Adrian Năstase, „mirat” că i s-a retras viza de SUA: „Ți-ai terminat mandatul, nu mai ești util, pa!”

Adrian Năstase, „mirat că i s-a retras viza de SUA: „Ți-ai terminat mandatul, nu mai ești util, pa!
Publicat: 22/05/2015, 08:02

Cu o politică restrictivă a Departamentului de Stat american în ce-i privește pe cei condamnați pentru corupție, Adrian Năstase se declară mirat că i s-a retras viza pentru SUA, trecând condamnarea sa în registrul „chestiunii pixurilor din campania electorală”.

„Informația am dat-o eu, nu a apărut în presă. Eu am dat scrisoarea, ca să fie foarte clar. Lucrurile sunt foarte simple, în opinia mea. Ambasada americană la București are niște consilieri români anticorupție, de genul Laura Ștefan și alții legați de Monica Macovei, și alții. (…) Înainte ca acea condamnare să fie definitivă, am primit acea scrisoare de la consulul american. M-am mirat, vă spun foarte sincer, pentru că nu mi-am imaginat că această chestiune a pixurilor din campania electorală din România poate să fie o chestiune atât de importantă în Statele Unite, cu atât mai mult cu relația mea cu administrația americană în legătură cu conflictele din Irak de-a lungul anilor, colaborarea în legătură cu intrarea în NATO, și altele, consideram că sunt chestiuni destul de importante. Am învățat însă câteva lucruri și am scris într-o carte, care a fost menționată mai deveme, „Lumea, americanii și noi”, americanii și administrația americană nu au „foști prieteni”, ei au numai „actuali prieteni”. Ți-ai terminat mandatul, nu mai ești util, pa ! Deci, ăsta este mesajul care a apărut din acea scrisoare. Nu știu, se temeau americanii că voi merge și voi organiza acțiuni teroriste acolo”, a spus Năstase, citat de Agerpres.

Dosarele privind acordarea vizelor pentru SUA sunt confidențiale, potrivit legislației, arată Ambasada SUA, precizând, pentru MEDIAFAX, că Departamentul de Stat a descoperit că există cetățeni români care nu se califică pentru primirea vizei din cauza unor condamnări pentru activități infracționale.

„Dosarele privind acordarea vizelor sunt confidențiale, potrivit legislației Statelor Unite. Nu discutăm detaliile cazurilor individuale de evaluare privind vizele. Departamentul de Stat a descoperit că există unii cetățeni români care nu se califică pentru primirea vizei din cauza unor condamnări pentru activități infracționale, inclusiv pentru implicare în acte de corupție sau obținere de beneficii din corupție”, arată Ambasada SUA într-un răspuns transmis miercuri seară, la solicitarea MEDIAFAX de a furniza informații legate de oficiali și foști oficiali guvernamentali din România care nu au permisiunea să călătorească în SUA ca urmare a unor suspiciuni de corupție.

Brian Hoyt Yee, asistent adjunct al secretarului de Stat american, a declarat, în Congres, că există oficiali și foști oficiali guvernamentali din România și Bulgaria care nu au permisiunea să călătorească în SUA ca urmare a unor suspiciuni de corupție.

Yee a participat, marți, în Subcomisia pentru Europa și Eurasia din cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, la o discuție despre relațiile dintre Ungaria și SUA și despre situația din Ungaria.

Referindu-se la interdicția de intrare în SUA a unor oficiali ungari, unul dintre membrii subcomisiei l-a întrebat pe Brian Hoyt Yee dacă Washingtonul nu aplică un dublu standard în cazul Ungariei în comparație cu alte țări din Europa de Est, precum Bulgaria sau România.

„Nu există un dublu standard. Aplicăm aceleași standarde pentru toate țările”, a spus Yee.

Întrebat dacă sunt oficiali din România și Bulgaria care au interdicție de intrare în SUA, Brian Hoyt Yee a declarat: „Sunt oameni din cele două țări cărora le-am interzis să călătorească în SUA din cauza corupției”.

„Există oficiali și foști oficiali guvernamentali din România și Bulgaria care nu au permisiunea să călătorească în SUA ca urmare a unor suspiciuni de corupție”, a mai spus Yee.

Rugat să ofere o listă cu numele românilor și bulgarilor cu interdicție de a intra în SUA, Brian Hoyt Yee a precizat că nu poate face acest lucru.

„Nu pot să vă trimit o listă, vă pot trimite numărul (celor cu interdicție de intrare -.n.r.)”, a răspuns asistentul adjunct al secretarului de Stat.

Întrebat de ce nu poate furniza nume, Yee a spus: „Numele nu pot fi publicate. N-am publicat nici numele celor din Ungaria”.

Ministerul de Externe a precizat, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, că nu a fost informat în legătură cu interdicția aplicată unor cetățeni români de a intra în SUA, precizând că refuzurile de acordare a vizei de intrare în Statele Unite se comunică doar persoanelor vizate.

„Ministerul Afacerilor Externe nu a fost informat în legătură cu interdicția aplicată unor cetățeni români de a intra în SUA. În baza procedurilor specifice consulare și a legislației privind protecția datelor personale, eventualele refuzuri de acordare a vizei de intrare în SUA se comunică direct de Ambasada SUA doar persoanelor/cetățenilor români vizați, dacă există astfel de situații”, se arată în răspunsul MAE.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că nu are informații potrivit cărora oficiali guvernamentali ar avea interdicție de a intra pe teritoriul SUA din cauza unor probleme legate de corupție sau că ar aparține unor servicii de informații.

„Eu n-am informații, așa cum n-am informații despre ofițeri din cadrul Guvernului. Dacă-i știți dumneavoastră, să-mi ziceți și mie, vă rog mult de tot”, a spus Ponta, întrebat de un jurnalist dacă are informații potrivit cărora angajați ai Guvernului ar avea interdicție de a călători în Statele Unite ale Americii din cauza unor probleme legate de corupție.

În noiembrie 2012, jurnalul.ro a publicat o scrisoare de la Ambasada SUA către Adrian Năstase, prin care fostul premier era anunțat că i s-a ridicat viza de intrare în SUA.

„Conform regulamentului 22 CFR 41.122 al Departamentului de Stat și al secției 212(a) a legii de Imigrare și Naturalizare Americană, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București dorește să vă anunțe pe această cale oficială că viza dumneavoastră temporară v-a fost retrasă și nu mai este valabilă pentru a călători în Statele Unite. Această decizie a fost luată în urma informațiilor devenite disponibile după obținerea vizei. Vă rugăm să nu încercați să călătoriți în Statele Unite folosind această viză”, se arată în scrisoarea trimisă pe 11 aprilie 2012.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Mașinile la care românii au dat năvală în luna septembrie. Ce se va întâmpla la...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Care este motivul pentru care mașinile folosesc un sistem electric de 12 volți?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Localitatea din România care intră în carantină. Rata de infectare a depăşit 40 la mie
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Șoc pentru consumatorii de energie și gaz din România: s-au îngrozit când au primit acest...
Poșta Română: Toți clienții noștri pot intra fără certificat verde
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Doliu imens în PSD! S-a stins la spital. Veste tragică pe scena politică
Sute de mii de români vor fi în PERICOL în următoarele săptămâni. SCHIMĂRI MAJORE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021