Ziua lui Brâncuși, a lui Marin Sorescu și ziua în care s-a recunoscut independența României. Principalele semnificații istorice ale zilei de 19 februarie

Ziua lui Brâncuși, a lui Marin Sorescu și ziua în care s-a recunoscut independența României. Principalele semnificații istorice ale zilei de 19 februarie
Publicat: 19/02/2016, 19:52
Actualizat: 20/02/2016, 01:15

În 19 februarie 1876 s-a născut sculptorul Constantin Brâncuși, membru post-mortem al Academiei Române.

Un an mai târziu, în 1878, în aceiași zi, a fost încheiat Tratatul de pace de la San Stefano care stipula recunoașterea independenței României, alături de cea a Serbiei și Muntenegrului.

La 19 februarie 1878, a fost încheiat Tratatul de pace de la San Stefano (azi Yeșilkoy, oraș din Turcia europeană, în apropiere de Istanbul), care a pus capăt Războiului ruso-româno-turc din 1877-1878. Potrivit clauzelor sale, se recunoștea independența României, alături de cea a Serbiei și Muntenegrului, autonomia Bulgariei Mari (un stat de la Marea Neagră la Marea Egee), autonomia Bosniei și Herțegovinei și se prevedea un drept al Rusiei de intervenție în trebuirile popoarelor creștine din Imperiul Otman. Totodată, Turcia urma să plătească Rusiei despăgubiri de război în valoare de 1 410 mln. ruble și se cedau patru regiuni din Caucaz. Rusia a revendicat județele Cahul, Reni și Ismail din cadrul României iar Delta Dunării și Dobrogea, cedate Rusiei de la turci îi reveneau României drept compensație.

Iată principalele semnificații istorice ale zilei de 19 februarie:

1473 – S-a născut Nicolaus Copernicus, astronom polonez, autor al teoriei heliocentrismului. (m. 1543)

1841 – S-a născut Felipe Pedrell, compozitor, muzicolog, folclorist, fondator al școlii naționale muzicale spaniole (m. 19 august 1922)

1864 – S-a născut Arthur Gorovei, folclorist, etnograf și scriitor (m. 19 martie 1951)

1866 – A apărut lucrarea cercetătorului ceh Gregor Mendel „Cercetări asupra plantelor hibride”, în care sunt formulate legile fundamentale ale eredității („legile lui Mendel”).

1876 – S-a născut sculptorul Constantin Brâncuși, membru post-mortem al Academiei Române; artist al secolului XX, Brâncuși a exprimat în creația sa, esențializată și purificată în liniile ce o compun, o viziune cu totul nouă asupra lumii, în care sunt regăsite miturile primordiale ale omenirii, dar și elementele inconfundabile ale artei populare românești (m. 16 martie 1957, Paris).

1896 – S-a născut André Breton, poet și prozator, teoretician și principalul animator al mișcării suprarealiste – „Manifestul suprarealismului”, 1924 (m. 28 septembrie 1966)

1897 – A încetat din viață matematicianul Karl Weierstrass, unul dintre fondatorii teoriei funcțiilor analitice de variabilă complexă (n. 1815).

1901 – S-a născut Hans Grundig, pictor și grafician german antifascist; experiența lagărelor de concentrare naziste a fost relatată în romanul autobiografic „Între carnaval și miercurea cenușii”, tradus în limba română în 1963 (m. 11 septembrie 1958).

1936 – S-a născut Marin Sorescu, poet, dramaturg și eseist (m. 1996).

1951 – A încetat din viață scriitorul francez André Gide (n. 22 noiembrie 1869).

1959 – Statul Cipru devine independent.

1988 – A încetat din viață poetul francez Rene Char (n. 14 iunie 1907)

1990 – A avut loc cea de-a doua mineriadă. Peste 4.000 de mineri din Valea Jiului au venit la București pentru a apăra CPUN.

1990 – A încetat din viață britanicul Michael Powell, regizor, scenarist și producător de film. (n. 30 septembrie 1905)

1992 – A intrat în vigoare Acordul privind reconcilierea, neagresiunea și cooperarea între Nordul și Sudul Coreei (semnat la 13 decembrie 1991). A fost semnată declarația privind crearea unei zone denuclearizate în peninsula Coreea.

1997 – Liderul reformist al Chinei, Deng Xiaoping, a încetat din viață. (n. 22 august 1904)

1998 – Pentru prima dată în istorie un senator (canadian) a fost suspendat fără a i se plăti salariul deoarece s-a prezentat de prea puține ori la sedințele Senatului.

1999 – S-a desfășurat, pentru prima oară la București, cea de-a 26-a sesiune anuală a Conferinței Permanente a Organizațiilor Atlantice (SCAO), organism neguvernamental al NATO. Reuniunea a avut loc sub deviza „NATO – Cea de a 50-a aniversare, viitorul Alianței Atlantice în secolul XXI. Provocări și crize”.

2001 – Curtea Supremă de Justiție (CSJ) i-a condamnat la închisoare, pe cei trei ofițeri superiori ale căror odine au determinat uciderea a 50 militari și rănirea altor 13, în decembrie 1989, la Otopeni.

2001 – A încetat din viață regizorul Stanley Kramer: „Ghici cine vine la cină”, „Corabia nebunilor” (n. 29 septembrie 1913).

2006 – A încetat din viață fosta multiplă medaliată la Campionatele Mondiale de tenis de masă Șari Szasz Koloszvary, care a cucerit, împreună cu Angelica Rozeanu, primul titlu mondial pe echipe pentru România în 1950. A cucerit 11 medalii la cele opt ediții ale Campionatelor Mondiale de tenis de masă la care a participat, de-a lungul carierei sale de 18 ani. Fosta sportivă, multiplă campioană națională, a contribuit la câștigarea a cinci titluri mondiale pe echipe pentru România. A primit, în anul 2000, medalia națională „Serviciul credincios clasa a III-a”.

sursa: Descoperă.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?