A doua rundă de consultări pe tema situației în justiție: Iohannis se va întâlni, vineri, cu delagația PSD

Redactor:
Ana Petrescu
A doua rundă de consultări pe tema situației în justiție: Iohannis se va întâlni, vineri, cu delagația PSD
Președintele Klaus Iohannis va avea consultări, vineri, de la ora 11.00, cu social-democrații pe tema situației în justiție. Liviu Dragnea a anunțat că delegația PSD va fi formată din trei persoane, însă el nu va merge la Palatul Cotroceni ca să discute cu șeful statului pe acest subiect.

În aceeași zi au fost invitați și reprezentanții ALDE, însă președintele partidului Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că membrii formațiunii nu vor participa la discuții, motivând că i se pare deplasat să meargă la consultări depsre justiție când Iohannis nu vrea să îl revoce pe procurorul general Augustin Lazăr.

„Chiar dacă nu am mari așteptări de la domnul Iohannis asta nu înseamnă că noi nu trebuie să avem principii. Mi se pare complet deplasat să mergem să discutăm despre justiție când unul dintre diriguitorii ei se dovedește un zelos fost procuror comunist care nu a ezitat să-și clădească cariera pe lacrimile și suferințele deținutilor politici. (…) Aș vrea să cred că cele câteva zeci de dosare pe care domnul Lazăr i le-a închis domnului Iohannis nu sunt motivul pentru care acesta din urmă nu ia decizia revocării procurorului general. Cum la fel aș vrea să cred că domnul Iohannis nu este șantajat de domnul Lazăr cu dosarul soției domnului președinte”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-un interviu acordat, luni, MEDIAFAX.

Șeful statului a avut consultări, joi, cu PNL, USR, PMP, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale.

Ludovic Orban a declarat, după consultările cu președintele Klaus Iohannis pe tema situației în justiție, că liberalii vor garanta românilor că voința exprimată la referendum va presupune obligația PNL de a o transpune în Constituție și legislație.

Președintele USR Dan Barna, a afirmat, joi, după discuțiile cu șeful statului, că cele două întrebări la referendumul din 26 mai sunt foarte apropiate de temele deja transmise Parlamentului. La rândul său, liderul PMP Eugen Tomac a anunțat că delegația partidului i-a propus lui Iohannis trei teme din care ar putea alege una pe care s-o includă ca întrebare la referendum, și anume un număr de 300 de aleși, eliminarea pensiilor speciale și revenirea la alegerea în două tururi a primarilor.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a spus că partidul său susține eliminarea ordonanțelor de urgență din legiferearea Guvernului, cu excepția situațiilor de criză, catastrofă sau război.

În schimb, liderul grupului parlamentar al minorităților, Varujan Pambuccian, a explicat, ulterior consultărilor, că există organizații de minorități care susțin referendumul pe justiție de pe 26 mai, unele care nu s-au exprimat, dar există și organizații care nu susțin. El a adăugat că trendul general este de susținere.

La finalul consultărilor de joi, șeful statului a anunțat că PNL, USR, PMP, UDMR și minoritățile naționale au îmbrățișat ideea referendumului. El a mai precizat că va spune care sunt întrebările de la referendum, după răspunsul Parlamentului.

Pe 1 aprilie, Klaus Iohannis a anunțat că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient și mai puternic”.

La patru zile distanță, șeful statului a spus că cele două teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes național care urmează să fie puse în discuție la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție și interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Alegeri locale 2020. Câți români au VOTAT până la această oră. Au apărut primele date!
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 8.00. Avem primele date!
Horoscopul zilei! Se învârte roata pentru aceste zodii
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide