Adrian Năstase: Paradoxal, doborârea avionului ucrainian a calmat retorica de război din Orientul Mijlociu

Adrian Năstase: Paradoxal, doborârea avionului ucrainian a calmat retorica de război din Orientul Mijlociu
Publicat: 11/01/2020, 16:52

„În mod paradoxal, doborârea avionului ucrainean de către forțele armate iraniene a calmat retorica de război din Orientul Mijlociu, declanșată de asasinarea, „în legitimă apărare”, a generalului Soleimany (sic!) la ordinul președintelui Trump (probabil că va trebui să redefinim, în viitor, noțiunea de legitimă apărare în dreptul internațional, țînând seama de doctrina „legitimei apărări preventive”, lansate de președintele Bush după atacarea Turnurilor gemene, în 2001)”, a scris Adrian Năstase pe blogul lui.

Potrivit fostului premier, atmosfera de conflict s-a modificat în urma tragediei în care au murit peste 170 de persoane.

„În aceste condiții, Iranul a trebuit să treacă în defensivă iar soarta pasagerilor avionului doborât (probabil din nepriceperea unor militari iranieni) a „acoperit” operațiunea de lichidare a lui Soleimany (sic!). Adeseori, în viața internațională, vântul, din motive neștiute, își schimbă direcția”, mai scrie Năstase.

Armata iraniană a anunțat sâmbătă, prin intermediul unui comunicat de presă, că a doborât avionul ucrainean care decolase miercuri de la Teheran cu destinația Kiev, însă susține că doborârea aeronavei nu a fost un act intenționat, a informat televiziunea iraniană de stat, citată de BBC.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737-800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbușirea aeronavei.

Relațiile între SUA și Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a asasinat, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran. Ca reacție, autoritățile iraniene au lansat mai multe amenințări la adresa Statelor Unite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase