ACL îi cere lui Ponta să-și dea demisia de la Guvern și să anunțe retragerea de la prezidențiale

ACL îi cere lui Ponta să-și dea demisia de la Guvern și să anunțe retragerea de la prezidențiale
Publicat: 21/10/2014, 14:52
Actualizat: 21/10/2014, 18:27

„Dat fiind faptul că ACL constată că PSD este confruntat cu un val de cazuri de suspiciuni de corupție în rândul oamenilor săi de încredere, îi solicităm lui Victor Ponta, foarte clar, foarte ferm, să-și dea demisia din calitatea de prim-ministru al României și să renunțe la candidatura pentru Președinția României. ACL consideră că este necesar ca un semn de respect față de societatea românească, și ca un minim de bun simț pe care premierul ar trebui să-l mai aibă”, a declarat Gorghiu.

Ea a menționat că luni și marți au fost prezentate două „dovezi de împiedicare a justiției” prin faptul că în plenul Camerei Deputaților nu s-a putut încuviința arestarea preventivă a deputatului Ion Diniță, iar în Comisia juridică a fost amânată, marți, decizia în cazul deputatului Ioan Adam.

„Au fost abordări din partea PSD care nu au niciun fel de legătură cu statul de drept și cu libertatea ca justiția să-și facă treaba. Vorbesc de tergiversarea unor solicitări venite din partea DNA, cu privire la doi deputați pe care PSD cu mare încăpățânare îi protejează”, a declarat Gorghiu.

Purtătorul de cuvânt al PNL a menționat că nu susține că parlamentarii în cauză nu se bucură de prezumția de nevinovăție, însă Camera Deputaților doar „facilitează” ca solicitările DNA să ajungă în fața unei instanțe competente.

De asemenea, ea a menționat că PSD „blochează sistemul de justiție” prin cazurile tergiversate atât la Camera Deputaților, cât și la Senat.

„În condițiile în care Victor Ponta este înconjurat de o mulțime de oameni care sunt suspectați de DNA, de constituirea unei adevărate rețele infracționale care săvârșește grave fapte de corupție, îi solicităm lui Victor Ponta să-și dea demisia pentru a nu afecta și mai mult imaginea României. Să nu sfideze justiția și să vină la vot, atunci când votul pe solicitările privitoare la parlamentarii PSD se vor desfășura în Parlament”, a mai afirmat Gorghiu.

Purtătorul de cuvânt al PNL i-a mai solicitat președintelui PSD să-și convingă colegii să voteze la vedere în favoarea solicitărilor formulate de procurori și să asigure prezența la ședința de plen.

„Faptul că PSD este în continuare un partid nereformat și corupt poate afecta șansele României de a rămâne un stat de drept (…) Astăzi îi cer lui Victor Ponta să-i convingă pe ceilalți parlamentari ai PSD să facă același gest pe care l-a făcut Hrebenciuc, un gest de normalitate, și anume să-i pună și pe Ecaterina Andronescu și pe deputatul Adam și pe ceilalți să-și dea demisia”, a precizat Gorghiu.

Întrebată cum crede că ar putea să renunțe Ponta la candidatura la alegerile prezidențiale, Gorghiu a spus: „O candidatură nu ține doar de o hârtie, în general ține de un gest politic pe care îl faci. Victor Ponta poate să anunțe următorul lucru: «Eu am o dificultate majoră în a fi un candidat credibil care sprijină justiția, pentru că în spatele meu sunt zeci de pesediști suspectați de corupție. Astăzi, de exemplu, am săvârșit una dintre cele mai mari ingerințe în justiție spunând în declarațiile către presă că domnul Șova nu trebuie arestat, pentru că dânsul a vrut doar, nu știu ce a vrut, să fie președinte de partid». Dar textual, premierul și candidatul la președinție a spus foarte clar cine trebuie arestat sau nu trebuie arestat în România”.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirmă că o persoană nu era arestată nici în perioada comunismului de către procurori dacă dorea să fie șef la partid, iar sancțiuni trebuie aplicate acelora care încalcă legea, dar că, altfel, nu spune DNA cine să fie ales președinte al unui partid.

Senatorul PSD Dan Șova este urmărit penal pentru trafic de influență, după ce ar fi acceptat, la solicitarea deputatului Viorel Hrebenciuc, să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse, pentru ca deputatul să nu execute o eventuală condamnare, potrivit DNA.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis colegului său din PSD, în schimbul intervențiilor sale, că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidați.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, pentru care DNA a cerut încuviințarea arestării preventive în două dosare, a demisionat din Parlament. Demisia lui Viorel Hrebenciuc din postul de deputat și, automat, din funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților va deveni efectivă lunea viitoare, odată cu anunțul care se va face în acest sens în plenul acestui for legislativ, au precizat, marți, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare.

Comisia juridică va solicita Biroului Permanent să clarifice cu celeritate dacă Viorel Hrebenciuc mai este deputat, a declarat, marți, președintele comisiei, Bogdan Ciucă, arătând că acesta este motivul pentru care a fost amânată decizia în cazurile Hrebenciuc și Ioan Adam.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Fraude la cumpărăturile online. Cum trebuie să ne protejăm datele
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto