VIDEO. Experiență traumatizantă la un botez: bebeluș în „șoc apneic” după ce este scufundat în cristelniță

Publicat: 15/07/2014, 10:56

După ce a fost scufundat de trei ori în cristelniță, cu capul în jos, un bebeluș de două luni și jumătate a început să tremure cu convulsii preț de câteva secunde. Ceea ce pentru mama copilului a fost un episod traumatizant, diagnosticat ulterior de un pediatru drept „șoc apneic”, pentru preotul care a oficiat botezul a fost un fapt obișnuit. Scena însă a fost înregistrată de un cameraman care „a sistat filmarea în momentul în care a văzut copilul ieșit vânăt din cazan”, ne-a declarat mama, Andreea R.

„Nu s-a întâmplat nimic deosebit”, explică pentru gândul Tudor Gheorghe, parohul bisericii din București, unde a avut loc incidentul. „Mai mult a intrat în panică nașa”, mai spune acesta, povestind că la botez a ajuns și o salvare, chemată de martorii la eveniment, pentru a consulta bebelușul.

„Cum a venit, așa a plecat. Copilul era bine”, susține părintele Gheorghe amintindu-și că în acel moment în biserică se mai afla un medic pediatru, naș la un alt botez. „A văzut și el copilul și le-a spus tuturor să stea liniștiți”. „Nu s-a întâmplat niciodată vreun accident”, dă asigurări parohul amintind de cei 28 de ani de preoție pe care îi are.

„Nu are cum să se întâmple ceva neplăcut”, mai spune acesta rememorând o replică pe care tatăl copilului i-ar fi dat-o la finalul ceremonialului religios. „Mi-a spus că a mai avut un astfel de episod și acasă”.

ASCULTĂ cum explică preotul paroh Tudor Gheorghe incidentul de la botez

Mama lui Filip, bebelușul creștinat la mijlocul lui octombrie la biserica Precupeții Vechi din Capitală, afirmă că episoadele sunt diferite. „Soțul meu a crezut că Filip s-a înecat cu apă, ca atunci când acasă a înghițit apă la băiță și a tușit”, povestește Andreea R. „La botez însă, copilul a ieșit din apă vânăt și cu ochii bulbucați. N-a mai respirat”, susține mama. „Se auzea doar preotul care ne cerea să avem încredere în Dumnezeu, că Filip o să-și revină, dar clipele alea au fost cumplite”, mai spune aceasta. Femeia își amintește cu groază clipele trăite. „Mi s-au părut minute. Filip era alb, fără reacție”, povestește Andreea.

Prematurii primesc recomandare specială de botez

„Acestea sunt simptomele șocului apneic”, declară pentru gândul Alina Boboc, medic pediatru. Doctorul, care a diagnosticat copilul în urma relatării mamei, vorbește despre absența respirației și spune că aceasta poate duce la stop cardiorespirator și ulterior la moarte în cazul unui nou-născut. „Există copii care pot face stop respirator în contact cu apa”, afirmă Alina Boboc, explicând că nou-născuții nu au deprinderea de a-și ține respirația: „Scufundați până peste cap, ei aspiră apa, care pătrunde în căile respiratorii și ulterior în plămâni”.

„Botezul nu înseamnă barbarism”, afirmă dr. Boboc, care susține că părinții ar trebui să ceară preoților, la oficierea botezului, să nu le scufunde copilul în cristelniță în totalitate. „Nu cu capul la fund, ci doar până la gât”, recomandă pediatrul, „pentru a evita orice risc”. „De altfel, copiii născuți prematur primesc chiar o recomandare medicală parafată în legătură cu modul în care ar trebui botezați”, mai spune dr. Boboc. Medicul, colaborator al Spitalului Județean Ilfov, secția Neonatologie, amintește cazurile copiilor care au murit după botez, la Sibiu și în Republica Moldova.

Reprezentanții Patriarhiei susțin că nu au auzit în România de cazuri în care nou-născuții să fi avut de suferit de pe urma botezului. „În acele cazuri a fost vorba de probleme medicale pe care copiii le aveau și au fost confirmate de rezultatele autopsiei”, spune părintele Constantin Stoica. „În 1996 un copil din zona Giulești a murit la o săptămână după ce a fost botezat, dar era bolnav de pneumonie, iar raportul histopatologic a confirmat diagnosticul”, conchide preotul Stoica.

Un copil a murit înecat peste Prut

Un nou-născut însă a murit înecat la botez, în iulie 2010. Tragedia s-a petrecut peste Prut, în comuna Mihăileni, când copilul soților Găidău a fost scufundat de trei ori în cristelniță. Bebelușul și-a pierdut cunoștința, iar câteva minute mai târziu un doctor chemat de urgență a constat decesul. Deși preotul a susținut că este nevinovat, la autopsie s-a stabilit contrariul. Copilul a murit prin asfixie mecanică prin înec, iar preotul e judecat pentru omor prin imprudență.

„Soțul meu a ieșit din biserică. N-a mai rezistat să-l vadă pe cel mic băgat în apă”

Printr-o tragedie au trecut soții Bianca și Marius Vintilă din satul Șașag, Sibiu. Ei și-au pierdut fiul, pe Marius Claudiu, la doar câteva ore după botez, pe 19 octombrie 2009. Băiatul avea doar 6 săptămâni. „Preotul Schiau nici nu și-a cerut scuze”, povestește cu tristețe Bianca Vintilă. „E în continuare cu noi în sat, trece prin fața porții și nu a venit odată să ne întrebe ce simțim. Ba dimpotrivă, a încercat să ne facă și rău după tot necazul”, susține tânăra. Ea spune că fiul ei nu a fost bolnav, așa cum ar fi explicat preotul ulterior sătenilor din Hașag. „Am bilet la ieșirea din spital unde zice clar că copilul era clinic sănătos”, declară mama pentru gândul.

Bianca Vintilă nu-și explică rezultatul de la autopsie, care a venit după patru luni, potrivit căruia băiatul ei a avut o problemă la inimă. „Dar când a venit SMURD-ul și am mers la Șura, o oră s-au chinuit să-l resusciteze. Iar când am ajuns cu el la Spitalul de Pediatrie din Sibiu ne-au zis că avea apă la plămâni, că plămânii lui sunt mici”, amintește femeia plângând. „A murit la două dimineața”, rememorează aceasta.

La un an de la pierderea lui Marius, soții Vintilă au mai avut un copil, un băiat, Ricardo, pe care l-au botezat la Sibiu, și nu în Hașag la preotul Ioan Schiau. „Eu n-am putut să merg. A mers doar soțul care a ieșit din biserică când l-a băgat în cristelniță pe Ricardo. N-a mai rezistat”, încheie femeia.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Ce noi restricții intră în vigoare în România! Decizia autorităților după explozia numărului cazurilor de...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
IATĂ noile MĂSURI pe care sunteți OBLIGAȚI să le RESPECTAȚI!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
TOATĂ GERMANIA e în stare de șoc: Nimeni nu ar fi crezut așa ceva vreodată:...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021