Ziua în care ne-am unit

Ziua în care ne-am unit
Publicat: 27/03/2023, 12:05

Pe 27 martie 2023, se împlinesc 105 ani de când Basarabia a redevenit a noastră. Sau a ei însăși. S-au scris cărți de istorie nenumărate, s-au recitat mii de poezii, cu și despre România Mare, s-au organizat spectacole și s-a comemorat de atât de multe dăți un moment de apropiere pe care ochii interesați de ziua de ieri l-au ținut minte.

Scriam, săptămâna trecută, despre limba română și despre cum poeții basarabeni au apărat acest grai, în zeci de ani în care străinătatea părea mai ușor de tolerat, decât apartenența firească. Reciteam, atunci, poeme de Nicolae Dabija și Grigore Vieru. Să continuăm.

Am cunoscut-o, când aveam vârsta mersului la școală, pe poeta Leonida Lari. Mi se părea interesant, cu mintea mea de șase-șapte ani, felul în care își prindea părul. Apoi a început să mi se pară interesantă (dar nu nefirească!) patima sa pentru România. Pentru o Românie întreagă.

Pe tatăl meu, Adrian Păunescu, îl iubea ca pe fratele lăsat pe front, într-un București care dicta mersul țării, atât de greșit, uneori, oraș în care și dumneaei se întorcea, ori de câte ori avea ocazia.

”Vreau libertate vie, întrupată,/ Cum vie sunt și cum nu pot trișa,/ Vreau libertate, însă, deocamdată/ Mă aflu în exil în țara mea.// Ce blând exil, nu mi se-mpușcă în casă,/ Precum în Basarabia abil,/ Și totuși cineva îmi pune o plasă/ Și totuși, simt, mă aflu în exil.// Cum nu pot fi băgat nici într-o oală/ A vreunui mare sau mai mic partid,/ Eu stau între ciocan și nicovală,/ În jurul meu e un văzduh acid.// Și un teren ce lunecă-n postate,/ Cum aș decide, n-ar mai luneca,/ Iar eu decid numai spre libertate,/ Iar ea e tot la ce mai pot visa.// Decizia nu place, știu prea bine,/ Se cere implicarea în tipic,/ Dar când copii, bătrâni nu au de pâine,/ Eu pot doar pentru ei să mă implic.// În pas cu dânșii îmi îndrept piciorul,/ Spre-o casă a poporului sadea,/ Și până-atunci, când o veni poporul,/ Mă simt un exilat în țara mea./ Ce exilat docil, ce națiune/ Care și darul său îl face în scrum!/ Eroii tăi se află-n gropi comune./ Sau îngropați la margine de drum.// Ce joc de-a darul, Doamne, ni se dete,/ Când jude-ajunge orișice gunoi,/ Creieri de geniu spulberă-n perete,/ Inimi divine, sângele în noroi.// Vreau libertate, vreau să tragem sorții,/ Cine-a trădat și cine n-o trăda,/ Vreau libertate chiar cu prețul morții/ Și nicidecum exil în țara mea!//”, scria Leonida Lari.

După anul 2010, an în care am pierdut de sub picioare o lume întreagă, n-am mai auzit-o, n-am mai revăzut-o. Grigore Vieru se stinsese deja, Leonida Lari avea să moară la sfârșitul lui 2011, în Chișinău.

Au rămas cărțile ei, nu puține, câteva fotografii din tinerețe și mai multe de după maturitate, copii și, cine știe?, poate nepoți, idei care nu s-au stins, nici la atât de mult timp după ce vocile care le articulau au adormit.

Ar trebui să mai citim. Ar trebui să mai căutăm. Ar trebui să mai înțelegem. Leonida Lari este una dintre poetele limbii române despre care s-a scris prea puțin. Și care a fost, să recunoaștem, prea puțin citită.

E 27 martie 2023 și Basarabia, în continuare, ne e străinătate. Și, deși scoatem pașaportul ca să putem ajunge la Chișinău, avem, de puțin timp, speranța că vom putea spune, oficial, bună ziua, pe curând, în limba română. Ce drumuri scurte avem de parcurs, de fapt!


Citește și:

Când avioanele n-au cum să cadă

Ce-i cu Hagi pe locul întâi?

Condamnare la moarte

Poezia minții

De 8 martie

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Lacul Cinciș și legendele terifiante care înconjoară locul atins de mâna lui Dumnezeu
FOTO. Imagini incendiare cu Denise, iubita fiului lui Cristi Borcea! Cât de bine arată tânăra
Cele patru cuvinte cu care noul președinte al Nigeriei și-a aruncat țara în haos din...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Vară plină de ploi devastatoare şi vijelii puternice. Meteorologii anunţă pentru ce să ne pregătim...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
UniCredit Leasing vinde un BMW X1 din 2017. SUV-ul se apropie de 180.000 de km
Calendar ortodox 3 iunie 2023. Ce sărbătoare este sâmbătă?
Regele Charles al III-lea a ajuns în România! Programul monarhului britanic
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Austria produce încă un mare scandal la graniţele Europei, blocând circulaţia camioanelor pe continent. România...
Descoperire neobișnuită în Marea Neagră. Cercetătorilor nu le-a venit să creadă că este adevărat ceea...
GREȘEALĂ făcută de toți BĂRBAȚII când URINEAZĂ! Este GREȘIT SĂ...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Veste ȘOC despre Cătălin Măruță! Andra a anunţat după 15 ani de căsnicie: Știi că...
Stenograme între traficanții de droguri: cocaina asta îți dă minte. Tribunalul Cluj i-a arestat după...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce venituri încasează Carmen Iohannis ca profesoară de liceu la Sibiu. Președintele Klaus Iohannis a...