Șova: Sper că Dan Diaconescu nu a văzut privatizarea Oltchim într-o cheie politică

Șova: Sper că Dan Diaconescu nu a văzut privatizarea Oltchim într-o cheie politică
Publicat: 21/09/2012, 20:00
Actualizat: 12/06/2014, 02:56

Senatorul PSD Dan Șova a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că speră ca Dan Diaconescu să nu fi văzut PRIVATIZAREA OLTCHIM într-o cheie politică și că va trata cu toată seriozitatea această investiție, astfel încât combinatul să fie repus pe picioare și să-și continue activitatea.

„Sper ca domnul Diaconescu să fi tratat cu toată seriozitatea problema asta și sper să fie conștient de faptul că trebuie să plătească prețul în maxim zece zile, că trebuie să plăteacă restanțele salariale și să asigure locurile de muncă și salariile pentru cei 3.000 de angajați. Sper să aibă banii de investiții pentru care este nevoie la Oltchim, sper să fi înțeles că acele creanțe către AVAS și Electrica trebuie achitate și sper să aibă forța financiară pentru a salva Oltchim”, a spus Șova.

El și-a exprimat speranța ca DAN DIACONESCU să nu fi făcut un gest electoral din cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni al combinatului. „Sper să nu fie o simplă mișcare electorală pentru că ar fi păcat să-ți bați joc de o companie atât de mare și de atâtea mii de locuri de muncă”, a spus Șova pentru Mediafax.

Șova a arătat că privește lucrurile exclusiv din perspectiva prevederilor Legii privatizării. „Oltchim are nevoie de un investitor, asta e clar. Dacă domnul Dan Diaconescu este acel investitor, acuma nu are importanță cine este. Important este dacă poate face ceea ce presupune o privatizre de asemenea dimensiuni: păstrarea locurilor de muncă, achitarea datoriilor, asigurarea continuității locurilor de muncă și a investițiilor pentru repunerea pe picioare a fabricii și continuarea activității ei”, a spus Șova.

El a adus în discuție și faptul că angajații OLTCHIM provin din două județe – Râmnicu Vâlcea și Argeș – și a precizat că noul investitor trebuie să plătească și impozitele și contribuțiile salariale. „Să nu uităm că acolo sunt oameni care vin din Râmnicu Vâlcea și oameni care vin din Argeș, deci sunt două județe care pot fi afecatte foarte puternic. La asta se adaugă impozite, contribuții salariale ale salariaților. Sper să aibă această forță financiară. Nu văd asta într-o cheie politică, sper ca și domnul Diaconescu să n-o fi văzut într-o cheie politică și să poată face ceea ce spune”, a mai spus Șova.

DAN DIACONESCU a câștigat licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.

La licitația pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni și creanțele Electrica și AVAS asupra Oltchim au depus oferte Dan Diaconescu, Aisa Invest și Chimcomplex, firme deținute de omul de afaceri Ștefan Vuza, și PCC, firmă înregistrată în Germania.

OPSPI a organizat o licitație pentru vânzarea pachetului de acțiuni deținut de Ministerul Economiei la Oltchim, de 54,8% din capital, și a creanțelor deținute asupra companiei de AVAS și Electrica, însumând circa 400 milioane euro.

DAN DIACONESCU a depus ofertă doar pentru pachetul de acțiuni deținut de stat. Chimcomplex a oferit 18,8 milioane lei și 202 milioane de lei iar pentru creanța Electrica. Prin firma Aisa Invest, Vuza a oferit 30 de milioane de lei pentru acțiuni. Compania PCC a oferit în total 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro) pentru acțiuni și creanțele Electrica și AVAS.

Creanțele AVAS și Electrica nu au fost adjudecate.

„Am oferit 45 milioane euro fără nicio condiție și vrem să convingem autoritățile ca acești bani să meargă, desigur sub formă de împrumut, către fondul de salarii și pentru capitalul de lucru”, a spus Diaconescu.

El a adăugat că sâmbătă va prezenta detalii din ofertă într-o conferință de presă.

Șeful OPSPI, Remus Vulpescu a declarat că se bazează pe „veridicitatea” ofertei pentru achiziția acțiunilor OLTCHIM.

„Ofertantul Diaconescu Cristian Dan este declarat adjudecatar al acțiunilor deținute de Ministerul Economiei, prin OPSPI, la Oltchim. Ne bazăm pe veridicitatea ofertei dumneavoastră. Să fie într-un ceas bun”, a afirmat Vulpescu.

Contractul dintre OPSPI și Diaconescu va fi semnat luni, la ora 10;00.

Guvernul a decis în luna august schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acțiuni deținut de stat, respectiv 54,8% din capitalul social, și a creanțelor AVAS și Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acțiuni a creanței AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, și prin emiterea de acțiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acționarilor minoritari.

OLTCHIM are în prezent un capital social de 34,3 milioane de lei.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
Vaccinul anti-COVID cu cea mai scăzută rată de eficiență împotriva infecției. Sute de mii de...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Ora de iarnă 2021. De când NU se mai schimbă ora, de fapt? Decizia luată...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Medic: Vaccinul nu funcționează în oprirea transmiterii COVID-19. Spitalele se umplu și avem multe cazuri de...
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
BOMBĂ! Se dau bani de la stat pentru acești români. Veștile vin direct de la...
Sondaj: Iohannis pierde încrederea românilor - 14%, Cîțu are doar 7%. PSD, cotat cu 40%
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată România
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...