4.000 de euro, o leafă la stat. Ponta scoate lista marilor salarii din companii. În top: șeful NuclearElectrica, Electrica Muntenia și Romgaz

4.000 de euro, o leafă la stat. Ponta scoate lista marilor salarii din companii. În top: șeful NuclearElectrica, Electrica Muntenia și Romgaz
Publicat: 23/04/2013, 19:22
Actualizat: 29/09/2013, 21:09

Cel mai mare salariu net câștigat în luna martie în companiile de stat din energie este de 18.000 de lei, adică aproximativ 4000 de euro, și îi aparține directorului general al FDEE Electrica Distribuție Munenia Nord S.A, Darius Meșca. Acesta este consilier județean PSD la Prahova.

În top se află de asemenea, cu aproximativ 14.000 de lei lunar, director general adjunct Romgaz, Dumitru Gheorghe Rotar (14.306 lei), directorul general al Nuclearelectrica, Dumitru Dina (14.851 de lei), dar și directorul general de la Complexul Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, fost vicepreședinte al PSD Gorj și consilier județan al USL (13.455 de lei).

Lista salariilor nete ale directorilor din companiile de stat din energie a fost făcută astăzi publică de Guvern.

CITEȘTE LISTA COMPLETĂ A SALARIILOR ȘEFILOR DIN COMPANIILE DE STAT

La Hidroelectrica, un director de direcție câștigă 13.183 de lei, un salariu echhivalent în linii mari cu al unui adjunct tehnic (13.052 de lei) sau adjunct economic (13.922 de lei ) la Hidroserv Curtea de Argeș. În Electrica, nivelul coboară ușor: director general adjunct Electrica SA – 10.837 de lei, director de direcție – 10. 584 de lei, director general adjunct Electrica Distribuție Muntenia Nord – 11.400 de lei, director în direcțiile filialiei FISE Electrica Serv SA – 10.976 de lei, iar în direcțiile filialei Furnizare – 11405 lei, director de sucursală – 8522 de lei la Electrica Serv, 9593 de lei la Electrica Furnizare.

Protejații USL conduc companile din energie

La vârful celor mai multe dintre companiile de stat indicate de Guvern nu sunt însă manageri privați, ci oameni numiți în acest moment oameni de încredere ai USL.

La OIL Terminal SA este director general Sorin Viorel Ciutureanu, consilier județean la Constanța din partea PNL. salariul pe care Guvernul îl face public pentru această poziție este de 4.712 lei pe lună, surclasat însă de cel al unui subordonat: directorul tehnic din companie câștigă 6381 de lei.

Complexul Energetic Hunedoara este condus efectiv de liberalul Nicolae Petroi, director adjunct plătit cu 10.029 de lei după ce directorul general, PSD-istul Costel Alic a fost revocat recent din funcție și transferat șef la Termocentrala Mintia, în cadrul aceleiași companii. În locul său a fost proaspăt numit Daniel Costel Andronache, fost consilier județean și deputat PC, al cărui salariu nu a fost însă publicat de Guvern.

La CONPET Ploiești, director general cu salariul de 4.693 de lei a fost numit Liviu Ilași, membru PNL și fost candidat la Senat din partea acestui partid.

Suprataxa pe salarii peste 4000 de lei, disputată în USL

„Trăim într-o țară specială. Se mânâncă o pâine foarte albă la stat”, a comentat premierul Victor Ponta în ședința de Guvern, adăugând că nu se referă la managerii privați. Ponta a dat însă exemple și din autoritățile subordonate Parlamentului.

„Mă îndoiesc că vreun bancher lua în România 188.000 de lei pe lună, cum se câștiga la Asigurări (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, n.r.) 80.000 la CNVM (Comisia Națională pentru Valori Mobiliare. n.r.) sau 62.000 la Pensii private (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, n.r.). E greu în lumea privată să câștigi ca la stat.”, a spus premierul.

Ponta a scos lista salariilor din energie la câteva zile după ce liberalii i-au respins ideea de suprataxare a veniturilor de la stat mai mari de 4.000 de lei. Taxa de 10% urma să se aplice, așa cum arata ea în planurile primului-ministru, pentru diferența dintre salariul încasat și suma de 4.000 de lei. Chiar dacă liberalii au blocat inițiativa explicând că impactul bugetar al unei astfel de taxe este minim, Ponta nu a renunțat la idee. „Ne mai gândim”, a spus el la plecarea de la ședința USL. În ședința de Guvern de azi, a reluat ideea. „Poate reușiți, domnul ministru Chițoiu și domnul ministru Niță, să vedem ce facem cu acești săraci de directori. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiți, chiar dacă, sigur, sindicaliștii am văzut că luptă pentru acești directori. Îi înțeleg și de ce, la banii ăștia aș lupta și eu!”, a spus Ponta.

O taxă de solidaritate de 10% pe salariile bugetarilor de peste 4.000 lei ar aduce venituri suplimentare de doar 10 milioane lei, la buget, iar, dacă s-ar aplica pe toate salariile, inclusiv din zona privată, și pensiile peste 4.000 lei, suma ar ajunge la circa 200 milioane lei, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale. În cazul aplicării taxei doar pentru bugetarii cu salarii de peste 5.000 de lei, veniturile suplimentare s-ar cifra la circa 5 milioane de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului