A început marea bălăcăreală electorală. Ce mesaje își transmit candidații la locale. „E ca o vulpe nesătulă, cum vede o găină, cum sare pe ea”

Publicat: 11/05/2012, 20:58
Actualizat: 12/05/2012, 19:10

Astăzi începe oficial campania electorală, candidații la primăriile locale fiind pregătiți de mai mult timp pentru lupta care se va da în luna următoare, până la alegeri. Toți se declară încrezători și gata de bătălie.

Gândul a luat pulsul la începutul campaniei stând de vorbă cu mai mulți candidați la primării și cerându-le să-și prezinte oferta la pachet cu un mesaj pentru contracandidați.

Gyorgy Frunda, candidat primăria Târgu Mureș: Uitați-vă la mine, avantajul sunt chiar eu

Deși spune că nu va fi o campanie dură, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, candidat la primăria Târgu Mureș, susține că îi va provoca pe toți la dezbateri publice pentru a da explicații în fața oamenilor, mai ales pe actualul primar, Dorin Florea.

„Vreau să mă lupt în principiu cu primarul Florea. Nu mi-e frică de el, dar cred că voturile finale se vor centraliza pe mine și pe el. Îl provoc la dezbateri publice și televizate”, a declarat pentru gândul senatorul.

Candidatul UDMR promite mureșenilor „o schimbare în bine, o viață decentă și transparență”, susținând că primarul Florea nu a dat dovadă de așa ceva. Mai mult, singurul plan pentru campania electorală este să câștige. „Am un singur scop: să câștig. Vor fi și surprize, am câteva strategii complexe. Evident că vreau să câștig, aș fi ipocrit dacă i-aș dori lui Florea să câștige el”, a mai spus Frunda.

Gyorgy Frunda, în Senat cu mărțișoare pentru colege

Mai mult, candidatul UDMR crede că mureșenii îl vor vota pe el pentru simpla prezență. „Uitați-vă la mine și uitați-vă la el, avantajul sunt chiar eu”, a conchis el.

Pe de altă parte, contracandidatul Florea s-a arătat iritat de provocarea lui Frunda și a spus că nu va răspunde la așa ceva. „Eu voi avea dezbateri doar cu cetățenii mei, nu mă interesează părerea lui. Dacă deschidea ușa primăriei în ultimii 4 ani să se intereseze de problemele târg-mureșenilor, atunci mai mergea. Nu mi-e frică de el”, a spus Florea, contactat de gândul.

Plecat la luptă sub sloganul „Dorin Florea merge mai departe”, actualul primar se bazează pe activitatea sa din ultimii patru ani de mandat, așteptând evaluarea cetățenilor în ziua votului. „Aștept nota locuitorilor pe ce-am făcut. Sunt cunoscut, nu-mi mai trebuie altceva”, a punctat el.

Daniel Oajdea, candidat primăria Iași: „Nichita e ca o vulpe nesătulă, cum vede o găină, cum sare pe ea”

Dacă la Târgu Mureș situația este mai clară, bătălia ducându-se între Dorin Florea și Gyorgy Frunda, la Iași lupta este ceva mai crâncenă, mai ales că fiecare candidat se declară încrezător în forțele proprii. Daniel Oajdea, cel care se luptă pentru primăria Iași pe listele PP-DD, mizează pe programul său de guvernare locală, susținând că este „cel mai bun”.

„Am cea mai bună echipă, am cel mai bun program și sunt sigur că o să câștig”, a declarat Oajdea, contactat de gândul, adăugând că va organiza întâlniri regulate cu alegătorii ca să le explice și să aleagă în cunoștință de cauză.

Mai mult, candidatul PP-DD a criticat activitatea primarului în funcție, Gheorghe Nichita, spunând că are de dat multe explicații oamenilor și spunând că este neserios. „Nu pot să nu-l critic. Ăsta joacă rol de bocitoare, se plânge mereu. Nichita trebuie să plece cât mai repede. E ca o vulpe nesătulă, cum vede o găină, cum sare pe ea”, a comentat Daniel Oajdea, adăugând că mizează pe incompetența primarului Nichita.

În ce privește mesajul transmis celorlați candidați, acesta le-a urat succes la toți, mai ales în prezentarea programului, însă nu fără a le mai tăia din avânt. „Aveți dreptul să sperați, dar să știți că tot eu o să câștig”, i-a avertizat el.

Daniel Oajdea, în timpul unui discurs

Un contracandidat de-al său, Nicușor Păduraru, care este susținut de PDL pentru primăria municipiului Iași, mizează pe o „campanie la firul ierbii”, cu întâlniri directe cu oamenii, „non-stop, de dimineață până seara”. Pedelistul crede că are un mare avantaj față de ceilalți candidați.

„Vreau o țară normală, nu una autistă. Eu nu mă duc să-i întreb ce nevoi au, eu le ofer soluții. Am o pregătire profesională care mă califică, sunt integru, nu am nicio pată. Sunt unul dintre bloggerii activi și așa mesajul meu ajunge direct și nefiltrat la oameni”, a spus acesta, contactat de gândul.

Nicușor Păduraru, de Ziua Jandarmeriei

Referitor la contracandidații săi, Nicușor Păduraru deja le-a pus o etichetă. „Îl știu pe Tudor Ciuhodaru de mai mulți ani. Prefer să rămână în continuare la Urgențe, că oamenii au mai multă nevoie de el la spital decât la primărie. Iar Oajdea…Oajdea e de domeniul senzaționalului”, a adăugat candidatul PDL.

Peter Eckstein Kovacs, candidat la primăria Cluj:” Mă las și de fumat pentru primărie”

După ce și-a dat demisia de la Guvernul României, iar isteria plecărilor din PDL a început, planurile pentru Emil Boc s-au rezumat la două cuvinte: Primăria Cluj. Îl va avea ca adversar pe liberalul Marius Nicoară.

Deși s-a declarat mulțumit de faptul că are un contracandidat puternic, iar clujenii vor avea de unde să aleagă, Nicoară l-a atacat pe Emil Boc, mai ales pentru perioada în care a fost premier. „Boc a tăiat foarte mult, de unde a putut. Eu am făcut dezbateri publice, Boc nu. PDL în loc să facă o bijuterie de oraș, l-a umplut de corupție”, a declarat el, pentru gândul. Candidatul PNL a recunoscut faptul că punctul lui forte este faptul că USL-ul a venit la guvernare, bazându-se că astfel va putea îndeplini mai ușor proiectele promise.

Mai mult, Nicoară a pus accent pe programul său și pe proiectele de dezvoltare a Clujului, dar și pe mandatul său de președinte al Consiliului Județean Cluj. „Am condus CJ Cluj în 2004-2008 și am realizările mele. Am dus Clujul pe locul I și clujenii știu asta. Boc ce-a făcut? Boc să se ducă să le dea explicații oamenilor, că are de unde”, a mai spus el, subliniind faptul că este „născut și crescut în Cluj”.

Candidatul care și-a anunțat cea mai inventivă campania, având deja deschisă o „farmacie electorală”, unde va primi clujenii în audiențe , UDMR-istul Peter Eckstein Kovacs, mizează pe originalitate și nu pe o campanie plină de flyere și afișe. „Nu fac o campanie grasă, că n-am bani. Fac o campanie bună ca varza a la Cluj”, a declarat pentru gândul Kovacs. Pe lângă promisiunile făcute în programul său dacă va fi ales primar, udemeristul a mai promis ceva cetățenilor. „Dacă cineva se înscrie în audiențe și în două săptămâni nu-l primesc, îl despăgubesc material”, a mai zis el.

Afișul electoral de la alegerile parlamentare din 2008

Sub sloganul „Un cetățean devotat”, Kovacs cere votul clujenilor „cu mare drag”, promițând că se lasă chiar și de fumat dacă va fi ales primar, adăugând că nu va pleca niciodată din Cluj. „Nu voi pleca nicăieri. Așa le zic și celorlalți: alege o cale și ține-te de ea”, a încheiat el.

În bătălia pentru câștigarea Clujului s-a înscris și deputatul independent Mircia Giurgiu, anunțând și el o campanie mai modestă, concentrată pe contactul cu oamenii. „O să merg în piețe, o să merg mult cu mijloacele de transport în comun, să vorbesc cu cât mai mulți oameni. O să am și câteva afișe, dar nu multe”. Cu mesjaul de campanie „Pensii și salarii tăiate, clujenii merită mai mult”, Giurgiu pleacă la luptă cu speranțe, fiind ușor îngrijorat de șansele contracandidaților săi. „La Boc șansele sunt reduse, că a făcut destule rele, nici n-ar mai avea ce și de unde să mai taie. Dar eu fiind independent, vă dați seama că mi-e mai greu să mă lupt cu partidele mari”, a spus el, contactat de gândul.

De asemenea, Mircia Giurgiu a promis clujenilor, pe lângă proiectele sociale și de infrastructură, că va fi un om serios. „O să țin cont de părerile clujenilor, suntem o echipă serioasă. N-o să mai fie clici și grupuri de interese, că se poate și fără furturi”, a mai spus el.

Antonie Solomon, candidat la primăria Craiova: „N-o să lipsesc afișe, îi las pe alții să-și pună fețele zâmbitoare pe pereți”

Nici la Craiova oamenii nu vor avea de făcut o decizie ușoară.Actualul primar, Antonie Solomon, pornește la luptă cu mesajul „Iubesc Craiova”, având-o ca adversar pe Lia Olguța Vasilescu. Deși nu a atacat-o în mod direct, Solomon s-a mulțumit să spună că ea este un candidat-turist.

„După cum știți, noi toți vrem să facem din Craiova un oraș turistic. Deja avem printre noi o turistă care umblă pe aici și vrea la primărie”, a spus progresistul, contactat de gândul. De asemenea, el i-a transmis și un mesaj: „Bine ai venit în Craiova!”.

Antonie Solomon a anunțat că nu va face o campanie obișnuită, așa cum fac toți. Chiar dacă a promis și el craiovenilor că va finaliza mai multe proiecte din fonduri europene, că le va face alt stadion și un spital municipal, primarul Craiovei nu vrea să apeleze la afișele electorale. „Nu promit lucruri spectaculoase, că eu sunt cu picioarele pe pământ, nu ca alții. Eu o să fiu mai discret și n-o să lipsesc afișe, îi las pe alții să-și pună fețele zâmbitoare pe pereți. Mă bazez pe craiovenii mei”, a spus el.

De cealaltă parte, Lia Olguța Vasilescu a anunțat că la lansarea candidaturii sale, pe 14 mai, îl va aduce pe artistul Goran Bregovici pentru concerta pentru susținerea ei la primăria Craiovei. „Am spus că dacă tot aducem lăutari, măcar să fie unii de calibru. Cred că s-au săturat oamenii să îl vadă pe Mâțu (n.r. – Petrică Mâțu Stoian). Accesul la concert se face pe bază de invitații, iar colegii mei împart în oraș”, a spus Olguța Vasilescu într-o conferință de presă, adăugând că la concert va fi prezent și primarul Constanței, Radu Mazăre.

Cât pot cheltui partidele pentru candidați

Când vine vorba despre cheltuielile de campanie, cei mai mulți bani pentru perioada electorală pot fi cheltuiți de candidații la Primăria Capitalei. Potrivit legii, aceștia au o limită de 10.000 de salarii minime brute pe țară, ceea ce ar însemna 7.000.000 de lei. Un plafon de 2.500 de salarii, adică 1.750.000 de lei este stabilit pentru fiecare candidat la funcția de
primar al unui sector ori al unui municipiu sau oraș. Primarii de comune sau candidații la funcția de consilier local în consiliile municipiilor reședință de județ și în consiliile sectoarelor pot încadra cheltuielile în 30 de salarii minime, respectiv 21.000 de lei fiecare, în vreme ce limita pentru consilierii județeni sau în CGMB este de 50 de salarii minime brute fiecare, respectiv 35.000 de lei. 25 de salarii minime brute pe țară, 17.500 de lei, este limita legală pentru fiecare candidat la funcția de consilier local în consiliile municipiilor și orașelor, în vreme ce pentru fiecare candidat la funcția de consilier local în consiliile comunale este o limită de 20 de salarii, respectiv 14.000 de lei. Pentru un candidat la primăria unei comune legea prevede o limită a cheltuielilor reprezentând valoarea a 30 de salarii minime brute, respectiv 21.000 de lei.

La localele din 2008, PDL, PSD și PNL au avut potrivit raportărilor cheltuieli mult mai mari decât veniturile de campanie. Astfel, pedeliștii au rămas cu datorii de un milion de euro, cheltuind 7,5 milioane, la venituri de 6,5 milioane. PSD a rămas cu facturi neachitate de 2,5 milioane de euro, având venituri de 4,7 milioane și cheltuieli de 7,2 milioane de euro. Liberalii au rămas cu datorii de 200 de mii de euro, având declarate venituri de 4,9 milioane și cheltuieli de 5,1 milioane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier