12 ore de dezbateri, 2.000 de amendamente respinse. Deputat PDL: „Intrați în Cartea Recordurilor cu cel mai rapid buget adoptat”

12 ore de dezbateri, 2.000 de amendamente respinse. Deputat PDL: Intrați în Cartea Recordurilor cu cel mai rapid buget adoptat
Publicat: 04/12/2013, 18:52
Actualizat: 31/07/2014, 06:38

Miercuri, 4 decembrie 2013, ora 9.30. Doi parlamentari savurează câte-o cafea și o țigară la bufetul Camerei Deputaților. Senatorul Sorin Roșca Stănescu se apropie de ei. „Dar nu trebuia să fie plen?”, întreabă el nedumerit. „De la 11. L-au mutat. Nici noi nu știam, nu ești singurul păcălit”, îl lămuresc cei doi parlamentari matinali.

Ce-i drept, dezbaterile pe buget din plenul Parlamentului au început marți dimineață în forță și s-au încheiat rapid la miezul nopții, cu toate amendamentele, în jur de 2.000, respinse pe bandă rulantă, cu o serie de dezbateri, mai mult din partea opoziției. „Dezbatem de dragul dezbaterii și ne exprimăm de dragul exprimării. Ce să-i faci, așa-i în opoziție. Și noi făceam la fel”, recunoaște, plictisit, un lider PDL.

Un maraton al bugetului, forțat indirect de Traian Băsescu. Amenințarea că va trimite legea bugetului a făcut ca mașinăria USL să prindă viteză și să termine cu bugetul cu aproape două zile mai devreme. Puțin după ora 14.00, după mai puțin de 12 ore cumulate, parlamentarii strigau „Habemus buget”, acesta fiind adoptat rapid cu 346 de voturi „pentru”.

„Obiecții? Nu sunt, aprobat!”

Gâlceavă multă pentru nimic. Verdictul era clar încă de când bugetul a ieșit din comisiile de specialitate: nu vor fi adoptate amendamente. Chiar și așa, în condițiile în care majoritatea parlamentarilor erau mai interesați de bufet decât de dezbaterea bugetului, deputații și senatorii PDL au ținut cu dinții de dezbaterea parlamentară, așa că au trecut, pe rând, la pupitrul Camerei Deputaților, și și-au susținut amendamentele, în limita timpului stabilit de Valeriu Zgonea, cu toate că democrat-liberalii au avut aproape 1.500 de astfel de propuneri.

„Obiecții? Nu sunt, aprobat!”. Aceasta a fost replica preferată a președintelui deputaților, replică pe care a repetat-o cu o frecvență greu de urmărit.

„Intrați în Cartea Recordurilor cu cel mai rapid buget adoptat”, i-a spus liderul deputatilor, Mircea Toader, lui Zgonea. Mai mult, pedeliștii au venit înarmați și cu o serie de cartoane cu mesaje împotriva USL, în care îi acuzau pe Ponta și pe Antonescu de minciună.

Nici parlamentarii PPDD nu au fost mulțumiți de bugetul la foc continuu.

„Ce să mai dezbați, că nici nu-ți mai vine să mai dezbați când vezi că nu te lasă!”, s-au plâns și pepedediștii. De altfel, oamenii lui Dan Diaconescu au decis să facă o opoziție și mai puternică: s-au retras de la lucrări, reclamând faptul că nu amendamentele lor nu sunt luate în serios.

„Este cel mai nociv buget pe care România îl are din 1989 încoace. Ne retragem de la aceste dezbateri, de la această mascaradă pentru a ne manifesta dezacordul nostru față de scena politică, după ce ne-am pus la dispoziție expertiza specialiștilor noștri, după ce am fost deschiși la dialog și după ce am depus foarte multe amendamente, dar coerente, raționale și justificate, nu demagogice și populiste. Au fost ignorate și batjocorite „, a declarat liderul senatorilor PPDD, Haralambie Vochițoiu.

Miercuri, 4 decembrie, ora 15.00. Parlamentarii se îmbulzesc către ieșirea din Palatul Parlamentului, nerăbdători să plece în concediile deja stabilite. Din nefericire pentru ei, președintele și-a anunțat dorința de a le da planurile peste cap: va retrimite în Parlament legea bugetului, astfel încât, mai mult de nevoie decât de voie, senatorii și deputații se vor întoarce la muncă, pentru o nouă aparență de dezbatere a bugetului, la sfrârșitul lunii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția