Acuzații grave: De unde sunt banii de elicopter ai lui Dăncilă? De unde au bani partidele? Nu de la români?

Acuzații grave: De unde sunt banii de elicopter ai lui Dăncilă? De unde au bani partidele? Nu de la români?
Publicat: 19/08/2019, 13:25

„De unde sunt banii de elicopter ai doamnei prim-ministru? Zilele trecute, ni s-a mai arătat o dată diferența între conducătorii politici și plătitorii de taxe și impozite. În timp ce noi facem ore în trafic, doamna prim-ministru a luat elicopterul pentru turneul ei. Ne-au luat banii ca să facă drumuri și autostrăzi și nu ne-au făcut nimic. În 2014 au introdus chiar taxe noi (supra-acciza) pentru a construi autostrăzi. Nu au făcut nimic. Noi am rămas cu taxele, ei au rămas cu banii pe care i-au spart pe pensii speciale și salarii. Dar cel mai îngrijorător este felul cum a ales prim-ministrul să explice faptul că a mers cu elicopterul. A răspuns foarte calm că banii pentru elicopter sunt privați pentru că au venit de la partid, nu de la bugetul de stat. Dacă sunt bani privați ce ne interesează cum sunt cheltuiți? Aș fi tins să fiu de acord cu doamna prim-ministru dacă într-adevăr erau bani privați. Problema tocmai acolo este, că nu sunt deloc”, a scris, luni, pe Facebook, deputatul USR Claudiu Năsui.

Deputatul USR a adăugat că partidele au bani de la românii care plătesc taxe și impozite către stat.

„De unde au bani partidele? Nu cumva tot din banii noștri? Un român mediu plătește o groază de taxe și impozite: 45% din salariu la stat, din ce rămâne mai plătește TVA și accize la ce mai cumpără. Din banii aceștia tot mai mulți au luat calea partidelor. Dacă în 2016 subvenția pentru partide ne costa 16 milioane de lei, acum a ajuns să ne coste 269 de milioane de lei. Politicienii se fac că nu știu, însă banii de partid tot din banii noștri provin. Mai grav, PSD a explodat subvenția de stat a partidelor. Parlamentul României a votat o lege prin care suma alocată de la bugetul de stat pentru partidele politice a sărit de la maximum 0.04% din veniturile bugetului de stat, la minimum 0.01% din PIB. Adică finanțarea care înainte era maximă a devenit minimă și s-a mai și înmulțit de câteva ori”, a adăugat Năsui.

Năsui a afirmat că subvențiile pentru partide s-au dublat în 2017, față de 2016.

„Astfel, dacă în 2016 partidele primeau undeva la 16 milioane de lei de la bugetul de stat, în 2017 suma s-a aproape dublat, ajungând la 30 de milioane de lei. În 2018, în urma modificării legislative, peste 170 de milioane de lei au ajuns la partide, ca în 2019 să fie programate 269 de milioane de lei în subvenții pentru partide. Chiar luna aceasta, August 2019, când doamna premier s-a plimbat cu elicopterul în Moldova, PSD a primit peste 11 milioane de lei din bani publici, însumând peste 50% din subvențiile acordate în luna curentă. Astfel, banii aceia de la partid nu sunt altceva decât banii noștri din taxe și impozite care merg în luxul politicienilor”, a conchis deputatul USR.

Reacția vine în contextul în care Viorica Dăncilă a declarat că a venit cu elicopterul la Iași și că pentru a putea ajunge în fiecare județ trebuie să apeleze și la acest mijloc de transport. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că elicopterul este plătit din fondurile partidului.