De ce mor oamenii tineri?

De ce mor oamenii tineri?
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 24/04/2023, 10:28

Întrebare care inundă mass-media, zilele acestea, în care avem multe preocupări, adesea despre cele două puncte ale vieții care ne interesează mai mult: banul și moartea.

Din depresie. După cazul jurnalistei care, se pare, a decis să-și încheie destinul (și chiar a fost felicitată, post-mortem, de fosta sa terapeută pentru alegerea de a avea forța de a hotărî când și unde se termină totul), au apărut fel de fel de articole despre depresie și bipolaritate, despre cât de periculoase sunt aceste boli ale creierului și ale inimii, care îi împing pe unii oameni către gesturi fatale.

Discuții seci, păreri care nu au nimic de-a face cu realitatea. Pentru că doar un om care a trăit drama depresiei (sau a stat cu depresia în casă) poate înțelege cât de periculoasă e. Și, nu, nu e la fel ca în cazul copiilor, unde mamele spun, cu un soi de superioritate, tinerelor care strâmbă din nas prin parcurile pline de pitici care aleargă și țipă, deranjând plimbările romantice: tu nu ai de unde să știi, nu ai un copil, nu e ca acolo, e mai grav decât atât, e mai dur decât atât.

Așadar, nimeni nu poate să-și dea cu părerea, de parcă ar arunca un zar în aer, despre viața și moartea în cazul pacienților diagnosticați, la un moment dat, cu o boală psihică. Muchia bolii e prea fină.

De la vaccin. Cunosc și eu oameni sănătoși, cu adevărat sănătoși, care, după trei doze de vaccin, s-au trezit cu un AVC, mai mic sau mai mare, cu urmări definitive sau cu dificultăți recuperabile. Nu li s-a găsit, nici până la ora actuală, o cauză pentru această problemă a creierului. O fi vaccinul?, mă întreba cineva. Nu sunt medic, nu sunt nici măcar cercetător, în acte nu sunt nici măcar jurnalist de investigație, așa că am răspuns sincer: nu știu.

Nu mai știm nimic. Suntem vaccinați, înainte de serurile împotriva COVID și împotriva oricărei alte boli, cu un ser cu eliberare prelungită, care nu ne mai permite să mișcăm, să gândim, să punem lucrurile cap la cap ca să obținem un rezultat corect, coerent. Așadar, tinerii mor. Dar habar nu avem, cel puțin la o lectură grăbită, dacă și vaccinul le grăbește finalul.

De la otrava din mâncare. Știu și persoane care încearcă să consume numai alimente din curte, din seră, din balcon, dintr-un spirit boem și sănătos cu care, dacă nu s-au născut, s-au văzut înzestrați de timp și timpuri, știu și persoane care se aruncă în brațele exagerărilor și, deși consumă ciocolată cu arahide plină de e-uri, nu mănâncă albuș de ou în care s-a impregnat vopsea de Paște.

Așadar, din nou, limita între normal și anormal, între bine și rău, între prudență și psihoză, e prea fină. Nu-mi dau seama cât de otrăvite ar putea fi alimentele pe care le cumpărăm pe bani mulți (cât de mulți!) de la supermarketul din colț, ca oamenii să moară la 30, 40 de ani, fără niciun alt semnal de alarmă anterior. Otrava e iarăși mai deșteaptă ca noi.

De ce mor oamenii tineri, tot mai tineri? De ce rămân copii fără părinți și părinți fără copii, la vârste la care, pentru unii, mai norocoși în horoscop, abia începe viața?

Habar n-am. Și mă doare că nu știu și mă doare că nu știm. Că scriem mesaje de condoleanțe în fiecare zi, că ne macină pierderile și ne mascăm lacrimile, ca să nu mai provocăm tristeți celor mai în vârstă din jur, că ne prefacem fericiți, luminoși, în lumea aceasta vaccinată care și-a pierdut de mult timp lumina.

De ce mor oamenii tineri? De ce?


Citește și:

Paște pe datorie

Pomelnicul din WhatsApp

Fănuș Neagu și Romulus Vulpescu

La mila norilor

Când ”acasă” nu-i acasă

Ziua în care ne-am unit

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Crima din Brăila, mascată în jaf. Detaliile care complică ancheta în cazul dentistei omorâte la...
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! Când ar fi murit Andrei Versace, de fapt. Detalii șocante ies la...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de...
BREAKING | Ce a apărut pe pagina de Facebook a lui Andrei Versace, după ce...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
"I-a dat bună ziua, el a crezut că se dă la ea". Şi-ar fi ucis...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere...
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Instanţa supremă a ONU declară ilegale coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate
Descoperire FĂRĂ PRECEDENT la Pompeii! Nu a știut nimeni până acum
SE VERIFICĂ buletinele de identitate. Legea care este deja OBLIGATORIE în România
Cine era, de fapt, Kristof Lajos. Dezvăluiri incredibile despre antrenorul geniilor
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Ies la iveală detalii revoltătoare despre incidentul din Leeds. Românii care s-au bătut cu polițiștii...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
A fost descoperit un hormon care ajută la vindecarea mai rapidă a oaselor