ACUZAȚII. PSD, atac dur la adresa lui Iohannis: „A minimalizat, discreditat sau ignorat toate evenimentele semnificative care au determinat înfăptuirea celui mai înalt ideal al românilor”

ACUZAȚII. PSD, atac dur la adresa lui Iohannis: „A minimalizat, discreditat sau ignorat toate evenimentele semnificative care au determinat înfăptuirea celui mai înalt ideal al românilor”
ECONOMIE. Iohannis a discutat cu președintele Consiliului European despre Planul de redresare economică / Sursă Foto: Hepta
Publicat: 05/06/2020, 18:45
Actualizat: 05/06/2020, 18:49

PSD îl acuză pe preşedintele că are o atitudine perseverent anti-românească, fiindcă discreditează şi ignoră evenimente semnificative care au dus la întregirea României Mari. PSD consider sesizarea preşedintelui la CCR un „înscris jenant” şi spun că istoria României nu poate fi umilită.

La doar o zi după împlinirea a o sută de ani de la unul dintre cele mai importante evenimente din istoria României în secolul XX, domnul Iohannis comite gestul care certifică faptul că avem de a face cu o conduită perseverent anti-românească. Gesturile de care am amintit nu au fost întâmplări şi nici simple inacţiuni. Conştient şi intenţionat, domnul Iohannis a minimalizat, discreditat sau ignorat toate evenimentele semnificative care, în urmă cu o sută de ani, au determinat înfăptuirea celui mai înalt ideal al românilor, România Mare – intrarea României în Primul război mondial, pentru eliberarea Transilvaniei (1916), istoricele bătălii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz (1917), exprimarea voinţei populare de unire cu România de la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia (1918), eliberarea Ungariei de pericolul bolşevic (1919) şi încheierea Tratatului de la Trianon (1920)”, au transmis social-democraţii, printr-un comunicat de presă.

PSD, acuzații și la adresa premierului şi ministrului Afacerilor Externe

Ei critică şi atitudinea premierului şi ministrului Afacerilor Externe faţă de declaraţiile şi acţiunile din interiorul şi din exteriorul ţării „menite să discrediteze evenimentul şi să consacre conotaţii negative ale Tratatului”.

PSD acuză şi de întârzierea promulgării, „care a făcut ca legea adoptată de Parlament să nu intre în vigoare înainte de momentul aniversar al Centenarului”.

Ei califică transmisă de preşedinte Curţii Constituţionale drept „un înscris jenant ce nu merită a fi comentat pe fond” şi afirmă că istoria României nu poate fi umilită sau discreditată.

„Este doar instrumentul unei ruşinoase acţiuni de întârziere a consacrării normative a zilei de 4 Iunie ca „Ziua Tratatului de la Trianon”. Mai devreme dau mai târziu, dreptate se va face. Iar meschinii politruci se vor reîntoarce în anonimatul ruşinii”, mai spun ei.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat vineri Curtea Constituţională cu privire la Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, susţinând că o asemenea sferă de reglementare este de esenţa unei simple declaraţii a Parlamentului, a unui anunţ, fără caracter normativ.

Klaus Iohannis, despre declararea zilei de 4 iunie „Ziua Tratatului de la Trianon”

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat, vineri, la Curtea Constituţională, Legea pentru declararea zilei de 4 iunie „Ziua Tratatului de la Trianon”.

În cazul legii supuse controlului de constituționalitate, se poate observa că dispozițiile conținute și, în mod special, cele care ar trebui să constituie obiectul de reglementare, au un caracter pur declarativ, deoarece acestea nu sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relații sociale și de specificul acestuia, ci sunt, mai degrabă, generate de dorința, de a prestabili, fără echivoc și într-un singur caz, declararea zilei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon. Or, de esența unei legi, ca act juridic al Parlamentului, este însuși caracterul normativ al acesteia, iar nu unul eminamente declarativ, lipsit de efecte juridice”, se arată în sesizarea președintelui.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. E femeia potrivită". Robi, dezvăluiri sincere în fața...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Adevărul despre SERVICE-URILE AUTO. Ce trebuie să știe cei care își duc mașina la reparat
Decizie greu de înțeles la PRO TV. E vizată una dintre cele mai urmărite emisiuni
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Nu le doresc nici dușmanilor mei să treacă prin ce-am trecut eu”. Maria Ciobanu dezvăluie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Un fizician susține că Universul nu are nevoie de materie întunecată pentru a exista