Adrian Năstase: E nevoie de un efort mare de pregătire a clasei politice și de revenirea la votul pe liste

Adrian Năstase: E nevoie de un efort mare de pregătire a clasei politice și de revenirea la votul pe liste
Publicat: 16/05/2013, 23:58
Actualizat: 27/03/2019, 03:06

Adrian Năstase afirmă că îi este „teamă” că e nevoie de un efort foarte mare de pregătire politică a celor care formează elita politică și că va fi nevoie de regândirea sistemului, în care unul dintre elementele importante va fi revenirea la votul pe liste, cel uninominal fiind „o catastrofă”.

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, joi, într-o conferință de presă la Reghin, unde și-a lansat volumele „Blog”n roll” și „Exerciții de libertate”, că mesajele celor care formează elita politică a țării țin de însăși calitatea acestor persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Năstase susține că îi este „teamă” că e nevoie de un efort foarte mare de pregătire politică a acestora și că va fi nevoie de regândirea sistemului politic, în care unul dintre elementele importante va fi revenirea la votul pe liste, întrucât „votul uninominal a fost o catastrofă”.

„Eu cred că problema mesajelor este legată în mare măsură de calitatea elitei politice și mi-e teamă, așa cum am văzut echipele noi în Parlament, chiar de oameni tineri, că e nevoie de un efort foarte mare de pregătire politică. Am scris la un moment dat – sau, nu știu, am vorbit la un moment dat într-un interviu despre elita politică sau oamenii politici care au avut rădăcinile, sub aspectul formării, înainte de 1989. Cu lucrurile rele inerente, dar și unele lucruri bune: cultură generală, o anumită experiență profesională pe anumite domenii. Va fi nevoie, cred, de o regândire a acestui sistem și cred că unul dintre elementele importante va fi revenirea la votul pe liste. Votul uninominal a fost o catastrofă, eu am spus lucrul acesta, în final înțeleg că și Traian Băsescu, care l-a promovat, și alții au acceptat că a fost o foarte mare greșeală”, a spus Năstase.

El a adăugat că, în mod practic, s-au pierdut câțiva ani „cu această formulă” a votului uninominal, în care în mod evident partidele n-au mai putut să-și formeze oameni pentru anumite tipuri de dezbateri.

Totodată, Năstase a îndemnat presa să studieze calificarea celor care compun comisiile de specialitate din Parlament.

„Luați componența comisiilor din Parlament în momentul de față. Uitați-vă câți profesori de drept sunt la Comisia juridică, câți diplomați sunt în Comisia de politică externă, câți militari sunt în Comisia pentru apărare… era să spun câți ofițeri sunt în Comisia SRI. Dar n-am să pun întrebarea aceasta”, a spus Năstase.

El a adăugat că atunci când sistemul este gândit pentru votul pe liste partidele întocmesc listele fiind atente ca în prima parte a acestora să fie oameni de specialitate pentru comisiile din Parlament.

„Îmi pun și un diplomat și un profesor de la Drept care să meargă la comisia aceea… vedeți bine că forța de presiune, de decizie, a Parlamentului a scăzut foarte mult. După părerea mea, cel mai puternic Parlament la noi a fost în perioada 1992-1996 – bun, și pentru că președintele Camerei Deputaților era remarcabil. Dar era o echipă extraordinar de puternică – și din opoziție, și de la putere. Deci aș spune că lucrul acesta este important”, a spus Năstase.

Întrebat dacă, în opinia sa, sistemul politic din România, în 2013, este corupt, Adrian Năstase a comentat ironic unele declarații ale președintelui Traian Băsescu din urmă cu o zi.

„Cu sistemul din 2013, dacă este corupt sau nu, așa se pare. Dar înțeleg că nu ne ocupăm de el, că trebuie să ne ocupăm de Revoluție. Procurorii am înțeles că trebuie să se ocupe de ce s-a întâmplat acum 25 de ani – și după ce rezolvă cu Revoluția română, după aceea să treacă la Revoluția franceză, pentru că nici acolo nu s-au rezolvat unele dintre probleme”, a afirmat Năstase.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?