilograme de gogoșari roșii

● 1 kilogram de bulion de rosii

● 1 kilogram de ceapă

● 1 litru de ulei de floarea soarelui

● două bucăți de foi de dafin

● ienibahar

● cimbru

● boia de ardei iute sau dulce.

Mod de preparare:

Se fierbe fasolea bine, dupa ce a stat la înmuiat de cu seara. După ce a fiert, fasolea se scurge, se lasă la răcit și se dă prin mașina de tocat sau robotul de bucătărie. Conținutul obținut se dă deoparte.

Apoi, se coc gogoșarii, se curăță și se dau și ei prin mașină. Ceapa se taie mărunt, se opărește în câteva clocote, în puțină apă. Se scurge și se călește în puțin ulei.

Apoi, se adaugă gogoșarii peste ceapă și se lasă la foc mic, timp de 30 de minute. Se adaugă fasolea,condimentele, bulionul și restul de ulei și se lasă pe foc până când uleiul deasupra. Se sărează compoziția obținută după gust și se dă deoparte. Zacusca de fasole obținută se pune în borcane după ce s-a răcit un pic.

Sursă: Rețete Culinare.ro

ZACUSCĂ DE FASOLE – rețetă 3

Ingrediente:

●250 de grame de fasole

● 2 cepe mari

● 1/2 kilograme de ardei capia

● 2 linguri de bulion

● 50 de mililitri de ulei

● sare

●piper

● foi de dafin

● cimbru

● boia

Mod de preparare:

Se fierbe fasolea în apă cu sare. Între timp se adaugă morcovul și o ceapa tocată mărunt. Atunci când apa începe să scadă este indicat să se completeze și să se lasă pe foc întreaga compoziție până când fasolea este fiartă bine. După aceea se ia de pe foc și se dă deoparte.

Apoi, se pun ardeii la copt, după care se curăță și se taie fășii.

Se curăță și se toacă mărunt și cea dea doua ceapă, care se călește în ulei încins până când aceasta devine translucidă. Se adaugă fasolea și ardeiul și se completează cu apă, în care se pun câteva foi de dafin și se lasă să fiarbă la foc mic.

Când apa a început să scadă se adaugă bulionul. Compoziția obținută se condimentează, după gust, cu sare, piper, cimbru și boia, iar apoi se mai dă totul într-un clocot.

Atunci când zacusca de fasole este gata, aceasta se lasă să se răcească un pic, iar apoi se pune în borcane.

Sursă: Caietul cu rețete

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee