337 protocoale SRI sunt ACTIVE. Directorul SRI, audiat 8 ORE în comisia parlamentară: SRI a informat din 2016 despre PESTA PORCINĂ. Serviciul A ANTICIPAT violențele din 10 august

337 protocoale SRI sunt ACTIVE. Directorul SRI, audiat 8 ORE în comisia parlamentară: SRI a informat din 2016 despre PESTA PORCINĂ. Serviciul A ANTICIPAT violențele din 10 august
Publicat: 13/09/2018, 22:41
Actualizat: 25/03/2019, 23:54

Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control asupra activității SRI a declarat, joi seara, după audierea directorului SRI, Edward Hellvig, că discuțiile au vizat opt subiecte.

„Unul dintre ele a fost legat de protocoalele de colaborare dintre SRI și instituțiile din România. Sunt semnat protocoale din anul 1990. În total au fost 565 de astfel de acte sau acorduri. Dintre aceste, 432 protocoale, restul acorduri și documente. 337 sunt active, 194 denunțate și 94 abrogate ca urmare a schimbării legislației. Discuția a fost ca toate aceste protocoale să ne parvină la Comisie și angajamentul a fost că, în maximum, o săptămână să ne parvină la Comisie”, a declarat Manda.

Acesta a precizat că 18 documente au fost încheiate între SRI și instituții din justiție, fie parchete, DNA, PNA sau CSM.

„Două documente cu caracter secret în vigoare, cele legate de amenințările de terorism. În opinia noastră, credem că cele două sunt deja la comisie”, a mai spus Manda.

„Nu există niciun protocol, cred, semnat cu PSD. Nu a prezentat, din protocoalele respective, niciun semnat cu partidele, cu niciun partid politic. Pot să vă spun altceva. A fost făcută o prezentare legată de apartenența politică a persoanelor care au semnat protocoalele respective, din anul 1990 încoace, și au fost reprezentanți de la toate partidele politice care au fost la putere, în calitatea pe care o aveau la momentul respetiv de miniștri, secretari de stat, șefi de agenții, șefi de autorități și lucruri de genul acesta”, a mai spus Manda.

SRI vrea desecretizarea documentelor din zona Justiției

Legat protocoalele din 2016, unul secret și unul nesecret, Hellvig a invocat necesitatea celui secret din cauza vidului legislativ.

„Am avut o discuție legată de cele două protocoale din decembrie 2016, cel secret și cel nesecret. Au avut la bază OUG 6, care în opinia SRI presupunea două elemente. Că pe vidul legislativ ca urmare a deciziei CCR, nu exista acea structură de interceptări care era la SRI. Cea de-a doua: de a defini organul de cercetare specială și aici ne-a fost prezentat faptul că procedura e definită în Codul de procedură penală, că acesta a fost sensul și că modificările aduse legislației ca urmare a deciziei CCR, nu exista organ de cercetare specială penală. Spunea că e nevoie de acesta și în ceea ce privește infracțiunile de terorism sau la adresa securității naționale”, a declarat Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control SRI.

„Au fost prezentat documentele din zona justiției. Conducerea dorește să desecretizeze mare parte dintre acestea. Nu avem în acest moment concluzii. Au fost întrebări de la Comisie, cum au fost denunțate, dacă au fost efecte. Conducerea SRI a invocat actele normative și în afara de OUG 6, mai sunt două legi”, a mai spus Manda.

Protocolul încheiat în 2016 între PG și SRI a ajuns în luna august, a acestui an, la opinia publică. O variantă nesecretă care a fost publicată pe site-ul Ministerului Public și una secretă a apărut, câteva ore mai târziu, pe pagina de Facebook a lui Darius Vâlcov. Ambele au fost semnate în aceeași zi, chiar înainte de alegerile din 2016. În timp ce protocolul public era strict tehnic, realizat în baza legii, cel secret era o continuare a protocolului din 2009.

„Conducerea SRI a invocat actele normative și în afara de OUG 6, mai există două legi care permit SRI să încheie protocoale. Sigur că suspiciunea opiniei publice e îndreptățită, în opinia mea. A rămas ca orice fel de protocol, act sau acord să fie prezentat Comisiei SRI, chiar dacă vorbim de document secret, nesecret, pentru a exista un control real. Am avut o discuție legată de celebrul protocol din 2009. Nu-l aveam la Comisie. Am găsit raportul. E în spațiul public. Ne dorim să existe un moment T0 legat de protocoale pentru ca SRI să își desfășoare activitatea conform legislației în vigoare”, a spus președintele comisiei parlamentare.

SRI a informat Guvernul cu privire la pericolul pestei porcine în iunie 2016

Manda a mai declarat că directorul SRI, Eduard Hellvig, a informat comisia parlamentară că instituția pe care o conduce a făcut prima informare cu privire la pericolul pestei porcine în iunie 2016, aceasta ajungând la premier, miniștri și ANSVSA.

„Un al treilea subiect a fost legat de pesta porcină africană apărută la porci mistreți. Dacă SRI avea atribuții, și-a făcut treaba și a informat beneficiarii. Răspunsul a fost că intra în zona competenței SRI. Conducerea SRI ne-a informat că prima informație pe care au transmis-o beneficiarilor legali a fost în iunie 2016. Anunțau că exista riscul să apară peste porcină africană. Informările au fost la nivel de premier, miniștri, ANSVSA. Informări au fost făcute structurilor locale și centrale. Primul focar de infecție a fost descoperit în iulie 2017, undeva la Satu Mare. SRI și-a executat misiunea pe care o avea de a informa beneficiarii legali despre acest pericol.A fost o discuție cu SRI că, în afară de pesta porcină africană, poate să ajungă și un alt virus în România, la rumegătoarele mici, oi, care poate să afecteze zona zootehnică din România”, a declarat Claudiu Manda, președintele Comisiei de Control SRI.

Potrivit celor mai recente date, pesta porcină africană s-a răspândit în 207 localități din 12 județe, cumulând un număr total de 898 de focare și 57 de cazuri la mistreți. La nivel național au fost sacrificați 232.722 de porci, informează joi Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

O informare SRI viza posibile violențe la miting. Un angajat SRI, în Centrul de comandă

Hellvig a mai spus în Comisie că a existat o informare a Serviciului care viza posibilitatea ca mitingul din 10 august să escaladeze și a anunțat că un angajat SRI se afla în centrul de coordonare.

„Din ce am înțeles, că vorbim de anchete ale instituțiilor de parchet și nu putem detalia, am înțeles că una dintre informări viza posibilitatea ca la acest miting să escaladeze și să apară violențe. Prima notă trimisă către instituții și structuri în data de 9, după care au fost trimise și în timp real (…) A fost un dialog permanent pe 10,11 și pentru recunoașterea celor care au fost acolo”, a declarat Claudiu Manda, președintele Comisiei de control SRI.

Manda a mai precizat că un reprezentat al SRI a fost în centrul de control pe perioada mitingului.

„Au spus că au avut un reprezentant care a informat, că a existat o notă care a fost trimisă Jandarmeriei, și înainte de eveniment și după eveniment. Au vorbit cu persoane care au prejudiciat, au informat inclusiv DIICOT. Și eu am primit o notă secretă în acest sens. Concluzia a fost este ca în perioada imediat următoare, toate informările transmise beneficiarilor, inclusiv consilierul prezidențial, să ne parvină și nouă. Sigur că au fost informați că a existat acest pericol de a excalada protestul și să devină violent. A fost întrebat cu activiștii de la rezist. Aici conducerea SRI nu a vrut să detalieze. Nici noi, nu știm dacă intră în zona cercetării penale. Am convenit că dacă vorbim despre o finanțare străină a unei organizații care vrea dărâmarea Guvernului, rămâne să ne dea o informare concretă„, a mai spus Manda.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Doi copii au murit! Cel mai cunoscut medic din Romania avertizeaza populatia! Aceste pastile UCID...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Lanțul de magazine care vrea să FALIMENTEZE Lidl! Are prețuri mult mici decât gigantul din...
Există „patru Românii". Diferenţe uriaşe între venituri în judeţele ţării. Cum arată clasamentul
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Județul cu cea mai mare pensie din țară. Locuitorii de aici încasează chiar și 2.100...
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Se schimbă buletinul, din nou: datele importante care dispar de pe cartea de identitate și...
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Veste ȘOC în lumea muzicii românești: A murit la doar 25 de ani. Medicii nu...
Denise Rifai A ȘOCAT pe toată lumea! Ce a putut să o întrebe pe Gabriela...
Varianta Delta a coronavirusului explodează în Europa. A doua doză de vaccin este crucială
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...