Prima pagină » Știri politice » Absolvenții, cadrele didactice din SNSPA și mai multe ONG-uri contestă nominalizarea lui Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace

Absolvenții, cadrele didactice din SNSPA și mai multe ONG-uri contestă nominalizarea lui Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace

Absolvenții, cadrele didactice din SNSPA și mai multe ONG-uri contestă nominalizarea lui Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace

O scrisoare deschisă semnată de peste 70 de absolvenți și cadre didactice ale Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), alături de mai multe organizații non-guvernamentale, contestă decizia Senatului universității pentru nominalizarea lui Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace.

„Prin această scrisoare deschisă, în calitate de membri ai comunității alumni ai SNSPA, dar și ca susținători ai valorilor democratice, păcii și drepturilor omului, ne afirmăm stupoarea, profunda indignare și disocierea față de această decizie, pe care o considerăm contrară principiilor fundamentale statuate în Carta SNSPA și promovate, în alte contexte, de către universitate și majoritatea covârșitoare a membrilor săi”, se arată în document.

Semnatarii subliniază, de asemenea, lipsa unei consultări extinse la nivelul comunității universitare.

„Dacă în urma unei evaluări a parcursului diplomatic a lui Donald Trump există o dorință a unui rector sau a unei persoane eligibile conform listei de mai sus de a-l nominaliza pe acesta la Premiul Nobel pentru Pace este, desigur, liber să o facă, însă considerăm că demersul unei universități în acest sens nu este nici regulamentar și nici legitim fără o consultare de amploare a comunității universitare, comunitate din care fac parte atât actualii studenți, cadrele didactice, staff-ul administrativ precum și membrii alumni ai acesteia. Cum nicio astfel de consultare nu a avut loc, solicităm retragerea inițiativei SNSPA de a-l nominaliza pe Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace”.

Printre semnatarii scrisorii se numără profesori și cercetători precum Oana Băluță, Alina Dragolea, Andreea Gheba, Sebastian Țoc și Bogdan Florian.

De asemenea, mai mulți profesori ai Universității din București s-au solidarizat demersului, printre care Claudiu Tufiș, Ionela Băluță și Alexandru Volacu.

Inițiativa este susținută și de mai multe ONG-uri, printre care CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul pentru Inovare Publică, Asociația Politeia, Centrul Filia, Asociația București, Asociația Feminism România, Asociația Plural, Asociașia Iscoada.

Scrisoarea deschisă poate fi consultată – AICI

Și comunitatea Declic a inițiat o petiție publică – AICI

Cum argumentează SNSPA nominalizarea?

Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a hotărât, joi, declanșarea procedurilor pentru nominalizarea lui Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Unul dintre argumentele aduse de SNSPA reprezintă „rolul președintelui Donald Trump în facilitarea soluțiilor diplomatice pentru încetarea conflictului din Ucraina”.

„Această decizie vine ca o recunoaștere a eforturilor susținute ale președintelui Donald Trump în promovarea păcii și stabilității în regiuni marcate de tensiuni globale. Printre inițiativele diplomatice care au stat la baza acestei nominalizări se numără acțiunile sale pentru detensionarea situației din Gaza, demersurile inovatoare pentru a încheia o pace justă în Ucraina, precum și preocuparea permanentă pentru a menține echilibrul între principalii actori geopolitici, la nivel mondial. Ca instituție de învățământ superior cu un puternic angajament față de valorile democratice și dreptul internațional, SNSPA consideră esențial să susțină liderii care contribuie la pacea globală”, se arată în comunicatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Amintim că Donald Trump, a cerut, miercuri seară, Rusiei să accepte armistițiul cu Ucraina, transmițând că oficiali americani merg la Moscova pentru discuții și avertizând că situația este ”foarte gravă”, putând conduce la război mondial. Kremlinul a refuzat armistițiul de 30 de zile. (detalii AICI)

Foto: Andreea Alexandru – Mediafax


CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și