Mitropolitul Ardealului pregătește o Pastorală de Paște de o duritate fără precedent: „Desfrânarea a devenit nota generală a televiziunilor”

Mitropolitul Ardealului pregătește o Pastorală de Paște de o duritate fără precedent: „Desfrânarea a devenit nota generală a televiziunilor”
Reacție contra desfrânării TV

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurențiu Streza, afirmă, în Pastorala de Paște, că familia și societatea suferă de o profundă criză, divorțul și adulterul fiind acum moda la care toată lumea se raportează, că desfrânarea a devenit nota generală a televiziunilor, iar copiii sunt educați de mass-media.

„Familia creștină suferă, ca și societatea, de o profundă criză, divorțul și adulterul fiind acum moda la care toată lumea se raportează. Și cum altfel ar putea sta lucrurile, când desfrânarea a devenit nota generală a televiziunilor care ni se impun, dar și în care ne complacem să trăim. Putem oare să avem o viață creștină, spurcându-ne mintea cu imaginile deșănțate din reviste, ziare și televizor? Mai poate oare supraviețui familia, atâta vreme cât soțul sau soția se alipesc cu inima și cu simțurile de idolii micului ecran și cumpără televizor separat în camera copiilor? Avem oare dreptul să mai cerem de la Dumnezeu o soartă mai bună pentru copiii noștri, dacă noi înșine nu ne străduim să le fim modele de înfrânare și de virtute?”, se arată în Pastorala de Paște a mitropolitului Ardealului, care a fost făcută publică luni și care urmează să fie citită la slujba de Înviere.
IPS Laurențiu Streza consideră că legătura cu Mântuitorul a devenit una de circumstanță, românii mergând la biserică doar atunci când au nevoie.

„Față de atâtea binefaceri pe care le-am primit noi de la Hristos, Dumnezeul nostru, nimeni nu poate să rămână nepăsător. O astfel de iubire jertfelnică așteaptă răspunsul dragostei noastre. Din păcate, însă, noi ne purtăm urât cu Hristos, uităm repede ceea ce a făcut El pentru noi și, prinși în iureșul materiei și al poftelor lumii acesteia, Îl batjocorim, Îl hulim și doar atunci când avem nevoie alergăm la El. Legătura noastră cu Hristos este una de circumstanță. Alergăm la biserică doar atunci când avem nevoie, iar creștinismul nostru formal este cauza a tot răul material și spiritual ce vine asupra noastră”, afirmă mitropolitul Ardealului.

„Ne alipim de bunurile și plăcerile trecătoare ale acestei lumi, jignind bunătatea Dăruitorului nostru”

El arată că, în timp ce părinții sunt plecați să muncească în străinătate, copiii sunt educați de mass-media, societatea fiind intoxicată de „necinste, răutate, invidie, egoism și neîncredere”.

„Nu punem în lucrare și nu folosim ceea ce Dumnezeu ne dăruiește, nu dorim darurile Sale plătite cu scumpul Sânge al Fiului Său, ci ne alipim de bunurile și plăcerile trecătoare ale acestei lumi, jignind bunătatea Dăruitorului nostru. Necinstea, răutatea, invidia, egoismul, neîncrederea intoxică societatea noastră. Tinerii noștri sunt acum educați de mass-media, părinții lor sunt plecați să își câștige existența în alte țări”, se arată în Pastorală.

Potrivit IPS Laurențiu Streza, toate necazurile nu sunt altceva decât rezultatul îndepărtării oamenilor de Dumnezeu și ale încrederii în confortul și plăcerile trupești.

„Nu trebuie să ne revoltăm pentru viața tot mai grea pe care am ajuns să o avem. Toate necazurile nu sunt altceva decât roade ale îndepărtării noastre de Dumnezeu, ale încrederii pe care ne-am pus-o în confortul și plăcerile trupești ale lumii acesteia. Bunăoară, i-am închinat noi oare Domnului primele noastre gânduri ale fiecărei zile și sufletul nostru curățit permanent de întinarea păcatului prin Sfânta Taină a Spovedaniei? Trăim noi oare cu dorul împărtășirii cu Trupul și Sângele Mântuitorului? Unde sunt frica de Dumnezeu, milostenia, smerenia și dragostea creștinească? Șansa noastră nu poate fi alta decât să ne întoarcem cu toată inima la Hristos”, scrie IPS Laurențiu Streza.

În același mesaj, mitropolitul arată că doar mila lui Dumnezeu îi poate scoate pe creștini din toate necazurile, ispitele și încercările.

„Trebuie multă răbdare în necazuri și pocăință înainte de a nădăjdui ceva mai bun. Iar dacă vom alege această cale, neîntârziat vom primi răspuns de la Dumnezeu, Care așteaptă să-I dăm inimile pentru ca El să ni le umple cu bucuria harului Duhului Său celui Sfânt. Să ne străduim să punem în lucrare darurile Învierii și să nădăjduim că puterea lui Hristos cel răstignit și înviat va revigora și va trezi neamul nostru atât de încercat. Mai mult ca niciodată greutățile ne apasă și știm că doar mila lui Dumnezeu, pe care trebuie să o cerem stăruitor, cu lacrimi, cu umilință și cu post, ne poate scoate din toate necazurile, ispitele și încercările ce ne împresoară. Nu avem altă nădejde decât prezența vie și lucrătoare a lui Hristos cel înviat, în noi! Să nu o ignorăm, să nu o disprețuim, ci să omorâm în noi pe omul cel vechi, pentru ca omul cel nou să învieze împreună cu Hristos, în fiecare dintre noi. Să cultivăm legătura noastră strânsă cu Dumnezeu, să ne îngrijim de frumusețea noastră interioară, să dăm Chipului pe cel după chip, să fim împlinitori ai cuvântului lui Dumnezeu, nu doar propovăduitori ai lui, pentru ca toți împreună să ne desfătăm de bunurile gătite în Împărăția cerurilor celor ce curat L-au iubit pe Dumnezeu”, îndeamnă IPS Laurențiu Streza, în finalul Pastoralei.


Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
EXCLUSIV Redactia.ro! Vedeta a mărturisit că s-a împăcat cu fostul soț, tatăl copilului ei: Am...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vine DEZASTRUL. După pandemie vom avea o 'maladie' și mai cruntă. Este ORIBIL
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Mihai Trăistariu, distrus din punct de vedere financiar. Gestul extrem făcut de artist: ”Nu mai...
×
Inchide